On tõesti üks vana ja ehtne mehenimi, aga midagi otseselt ei tähenda.

Riia ooperiteatris, kus teiegi tegutsenud olete, on veel üks Viesturs Jansons. Kas sugulane?

Ei, lihtsalt nimekaim.

Eesti keel on teil päris kenasti suus, küllap oli üheks äraõppimise tõukeks elu- ja lavapartner Kaie Kõrb?

Eks seda muidugi ka, aga tahtsin keele korralikult selgeks saada - muidu istud sõprade seltskonnas, teised räägivad, sina ei saa millestki aru. 

Võiks ju ka mõnes muus keeles juttu ajada.

Ei, ma tahan eesti keeles rääkida, see pakub lausa huvi. Ühe suve töötasin Tartus, lavastasin lastega "Triinu nukutuba", seal tuli ainult eesti keelt rääkida. Lapsed aitasid ja parandasid, sain enesekindlust kõvasti juurde.

Uurisin enne kokkusaamist pisut balletiajalugu. Kuningas Louis XIV ajal oli tantsunumbrite vahele ka laule ja luuletusi pikitud, hiljem jäi see komme unarusse. Kas teil on tulnud oma tantsuetendustes ka rääkida?

On, ja päris mitu korda, koguni ladina keeles, viimati Vene teatri väikeses saalis - Mai Murdmaa lavastatud "Surmatantsus". Seal oli kasutatud nii August Strindbergi kui Friedrich Dürrenmati tekste. Nõnda et see võte on mulle ka tuttav.

Olete küllap väga paljudel maailmalavadel tantsinud, enim vast Riia Rahvusooperis ja meie Estonias. Kas kahe naabri balletis mingeid suuri erinevusi ka on?

Esimesena tuleb meelde, et Estonia lava on väiksem, aga õnneks ei ole see kõige tähtsam, Läti balletis on ehk klassikalist tendentsi rohkem. Tantsisin seal oma 15 aastat, enne kui Tallinna tulin. Sisuliselt sai läbitud kogu klassikaline repertuaar. Estonia "neoklassika" suund oli seetõttu uus ja põnev väljakutse. Pealegi läks Riia teater siis just remonti. Ja Kaiel puudus parasjagu partner. Nii see kõik algas. 

Kas keegi Lätis teid patriotismi puudumises ei süüdistanud?

See võis ju nii olla, aga... Ma tõesti tahtsin midagi uut ja ei kahetse ka. Üldse on mul elus vedanud, kas või juba selle poolest, et sattusin kooliajal väga heade pedagoogide käe alla. Praegu võib öelda, et sain neilt uskumatult palju.

Kuuldavasti on balletitantsija amet üks raskemaid. Kas jagate seda arvamust?

Mulle on öeldud, et neid raskeid on vähemalt kaks - balletitantsija on järjekorras teine.

Ja esimene?

Vangivalvur.