Kuidas teha seda aga nii, et see mudilasi haaraks ja neid huvituma paneks? „Tegelikult võimalusi on, näiteks looduse õppekäigud, ent metsas siiski loomi ju väga ei kohta. Seetõttu ongi head projektid ja programmid, mille abil saab lapsi viia teemaparkidesse, keskustesse ja loomaaedadesse,” jutustab Kiisler. „Tublimad vanemad käivad lastega sellistes kohtades ise, aga kui seda teha eesmärgipäraselt koos spetsialistiga, kes oskab eakohaselt ja kaasahaaravalt lastele kõike selgitada, on käik palju tulemuslikum”.

Kiisler selgitab, et giiditeenust kasutati nii Jääaja Keskuses kui ka loomapargis ning targemaks said kõik, sealhulgas õpetajad, kes panid kõrva taha uusi mõtteid, mida hiljem töös ära kasutada.

Ehe ja avastuslik

Näiteks Elistvere loomapargis pidid lapsed otsima ilveseid, lähedalt nägid nad oravaid. „Need emotsioonid, pilgud ja hasart, mis tekkis – vot seda ei saavuta üheski klassitunnis.

Mitte ühtegi last ei jätnud külmaks karu nägemine või selgitused, kuidas tuleb loomade eest hoolitseda,” toob Kiisler värvikaid näited. Jääaja Keskusest õppisid lapsed, et ka suured loomad võivad välja surra, kui nende keskkond muutub. „Kui mudilased korjasid metsas õpperetkel üles prahti, jäi neile meelde, mismoodi looduses vedelev prügi loomi kahjustab. Jutustati elavalt, kuidas suurte sarvedega loomad ei tulnud oma toitumisega toime.”

Jääaja Keskuses kohtuti väljasurnud loomadega.

Iga aasta uuesti

Ka 2016. aasta ei ole lasteaias olnud õppekäikude osas erandlik: käidi Tallinnas Energia Avastuskeskuses ning sõideti lodjaga Emajõel. Kokku on Maarika Kiisler Keskkonnainvesteeringute Keskusele projekte kirjutanud ühtejärge juba 6–7 aastat.

„Varem sai KIKi abil soetada õppevahendeid, aga nüüd on eriti toredad just õppereisid.” Vähem tähtis pole seegi, et tänu projektirahale on kõik kirjeldatu olnud lastele tasuta ehk ei sõltu vanemate rahakoti suurusest.

Kogenud projektikirjutajana julgustab Maarika Kiisler kõikidel haridusasutustel Keskkonnainvesteeringute Keskuselt õppetegevuse toetamiseks vahendeid taotleda.

„Tööd sellega veidi on, aga hakkama saab. Taotlusprotsess on elektrooniline ja tegelikult on kõik ette antud. KIK korraldab ka infopäevi, maakonnas on oma nõustaja – tasub kindlasti omavahel suhelda ja küsida, kes on varem projekte kirjutanud,” julgustab Kiisler projektimaailmas algajaid.

Projekti elluviija: Saarepeedi Kool
KIKi toetus: 924 eurot keskkonnaprogrammist

Jaga
Kommentaarid