Märgi taotlemiseks tuleb tootjal esitada avaldus, toote põhjalik kirjeldus (koostisained), füüsikalis-keemiliste ja mikrobioloogiliste laborianalüüside koopiad, pääsukesemärgi taotlemisel ka tooraine kodumaist päritolu tõendav dokumentatsioon. Märgi taotlemisdokumente ootame hiljemalt 20. septembriks 2013.

Toiduainete päritolu ja kvaliteedi hindamine toimub oktoobri alguses. Tooteid hindavad toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad ekspertkomisjonid. Eksperdid on saanud hindamise läbiviimiseks EPKK poolt vastava koolituse. Hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Tooteid hinnatakse kuues tootegrupis: lihatooted; piimatooted; pagari- ja teraviljatooted; aedviljakonservid, salatid, kastmed, mittealkohoolsed joogid ja mesi; kalatooted; alkohoolsed joogid.

Tänavu märgikandmise õiguse saanud toode võib seda kanda 31. detsembrini 2014.