Abielu sõlmimisel peavad abikaasad valima varasuhte: varaühisus, varalahusus või vara juurdekasvu tasaarvestus. See tähendab, et abikaasad valivad, milline varaline režiim alates abielu sõlmimisest nende vahel kehtima hakkab. Valitud režiimi saab muuta pärast abielu sõlmimist, selleks tuleb notari juures sõlmida abieluvaraleping.

Kui abikaasad valivad varalahususe või vara juurdekasvu tasaarvestuse, siis ühisvara ei teki – vara on selle abikaasa oma, kes selle soetas.

Ühisvara saab abikaasadel tekkida vaid juhul, kui nad valivad varaühisuse varasuhte ehk ühisvararežiimi. Kuid ka sel juhul on enne abielu soetatud vara abikaasa lahusvara.

Alates käesoleva aasta 1. jaanuarist lisati perekonnaseadusesse säte, mille kohaselt võib abikaasa ainult teise abikaasa nõusolekul käsutada oma lahusvara, näiteks välja rentida või müüa. See muudatus puudutab ainult seda vara, mis on omandatud alates 1.01.2015.

Eeltoodu tähendab, et juhul, kui te abiellumisel valite varaühisuse varasuhte (ühisvararežiimi), siis enne abielu ostetud kinnis-asi, millel paikneb elamu, on küll teie lahusvara, kuid juhul, kui soovite seda müüa või täiendava pandi seada, peab teie abikaasa selleks tehinguks notari juures oma nõusoleku andma. See piirang on võimalik välistada abieluvaralepinguga, mis tuleb sõlmida notari juures.
Abielu on võimalik sõlmida perekonnaseisuasutuses või notari juures.