Põlvast pärit, kuid praegu peamiselt Vana-Antslas ettevõtlust arendav leiutaja ja ratsionaliseerija Anatoli Ploom tuli hiljuti turule isesõitva jalgrattaga.

Tema leiutatud rattal on kaks pedaali ning sellega liikuval inimesel pole vaja teha muud, kui jalgadega talluda pedaale, ratas sõidab muidu täiesti ise. Nii suudab leiutaja Vana-Antslast Valka ja tagasi liikuda vähem kui nelja tunniga.

Juba on Anatoli Ploom käinud oma masinaga ka Põlva ning isegi Tsirguliina turul.

Eesti edu isesõitvate liiklusvahendite arendamisel viis Kanaküla arendajad mõttele töötada välja Eesti esimese isemõtleva poliitiku prototüüp.

“Traditsiooniliselt peetakse poliitikut poliitilise masinavärgi osaks ehk hammasrattaks, kellel puudub võime iseseisvalt mõelda,” selgitas “Naerile” Kanakülas hiljuti asutatud start-up-firma Sit and Think peainsener Valdur Rindkere (WTF, LOL).
“Oma otsused teeb poliitik tavaliselt vastavalt koalitsioonilepingule või partei tagatubades tehtud otsustele.

Aastatepikkuse arendustöö tulemusena nägi Kanakülas aga ilmavalgust Eesti esimese isemõtleva poliitiku prototüüp.

“Katsete käigus tutvustasime poliitikule kõigepealt koalitsioonilepingu punkti, mille kohaselt pannakse Emajõgi tagurpidi voolama ning jõe äärde ehitatakse maailma kõige võimsam pelmeenitehas,” selgitas autor.

“Kui tavaolukorras oleks poliitik otsekohe selle ettepanku poolt hääletanud, siis uut tüüpi isemõtlev poliitik palus endale katse läbiviijate hämmelduseks mõtlemisaega,” jutustas V. Rindkere.

Isemõtlevale poliitikule antud kümne minuti jooksul suutis ta välja selgitada, et Emajõge ei saa tagurpidi voolama panna ning Kanaküla 1247 elaniku hulgast ei ole võimalik leida 1675 kvalifitseeritud pelmeenitootjat, kes suudaksid valmistada aastas 12 miljonit tonni pelmeene, millest jätkuks Eesti, Läti, Leedu, Valgevene, Ukraina ning Venemaa pelmeenisööjate toitmiseks järgmiseks 15 aastaks.

Kui ka järgmised katsed õnnestuvad, saab iga Eesti linn ja vald järgmisteks valimisteks vähemalt kaks isemõtlevat poliitikut.