Vaataja jaoks on pilt seega suviselt aus – kui paistab päike, on see sama ehedalt näha nagu tihe äikesevihm, mis sunnib saatejuhte tuult trotsides vihmavarju alla peituma. Suvelgi on “Seitsmeste” saateid juhtimas Sirje Eesmaa, Marek Lindmaa ja Mart Mardisalu. Ilmateadet vahendab Erkki Sarapuu.

* * *

Marko Paloveer, “Seitsmeste uudiste” juht. “Seitsmesed” on alates märtsikuust tunnised, kuidas see muudatus on end õigustanud?

Muudatus on end väga hästi õigustanud, sest nüüd on meil veelgi rohkem võimalust süveneda Eesti inimeste ellu, lahata nende rõõme ja muresid süvitsi ning teha palju toredaid lugusid inimeste endi keskelt.

Uudisteosa on endiselt kompaktne ning uudislik saate alguses, aga tunnine formaat annab hea võimaluse teha selliseid lugusid nagu näiteks Evelin Ilvese isaga, ning näidatagi 8−9minutiseid lugusid, mis mõjuvad siiralt ja positiivselt. Võimalus olla senisest rohkem pildil annab indu ja jaksu ka tegijatele ning nii käib säravate lugude tootmise masin juba mitu kuud hoopis kõrgematel tuuridel.

Just viimasel ajal on ekraanil mitmeidki uusi reportereid. Kui palju on meeskonda värsket verd lisandunud?

Värsket verd on saates tõepoolest juures ning seda on ekraaniltki näha – Kadri Pikhof, kes mõjub oma siirusega ning suhtub igasse oma loosse äärmise osavõtlikkusega, annab saate muhedusele palju juurde. Katrin Lusti uuri­vad, aga samas siirad lood peegeldavad Eesti elu nii, nagu see paistab välismaalasele.

Mul on hea meel, et ta on võtnud südameasjaks Eesti asja ajamise, sest pikka aega välismaal elanud Katrinile paistavad Eesti asjad ehk natuke teise nurga alt kui meile endile ning seetõttu on tema lood nagu peeglisse vaatamine, mida teinekord teadlikult teha ei taha.

Siim Sups jätkab osalt välistoimetajana, ent on ka uudiste poole pealt kõva käsi, näiteks käis ta koos Edgar Savisaarega vaatamas Sitsi turgu ning aitas sealses prügimajanduses korra majja lüüa.

Kindlasti proovivad suvel uudistega kätt ka mitmed tublid praktikandid, kellest võib tulevikus veel kuulus eetrinägu saada.

Mida põnevat “Seitsmesed uudised” eelseisval suvehooajal teevad?

Uudised jätkavad suvel töötamist täie tempoga ning kindlasti teeme mitmelt poolt Eestimaalt vahvaid otselülitusi, seega − kui keegi tahab meid külla kutsuda, oleme pakkumistele alati avatud.

Käime mitmetel üritustel, näiteks Elton Johni kontserdil ja toome suure masinavärgi telgitagused vaatajateni, aga samas jõuame ka rahvapidudele ning külla kõige tavalisematele Eesti inimestele. Samuti pistame nina välismaale ning “Seitsmeste uudiste” vaatajad saavad nautida lahedaid reisikirju mitmelt poolt maailmast.

Kuidas saavad televaatajad huvitavatest teemadest teada anda?

Televaatajate osavõtt on loomulikult alati väga oodatud ning helistada võib otse toimetusse numbril 622 0250, veelgi parem on aga saata e-kiri aadressil uudised@tv3.ee oma mõtete, ettepanekute või ka lihtsalt kommentaaridega ning kõik need kirjad loetakse suure tähelepanelikkusega läbi. Head ideed jõuavad loomulikult ekraanile.

*  *  *

Marek Lindmaa, “Seitsmeste uudiste” saatejuht-reporter, mida tähendab otse-eetris vabast õhust saate juhtimine uudisteankrule?

Tuleb olla valmis kõigeks – tugevaks tormiks, väga soojaks ilmaks, vihmaks jne. Lisaks pole meist keegi tehniliste apsude eest kaitstud.

