„Okupatsioonijärne aeg on andnud artistidele vabaduse taasavastamaks Eesti kultuuri läbi arhiivilindistuste, väliseestlaste kogukondade kui ka teiste kultuuride.“ Laube lisab: „Esimest korda üle pika aja võivad eestlased vabalt ja uhkelt oma kultuuriga tegeleda ning uuesti mõelda sellele, mida tähendab olemaks eestlane ja kuidas vanad Eesti traditsioonid sobituvad uudsesse Eesti kultuuri ja rahvuslikku konteksti.“

Publiku ette tuuakse pärimuspalasid, mis Nõukogude ajal olid keelatud, samuti esitatakse paljude uuspärimusmuusika autorite teoseid. Koostöös New Yorgis elava eestlannast tantsija ja koreograafi Diina Tammega luuakse mitmetahuline elamus läbi tantsu, pildi ja muusika.

Kontserdil astuvad üles Valev Laube (viiul, visuaalid), Diina Tamm (tants, koreograafia), Evan Basta (vioola), Reid Zuckerman (kitarr) ja James Koroni (tants).

Kontsert on osa kontserdisarjast „Sada aastat Eesti Vabariiki“ ning samuti tähistakse Eesti eesistumist Euroopa Liidu Nõukogus.

Üritust toetavad Eesti Saatkond Washingtonis, Ameerika Rahvusgalerii (National Gallery of Art, U.S.A) ja Rochesteri Ülikool (University of Rochester).