Kaugloetava arvestiga koduomanikel on võimalik jälgida oma kodu energiatarbimist kuu, päeva ja tunni täpsusega Eesti Energia mobiiliäpist, millel on tänaseks juba üle 23 000 kasutaja. Rakendus võimaldab Androidi ja iPhone tarkvaraga nutitelefonide kasutajatel näha ülevaadet oma elektritarbimise muutustest ning annab märku tavapärasest märkimisväärselt suuremaks kasvanud elektritarbimisest. Samuti aitab äpp meelde tuletada, millel elektrinäitu teatada, ning toob välja kalli börsihinnaga tunnid. Äpi teavitusi on võimalik vastavalt oma soovile muuta ning ükshaaval või korraga sisse-välja lülitada, teavituste kättesaamiseks on aga vaja olla äppi siselogitud. Lisaks saab äpi abil mugavalt elektrinäitu teatada, igakuiseid partnerpakkumisi näha või arve vaadata ja maksta.

2. Jälgi ja analüüsi oma tarbimisgraafikut

Mobiiliäpiga sarnaselt on võimalik näha oma tarbimisgraafikut ka Eesti Energia e-teeninduse tarbimisajaloost, mida külastab igakuiselt üle 25 000 kasutaja. Tarbimisajaloo graafik kuvab kliendile viimaste aastate elektritarbimist kuupõhiselt, kauglugemisele üleviidud kliendi puhul aga ka tunnipõhiselt. Graafikul on võimalik näiteks oma tarbimist summeerida ning eri tarbimisperioode omavahel võrrelda. Võimalik on näha ka muutusi, mida võivad põhjustada näiteks elektriseadmete kasutamise kasv, rikkis koduseadmed või probleemid koduses elektrivõrgus. Tarbimise analüüsimine muutub veelgi huvitavamaks, kui lisada ajateljele sündmusi, mis võisid tarbimist mõjutada – näiteks uue energiasäästliku koduseadme soetamine või kodunt ära oldud reisiperiood.

3. Selgita välja oma kodu energiaprofiil

Kodu energiakulust üldisema ülevaate saamiseks võib võrrelda oma kodu andmeid energiaprofiili abil ligikaudu 14 500 eestimaalase koduga.

Oma kodu energiaprofiili koostamiseks tuleb vastata energia.ee/energiaprofiil lehel 24 lihtsale küsimusele korteri või eramu seisukorra, energia- ja veekulude, koduseadmete ja tarbimisharjumuste kohta. Mida täpsemad on vastused, seda täpsem on ka energiakasutuse analüüs ja selle põhjal pakutav ülevaade kodustest energia kokkuhoiuvõimalustest.

4. Säästa energiat lihtsate nippide abil

Üldiselt on kodu suurimaks energiakulu tekitajaks küttesüsteem ja veevärk ning alles nende järel elektriseadmed. Selleks, et elektrikuludelt säästa, piisab mõningate lihtsate tarbimisharjumuste muutmisest. Nii näiteks vähendab juba ainuüksi toasoojuse vähendamine kraadi võrra elektrikulusid 5%, samuti avaldab mõju ka pesu pesemine madalamal temperatuuril või mittetöötavate elektriseadmete eemaldamine vooluvõrgust. Kasulikke nõuandeid energia kokkuhoiuks võib leida Eesti Energia energiasäästuveebist.

5. Muuda kodune energiasääst automaatseks

Kodust nutikat tarbimist saab muuta automaatseks mitmel moel – soetades säästlikke LED-lampe ja parima energiaklassiga seadmeid või kasutades taimereid ja muid tehnikavidinaid. Suurema energiasäästusoovi korral tasub kindlasti tellida korralik energiaaudit, mille põhjal võib näiteks selguda, et suurema energiasäästu saavutamiseks tuleb maja soojustus üle vaadata või enne päiksepaneelide paigaldamist tegelikult kogu katus välja vahetada. Iga uue automaatse elektriseadme või isegi säästupirni soetamisel tasub kindlasti arvestada ka sellega, kas tehtav investeering on ka majanduslikult mõistlik.