Niisugune rahutu ja muutlik ning võrdlemisi mahe ilm võib meid saata ka novembri esimesel poolel. Sekka külmalaineid, kuid seda üürikeseks.

Kas kuu keskpaiku või viimasel kolmandikul võib külm nädalaks-kaheks pidama jääda ja lume maha tuua. Aga detsembri algul võib taastuda läänevool, mis õhutemperatuuri fooni taas plusspoolele tõstab ja maa mustaks teeb.

Kui kõrgemates õhukihtides kujuneb Põhja-Euroopas tugevate tuulte vöönd 60.–65. laiuskraadi kohale, võivad madalrõhkkonnad meie ilma tormiseks muuta.

Detsembri jooksul on kindlasti ka külmalaineid, aga need võivad üürikeseks kujuneda. Kas neist mõni just jõulude ajale satub, on vara öelda. Statistika näitab, et vaid ühel juhul kümnest on kuu viimane ots püsivalt külm. Väga sageli läheb sulale jõulude paiku.

Jaanuariks prognoosivad ilmamudelid ookeani kohale ikka tugevat läänevoolu, ja Atlandi tsüklonitele on see soodne liikumistee Euroopa poole. Sel juhul kujuneb ka Läänemere ümbruse ilm keskmisest soojemaks ja tavapärasest sajurohkemaks.

Veebruariks peaks kõrgrõhkkond Euroopa lääneserva tõkke moodustama ja blokeerima ookeanisooja tee. Selline seis avab põhjalaiuste külmale võimaluse Euroopasse jõuda ning sel juhul kujuneb ka Läänemere ümbruse ilm talviseks.