Võistluse eesmärk on tutvustada Eesti ühte suuremat saart, mis on senini ehk kõige vähem tuntud. Võistluse kaudu võiksid inimesed jõuda lähemale saarele, tutvuda selle ajaloo, kultuuri, looduse ja tänapäevaga.

Osaleda võivad kõik soovijad, kuid tingimuseks on see, et pildid peavad olema tehtud just Vormsil. Muid reegleid võistlusel ei ole.

Hetkel on saatnud 21 inimest juba 73 lummavat pilti Vormsist.

Pildid on vaatamiseks üleval http://avasilmi.vormsi.ee/galerii.php


 Kuidas välistate, et ei saadeta Vormsiga mitte seotud pilte?

Vastab võistluse toimkonna liige Kail Kaiss

Loomulikult ei saa selles sajaprotsendiliselt kindel olla, et foto on Vormsil tehtud. Ent võistluse reeglites sätestatud kohustus teatada iga foto tegemise koht ja kuupäev on osutunud tõhusaks abivahendiks.

Pealegi on Vormsi piisavalt väike ja kohalikele elanikele on enamik kohti kujundina mällu talletunud: puude ja kivide asetus jms. Kui midagi tundub pildil olevat teisiti, kas või päikese loojumise suund, on kahtlus kerge tekkima.

Mida fotodes hinnatakse?

Reeglites on kirjas, et "fotodes hinnatakse eelkõige seda, kui hästi neis on tabatud Vormsi eripära ja kui kõnekalt see väljendub. Lisaks hinnatakse fotode omapärasust, tehnilist taset, kasutatud fotograafilise tehnika valdamist ja selle sobivust pildi sisuga".

Nagu esilehe sissejuhatavast tekstist siiski võib aimata, on põhirõhk osavõtja elamustel ja meeleoludel. Nii võibki lühidalt öelda, et pildis väärtustatakse osavõtja oskust oma Vormsi-elamust pildis ilmekalt väljendada. Tuimadel turistiklõpsudel, olgu nad kui tahes ilusad, ei ole sel võistlusel mingeid šansse.

Selline lähenemine nõuab muidugi kompetentset žüriid, mille valik on minu meelest hästi õnnestunud.

Mis saab fotodest pärast?

Paarikümnest parimast pildist pannakse kokku näitus, mida on kavas ajapikku näidata nii Vormsil, Haapsalus kui ka Tallinnas.

Kui heatasemelisi pilte koguneb nii palju, et nendest saab koostada väikese Vormsi-teemalise raamatu, siis võetakse ka see kavva.

Lisaks jääb piltide paremik võistluse meenutusena Vormsi pildiveebi, omalaadsesse pildipanka, mis hakkab kajastama ühe Eestimaa koha elu ja olu. Pildiveebi idee on alles värske, aga pealehakkamist on tublisti ja teoks ta saab.

Lisaks võistlusele korraldab 10.- 12. augustini EestiFoto eesotsas Kaupo Kikkasega Vormsil fotoretke, mis kätkeb matku Vormsi ilusaimatesse kohtadesse, ohtrat pildistamist kogenud juhendajate käe all, õhtusi õppetunde ja suurepärast seltskonda.