Kartuli-räimevorm

300 g räimefileed
6–8 kartulit
2–3 sibulat
soola
purustatud musta pipart
4 õhukest pekiviilu
1–2 dl tomatipastat
½ kl vett
1 dl hapukoort
mädarõigast

Lõigake kaks pekiviilu ribadeks, asetage haudepoti põhja. Koorige ja viilutage kartulid, laduge pekiribadele. Kooritud sibulad lõigake ratasteks ja pange osa kartulilõikudele, siis laduge peale räimefileed. Maitsestage soola ja pipraga ning katke kalad sibularatastega, lisage pool tomatipasta kogusest. Katke sibulad ülejäänud kartuliviiludega, lisage vesi, maitsestage soolaga, lisage tomatipasta ning laduge peale pekist ribad. Hautage kaane all kas pliidil või praeahjus, kuni kartul on pehme. Juurde andke hapukoorega segatud riivitud mädarõigast.

Värsked räimed võib asendada soolase heeringafileega, aga tomatipasta värskete tomatite või koduse tomatihoidisega.

Hõrk räimehautis

600 g räimefileed
60 g vürtsikilu
1 porru
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 sl sidrunimahla
2 sl õli
2 sl vett
1 tl purustatud musta pipart
100 g maitsestamata toorjuustu
3 sl kuivikujahu või riivsaia
2 tl paprikapulbrit
soola
hakitud tilli
hakitud petersellilehti

Lõigake porru rõngasteks, paprikatelt eemaldage seemned ja tükeldage kuubikuteks ning pange kõik rasvainega määritud madalasse ahjuvormi. Segage omavahel sidrunimahl, pool õlikogusest, sool ja purustatud pipar, valage ahjuvormi tükeldatud aedviljale. Peenestage puhastatud kilufileed, lisage toorjuust ja segage, maitsestage veel kilusoolveega
(1 sl). Laduge räimefileed küpsetuspaberile, nahapool alla, määrige toorjuustuseguga ja keerake fileed kokku. Tõstke need ahjuvormi aedviljale, piserdage õliga ja puistake üle kuivikujahu-paprikapulbri seguga. Küpsetage kuumas ahjus 25–30 minutit. Valmis ahjuvormile puistake hakitud maitserohelist, juurde andke keedetud riisi, pastat või kartuleid.

Räimepihvid pestoga

600 g räimefileed
1 dl pestokastet
purustatud valget pipart
õli
sl riivsaia
soola

Laduge pooled kaladest küpsetuspaberiga kaetud vormi, nahapool alla. Maitsestage kergelt pipra ja soolaga (ettevaatust, sest pestokaste on ka soolane), määrige pestoga ja katke need ülejäänud fileedega, nahapool üles. Piserdage kalad õliga, peale puistake riivsaia. Küpsetage ahjus 225° juures kuni 15 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid või kartulipüreed ja toorsalatit.

Hautatud latikas

1 suurem latikas (1–1 ½ kg)
½ kg sibulaid
½ kg kartuleid
soola
musta terapipart
2 loorberilehte
¾–1 kl vett
1–2 tl võid
hakitud tilli

Eemaldage kalalt soomused, pea ja sisikond. Hõõruge seest soolaga ja lisage veidi tilli. Asetage latikas suurema panni keskele. Peale pange mõned pipraterad ja loorberilehed. Koorige kartulid ja sibulad. Väiksemad sibulad ja kartulid pange tervelt ümber kala, suuremad sibulad ja kartulid poolitage. Maitsestage soolaga, valage juurde vesi ja küpsetage pliidil kaane all või praeahjus. Kui kartulid ja sibulad pehmed, ongi toit valmis. Lisage küpsetusleemele või ja hakitud till. Samamoodi võite valmistada säinast või muud kala.

Kala valge veini kastmes

500 g kalafileed
100 g šampinjone
1 kl vett
soola
valget pipart
tilli
petersellilehti
röstitud saia

Kaste

1–1 ½ sl võid
1 ½ sl jahu
1 munakollane
1 dl valget lauaveini

Lõigake nahata kalafilee portsjontükkideks, seened lõigake ribadeks ja pange kõik madalasse keedunõusse. Peale puistake maitseained, valage juurde veidi kuuma vett ja vein ning hautage 15–20 minutit. Eraldi keedunõus sulatage 1 sl võid, lisage jahu ja kuumutage see helekollaseks. Võtke kala hautusleent ja lisage kuumutatud jahule, laske keema tõusta. Pärast 2–3 minutit võtke kaste tulelt ja jahutage veidi. Sulatage veidi võid, segage toore munakollasega ja lisage segades tulelt võetud kastmesse. Asetage röstitud saiaviilud vaagnale, peale pange kalalõigud ning kuhjake seeni, millele raputage hakitud maitserohelist. Soovi korral võite lisada ka sidruniviile. Kaste andke lauale eraldi nõus.

Juurde pakkuge keedetud kartuleid, rohelisi herneid või aedoakaunu.

Hautamiseks sobib nii värske, jahutatud kui ka külmutatud kalafilee.

Küpsetatud kala juustuga

700–800 g kalafileed
soola
jahvatatud valget pipart
½ sidruni mahl
2 dl riivitud juustu
2 sl tomatikastet
2 munakollast
200 ml kohvikoort
tilli

Lõigake kalafilee väiksemateks tükkideks ja pange võiga määritud madalasse ahjuvormi. Maitsestage soola, pipra ja sidrunimahlaga. Segage riivitud juust, tomatikaste ja munakollased pastaks ning laotage kalatükkidele. Lõpuks valage peale koor. Küpsetage praeahjus keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Valmis toit on kauni värvusega, sellele raputage peale peenestatud tilli.