“Kuigi kõrval olid suured ja kallid eksponaadid, kogunes kõige rohkem inimesi kooruvate munade ümber,” meenutab ta. “Nii lapsed kui täiskasvanud ootasid lausa hinge kinni pidades tibude koorumist ja elasid sellele väga kaasa.”

On see ju vaatepilt, mida tänapäeval pole näinud linnalapsed ja ka enamik maalapsi.

Tibude koorumiseks on vaja eelkõige viljastatud mune ehk neid, mis on tulnud kukega kanakarjast. Kuna iga päev pannakse AHHAA keskuses Inglismaalt tellitud inkubaatorisse kuus muna, läheb neid kuu aja jooksul vaja 180.

Algul loodeti munad saada Lõuna-Eesti talunikelt, kuid kuna kogus on päris suur, löödi käed Talleggiga. Munad saabuvad Tartusse AHHAA keskusesse kaks korda kuus spetsiaal-ses termokastis ja säilitatakse seejärel veinikülmkapis. See on selline kapp, mis hoiab temperatuuri kõrgemal kui tavakülmik, 15–16 kraadi juures.

Iga päev pannakse kuus muna täisautomaatsesse inkubaatorisse, mis hoiab neid 37,7 kraadi juures ja keerab mitu korda päevas. Hauduvat kanaema asendav seade asub tehnoloogiasaali teaduslaboris, kus keemia, füüsika, geneetika ja bioloogia õpitubadele lisaks saab hautatavaid mune uurida.

“Ovoskoop valgustab muna läbi ja siis on läbi koore näha, kuidas tibu sees areneb,” selgitab Tiiu Sild. Kolm päeva enne 21päevase hautamisperioodi lõppu viiakse munad inkubaatorist elu saali kunstema alla. Seal on kõigil suurtel ja väikestel külastajatel võimalik iga päev oma silmaga tibude koorumist näha.

“Minu jaoks on see suur kunst, et tibud kooruksid,” tunnistab teaduskeskuse juhataja, kes on nüüdseks ka ise hoolega kanakasvatusalast kirjandust uurinud ja kaks linnukasvatusspetsialisti konsulteerima kutsunud. Ta loodab, et vähemalt kahest kolmandikust munadest murravad välja terved ja tugevad tibud.

Paar päeva saavad kollased sulepallid külastajate rõõmuks teaduskeskuses toimetada ja kosuda ning seejärel viiakse nad uude koju, Lõuna-Eesti taludesse. “Tibud lähevad headele peremeestele,” kinnitab Tiiu Sild.

AHHAA teaduskeskuse uus maja avatakse 6. ja 7. mail. Esimesed tibud peaksid kooruma paar päeva varem. Kuna inkubaatorisse pannakse aga pidevalt uusi mune, peaks ka vaatamislusti jätkuma pikaks ajaks.