Lisaks Kassari kiigeplatsile tehti proovi viia kultuur ka kaugematesse nurkadesse otse hiidlaste värava taha ja tehti mõned kontserdid Kõpus.

Ei saa öelda, et sinna just massid oleks kokku jooksnud, kuid tore oli tulijate meelest ikkagi , lisaks tänumeel, et nii vähestele kuulajatele tasuta kontsert ikka ära anti.

Rohkem publikut jagus käsitööpäeval esinejatele, kellele üha palavamaks muutuv ilm Kärdlas Vabriku väljakul päris korraliku sauna küttis.

"Läheb hästi," kiitis folgi eestvedaja Astrid Böning laupäeva õhtupoolikul. Selleks ajaks olid mitmed inimesed jõudnud ligi astuda ja kiita festivali ametlikku alkoholivabadust - lisaks sellele, et platsil nii kergele kui raskele alkole müügikohta polnud eraldatud, anti folgilehes ka selgesti müista, et oma jookidega platsile hiilimist ei peeta korraldajate suhtes kenaks.

"Inimesed tarbivad vägijooke erinevalt, aga minu kogemus on see, et vahel võib muusikaelamus selle nahka minna, kui on neid, kes peamiselt sellele rõhku panema hakkavad," sõnas Böning.

"Ja minu meelest on siin kuidagi puhtam küll."

Nagu kahel päeval Kassaris näha võis, siis kaljajoomise kätte ei surnud tõesti keegi, põõsaalused jäid puutumata vastikust lehast ning muruplatsid lagata.

"On tunda, et ajad on raskemad, aga see-eest hoiavad inimesed rohkem kokku ja väärtustavad teisi asju," lausus Böning rääkides reedeõhtul päeva lõpetanud Tõnis Mäest, kes võttis ette rahva suurel kaasaelamisel "Koitu" laulda.

"Muusika ühendab ja seda on siin Hiiumaal näha. Naudime muusikat ja mõnusat tunnet, küll arvutada jõuab hiljem," arvas ta.

Üks Hiiu Folgi esinejaist, Henry Laks, kes oma järgmise kontserdi annab alles Viru Folgil, ütles, et tundis end Hiiumaal lauldes väga hästi: "Minust tuuridel käijat pole, tundub, et see viib kuidagi kvaliteedi alla, aga sellised üritused on õhkkonnalt väga mõnusad."

Kultuuriajakirjanik Margus Mikomägi ütles, et talle oli suureks rõõmuks kuulda laulmas Priit Pedajast.

"Kõik laulud olid omaaegsed hitid, mida kuulates tuli lapsepõlv meelde. Kontsert oli seda hinnatavam, et Priit Pedajast ei kuule just sageli laulmas," lisas ta.

Mitmed pühendunud ja kogemustega folkarid olid Hiiumaale saabunud paksude toekate kummikutega, mis kiiresti jalast pehmele murule rändasid.

"See on selline ennetav vahend nagu lootus, et kui lähed vihmavarjuga välja, siis sadama ei hakka," pakkus Rainer Nõlvak ning Astrid Böning kinnitas omalt poolt, et siiani pole ühelgi Hiiu Folgil vihma sadanud.

Hiiu Folgi kolmas päev on pühendatud kirikukontsertidele ning ürituse lõpetavad Guido Kangur, Eike Vellend ja Astrid Böning Kassari kabelis kavaga "Mälestuste pääle kasvab rohi..."

Pilte vaata siit.