Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik märkis: „Viiskümmend aastat tagasi ei olnud kuuldudki ühekordselt kasutatavast kilekotist – nüüd kasutame me neid paar minutit ja pärast reostavad need meie keskkonda aastakümneid. Kuid sotsiaalne suhtumine areneb ning laialdane soov muutusteks on olemas. Seepärast kaalume kõiki võimalusi, kaasa arvatud kilekottide keelustamine kogu Euroopas. Meil on vaja teada võimalikult paljude inimeste arvamusi, et viia lõpule teaduslik analüüs ja aidata välja töötada strateegia selle probleemi lahendamiseks, mis lämmatab meie keskkonda.”

Igal aastal kasutab keskmine ELi kodanik umbes 500 kilekotti, enamikku neist vaid ühe korra. Euroopas 2008. aastal toodetud kilekotid kaalusid kokku 3,4 miljonit tonni, mis võrdub üle kahe miljoni sõiduauto kaaluga. Kilekoti kergus ja väiksus toob kaasa selle, et tihti ei sattu need kotid lõpuks jäätmekäitlusse, vaid merekeskkonda, kus nende kõdunemine võib võtta sadu aastaid.

Mõned liikmesriigid on juba võtnud meetmeid kilekottide kasutamise vähendamiseks, kasutades selleks hinda, kokkuleppeid jaemüügisektoriga ja teatavat tüüpi kottide keelustamist, kuid ELi tasandil veel konkreetseid meetmeid ei ole. 2011. aasta märtsis arutasid ELi riikide keskkonnaministrid kilekottide keskkonnamõju ning nende murelikud küsimused osutasid sellele, et on vaja tõhusat ELi meedet.