Kumu ÖÖ üheks peaesinejaks on Saksamaa post-techno trio Mouse on Mars, kes alates aastast 1993 on eksperimenteerinud techno, ambienti, dub’i, rocki, krautrocki ja punk-mõjudega, üllatades aastal 2007 fänne ja muusikapressi projektiga Von Südenfed, milles lõi kaasa The Falli ninamees, postpunklegend Mark E. Smith. Kumu ÖÖl kuuleme ka Mouse on Marsi aasta teises pooles ilmuva uue albumi lugusid. Mouse on Marsi karjäärile andis olulise tõuke aga just festivali teine peaesineja Seefeel, soovitades neid aastal 1993 oma toonasele leibelile Too Pure. Peale 5-aastast vaikust tuli Londoni dreampop-shoegaze-ambientelektroonika-bänd Seefeel jaanuaris lagedale fantastilise omanimelise albumiga plaadifirma Warp alt. Värsket albumit on võrreldud arvustustes Portisheadi plaadiga „Third“, kuid lugudest ei puudu ka Seefeeli äratuntav eeterlik-kihiline kõlapilt, mis laetud kajade, koorilaulukatkete, suminate ja kõige ootamatumate helidega — käekiri, mille iseloomustamiseks on tihti nimetatud shoegaze’i legende My Bloody Valentine ning Slowdive.

Lisaks juba mainitutele astuvad öö jooksul üles veel mitmed omanäolised esinejad: Andrew Hung, üks pool Bristoli moodsa müramuusika duost Fuck Buttons, noor ja geniaalne Vene elektroonikaartist Mujuice, kes märtsis Tallinn Music Weekil publiku keema lõi, Rootsi indie-jazz-punk bänd Thus:Owls, underground-tantsumuusika ringkondades viimasel ajal elevust tekitanud Illum Sphere Manchesterist, Tallinn Music Weekil rohkelt tähelepanu pälvinud multiinstrumentalist Multiphonic Rodent, Soome psühhedeelse indie-popi bänd Eleanoora Rosenholm ning Eesti muusikaringkondadele tuttav produtsent-helilooja Marsen Jules. Oma sel kevad-suvel ainsaks jääva Eesti live-esinemise annab hetkel Londonis elav ja õppiv lo-fi-popi viljelev Maria Minerva, kel varuks plaadileping USA leibeliga Not Not Fun. Programmi on lähipäevil veelgi täiendusi oodata.

Kumu 5. korruse galeriis on Kumu ÖÖ publikule avatud rahvusvaheline digitaalkunsti näitus “gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur” (kuraator Sabine Himmelsbach, Saksamaa), mis toob publiku ette mõnekümne innovatiivse kunstniku uue tehnoloogia põhised põnevad teosed. Näitusel võib end unustada infot kandva veekardina ette või jälgida tiguposti kulgemist, Kumu katusele tekib näituse ajaks aga sõnum Google Earth’ile, klassikustaatuses Christina Kubischi innovaatiline heliprojekt võimaldab meil kuulda uudseid helisid meie oma linnakeskkonnast. Näitus „gateways“ on Kumu kunstimuuseumi kultuuripealinna aasta ning ka mai kuus üle linna toimuva Saksa Kevad programmi tähtsündmus ning Mouse on Marsi ja Marsen Julesi etteasted Kumu ÖÖl Saksa kultuurinädalate mõnus programmitäiendus.

Reedel, 20. mail kell 21 avab Kumu kunstimuuseum uksed kogu ööks ligi 2000 muusika- ja kunstisõbrale. Festivali päralt on kogu kunstimuuseumi alumine korrus ning 5. korruse näitusesaal. Muusikaprogramm toimub paralleelselt kolmel laval: programmi on taas kaasatud ka muuseumi suur näitusesaal, kus astuvad üles suuremad live-koosseisud, fuajee-lava on eksperimentaalse tantsumuusika päralt ning Kumu auditooriumis astuvad üles haprama helikeelega esinejad. „gateways“ näitusele viiendal korrusel viib Tuborg Green Bar Kumu hiigelliftis, sisehoovis on hubane lounge-ala, avatud on kohvik ja baarid.

Kumu ÖÖ piletid tulevad müügile kolmapäeval, 4. mail Piletilevi ja Ticketpro müügikohtades hinnaga 20-25 EUR, esimesed 100 piletit hinnaga 17 EUR, ISIC-kaardiga 100 piletit 15 EUR