Muidugi peab jaguma valmisolekut ka ootamatute sündmuste jaoks, mis võivad saate ajal juhtuda. Kui näiteks otse-eetri ajal toimub meie stuudio lähistel midagi, millest mööda vaadata ei saa, tuleb see oskuslikult saatesse sisse tuua.

Näiteks hiljuti sõitis vahetult enne saate algust üks auto sillalt jõkke ja saate terve esimese poole jälgisime sündmust ning tõime masina kuivale maale tõstmise tseremoonia otse ehk live-
pildi vahendusel vaatajateni. Kunagi ei tea, mis juhtuda võib, seega iga saadet tuleb teha justkui esimest, kõhtu
kõditava närvi ja valmisolekuga sekkuda kohe, kui ümbruskonnas midagi juhtub.

Lisaks ankrutööle olete aktiivne ka eksperimendireporterina. Mida põnevat plaanite katsetada suvel?

Näiteks juba lähiajal selgub, kui ausad Eesti inimesed tegelikult on. Kuidas eksperimendi käigus selle välja selgitame, jäägu hetkel saladuseks.

Ega soovigi ka järgmistelt eksperimentidelt saladuskatet kergitada, kuigi märksõnadeks, millest varsti on koorumas kindlasti midagi suurt ja toredat, on vesi, mets, taevas, tuli.

Ühesõnaga – kõik, mis puudutab suve, vaba aja veetmist ja päevakajalisust. Nagu öeldakse: enne tee ja siis alles kaaguta. Seega enne, kui midagi “linti” pole tehtud, ei hakka ka rääkima.

*  *  *

Katrin Lust, “Seitsmeste uudiste” reporter, kuidas olete “Seitsmeste uudiste” meeskonnas kohanenud?

TV 3 uudistes on väga tore ja rõõmsameelne kollektiiv. Ma olen heas mõttes üllatunud, kui hästi siin kõik üksteise töödesse ja tegemistesse suhtuvad. Seda juhtub harva, kui töö ja rõõm käivad käsikäes ning kui töö polegi enam nii töö, vaid iga lugu muutub eelkõige väljakutseks ja naudinguks.

Iga uue koha puhul on ikka hirm, kuidas inimesed omavahel läbi saavad ja kas ma üldse suudan sellesse sisse sulanduda ... aga “Seitsmeste” puhul on kõik olnud minu jaoks üks suur toredus ja ma usun, et see peegeldub ka lugudest, mis vaatajate ette jõuavad. 

Mida põnevat pakub teile töö teleuudiste reporterina võrdluses kirjutava ajakirjaniku omaga?

Teletöö on mulle suur väljakutse, ja kuna olen seda nüüdseks teinud vaid pisut üle kahe kuu, olen ikka veel selles perioodis, kus naudin iga lugu, intervjuud ja selle tööga seonduvat nagu väike laps kooliminekut. Olles varem töötanud Õhtulehes ja Briti tabloidis Daily Mirror, olen tihtilugu kogenud seda, et tabloidmeedia ajakirjanikku süüdistatakse mõne lause või loo väljamõtlemises.

Kollase meedia suunas on staaridele alati meeldinud näpuga näidata. Televisioonitöö puhul meeldib mulle see, et inimene on eetris ja räägib ise oma lugu − oma hääle ja pildiga.

Uudisel pildis on seetõttu väga emotsionaalne kaal. Tihti inimesed ei mõista, kuidas nad ennast kaamera ees avavad ja on end hiljem eetris nähes šokeeritud. Kirjutava meedia puhul süüdistatakse ajakirjanikku, aga teles on kõik aus ja ehe.

Viimati intervjueerisin Evelin Ilvese isa Lembit Inti ja kirjutasin kogu vestluse vältel kaamera ees kõik üles, vanast harjumusest. Pärast sain toimetuses nahutada, et mida ma seal kogu aeg kirjutan, kui intervjuu nagunii salvestatakse.

Eks ma aegamisi harjun teletööga ja õpin vigadest, aga üldiselt meeldib mulle praegu kõik. Olen selle kahe kuu jooksul ka õige mitmed pikemad lood ise üles filminud ja see on vaat et kõige huvitavamgi olnud.

Olen lummatud kaameratööst ja unistan, et ühel päeval suudan ehk isegi mõne dokumentaalfilmiga valmis saada. Nii et praegu on see minu jaoks väga huvitav ja põnev uus etapp.