Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi vanuses 30–55 ja rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62.

Kes on emakakaelavähist ohustatud?

Emakakaelavähi suurimaks tekkepõhjuseks peetakse inimese papilloomiviiruse (HPV) mõningaid vorme, mis levivad peamiselt seksuaalsel teel. HP-viiruse tekitatud rakumuudatusi diagnoositakse PAP-testiga. Haigestuda võivad ka noored naised ning pärilikkus ei mängi siin rolli.

Kuna emakakaelavähi varajased sümptomid jäävad naisele endale tihti märkamatuks ning enamasti tuntakse end täiesti tervena, on väga oluline end regulaarselt kontrollida. Emakakaela rakumuutused on PAP-testiga kergesti avastatavad. PAP-testi tegemine on valutu ning viiakse läbi tavapärase naistearsti läbivaatuse osana.

HPV tekitatud rakumuutused ja vähieelsed seisundid võivad vähiks areneda küllalt pika aja jooksul, isegi 10–25 aastaga. See tähendab, et regulaarsel kontrollimisel ja õigel ajal avastatuna on need kergesti diagnoositavad ning ravitavad ja võimaldavad õigeaegse ravi korral täielikku tervenemist. Seega oleks võimalik ennetada peaaegu kõiki kaugele arenenud emakakaelavähi juhtumeid.

Varases staadiumis rinnavähk märku ei anna

Enamasti pöördutakse arsti juurde rinnavähi kahtlusega siis, kui rinnas avastatakse n-ö tükk. Teised ohumärgid võivad olla muutunud rinnakuju (nt naha sissetõmme rinnal), rinnanibu sissetõmme, eritis rinnanibust, rinna nahavärvi muutus või kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine. Tihti on haigus aga selleks ajaks juba algkoldest kaugemale levinud.

Ent rinnavähki on võimalik avastada juba varem. Üks selline võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu.

Varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ja on täieliku tervenemise eelduseks.

Kontrollige oma andmed üle

Nimelise kutse saavad naised, kelle sünniaasta on kutsutavate sünniaastate nimekirjas ja kellele pole viimase kahe aasta jooksul tehtud rindade uuringut või viimase kolme aasta jooksul PAP-testi.

Et kutse saadetakse rahvastikuregistris olevale aadressile, tuleb kontrollida, kas see on õige – muidu ei jõua kutse adressaadini. Koos paberkutsega saadetakse E-tervise patsiendiportaali ka elektroonne kutse, mis on nähtav saatekirjade alt.

Nii emakakaelavähi- kui ka rinnavähi sõeluuringutel osalemiseks ei pea kutset ootama jääma. Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas, tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse.

Registreerumisel kontrollitakse eelkõige teie sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Kui registreerite end raviasutuse tasulisele vastuvõtule, tuleb uuringud (sh PAP-test) tasuda endal ja neid haigekassa tagasiulatuvalt ei hüvita.

Uuringule minnes võtke kindlasti kaasa isikut tõendav dokument.

Emakakaelavähi sõeluuring

2016. aastal kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986.

Rinnavähi sõeluuring

2016. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi

sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966.