Pihlaka paitus

- 2 kg õunu
- 1,5 kg pihlakaid
- 0,7 kg moosisuhkrut
- 0,5 l vett

Koorige ja tükeldage õunad. Lisage pihlakad (mida on hoitud ööpäev sügavkülmas), vesi, lõpuks suhkur ja keetke pehmeks. Pange kuumalt purki.


Kuigi konkursitingimustes oli nõutud, et 70–80% hoidisest peab olema kodumaisest toorainest, ei ajanud žürii esimese hooga retseptides näpuga järge, vaid piirdus maitsmise ja teiste meeltega tajutavate omaduste hindamisega. Ometi juhtus nii, et parimaks tunnistati täiesti eestimaise koostisega hoidis, lisaks ülilihtsa retsepti järgi valmistatud.

Žürii liikmete hinnanguid võiduhoidise kohta.

Kristel Kirss: “Esimene “Pihlaka paituse” amps ei toonud äratundmist, et see on nüüd nendest hoidistest kõige parem. Ent mõrkjasmagus järelmaitse sundis lusikat uuesti haarama, purki pistma ja keedist uuesti maitsma… ja nii ikka mitu korda. Paitus on ju alati meeldiv!  

Saiale ega ka pannkoogile ma seda hoidist ei määriks. Pigem sätiks selle jõululauale, kohe pohlamoosi kõrvale, ja enne jõule limpsiks õhtuse tee kõrvale.”

Hanna Sinijärv: “Mina hoidiste osas väga teravaid maitseid ei armasta, seega oli minu lemmikutegi hulgas võitjaks osutunud “Pihlaka paitus”. Kuigi esimese hooga tundus see pigem mõru, oli järelmaitse väga meeldiv, ja mida suutäis edasi, seda enam meeldima hakkas. Kindlasti on võitu väärt.”

Maitsvad ja pilkupüüdvad

Konkursihoidiste hindamine tõi üllatusi, teravaid ja ka mahedamaid maitseelamusi. Mõnda hoidist sõi žürii juba silmadega, enne kui purki avada jõutigi — nõnda hoolega ja maitsekalt oli saadetis kujundatud. Oli pilkupüüdvaid silte ja kaunistatud kaasi.

Mõni oli välimuselt tagasihoidlikum ja paljastas oma voorused alles suhu jõudnuna. Selline oli näiteks “Tomatimoos”, mis samuti üpris palju punkte kogus.

III koha pälvinud “Patissonisalati” ehk noortest taldrikkõrvitsatest valmistatud hoidise puhul köitis kõigepealt välimus — mõneti eksootilisi mereelukaid meenutavad kettakesed purgis. Maitsmine tõi uued elamused. “Midagi sellist meeldiks meestele viina kõrvale,” pakkus nii mõnigi maitsja. Kuid ka naistele ja ilma viinata sobis see särtsakas hoidis igati. “Ergutav! Ja purk oli kangesti kaunis,” märkis Kadrin Linna. Salati valmistas Vaike Pärn.

Kristel Kirss: “Purki pistetud patissonide krõmpsuvus ja vürtsikus pani mind mõtlema, miks ma küll ise ei ole nende toredate ketaste kasvatamise peale tulnud! Kadestamisväärne efektne ja maitsev hoidis! Seesugused kettad oleksid maitsvaks täienduseks mis tahes suupistelauale.”

II koha vallutanud “Õunamoos tüümiani ja india safraniga” andis tunnistust sellest, et kõik, millele nimeks pandud “moos”, ei pruugi üldse olla tavaline moos, mis sobib eeskätt hommikupudrule või pannkoogile. Vürtsikasmagusat õunamoosi võiks lisada ka näiteks mõne liha juurde. Moos oli küll kergelt vürtsikas, kuid samas mahe, võites sellega nende hoidisesõprade südame, kes ei armasta liiga teravat maitset. India safran oli andnud moosile efektselt erkkollase värvuse.

Tüümianiga õunamoosi valmistaja Eliis Salm oli kirjutanud enda ja oma hoidiste kohta: “Olen noor hoidistaja, kes ema ning vanaemade kõrvalt tarkusi kogunud. Päris oma köögis askeldan ja hoidistan viimased paar aastat peamiselt eesmärgiga valmistada perele ning sõpradele jõulukingitusi, millesse saan panna oma südame. Kasutan hoidistamisel peaasjalikult endakasvatatud tooraineid, mida olen ise külvanud, kastnud, rohinud. Maitseb teisiti!”

Memme maius vallutas

Maalehe veebitoimetus tunnistas oma lemmikuks Marika Pedaniku valmistatud “Seenesalati-seljanka”.

Kõigist kõige enam kiidusõnu ja punkte kogus aga hoopis kuivatatud viljade suupiste nimega “Memme maius”, mille autor on Merike Tärk.

See pala oli aga sedavõrd eriline ning mitte päris traditsiooniline hoidis, et žürii otsustas anda autorile eripreemia.

Kristel Kirss: “Omaette klass oli “Memme maius”. See magus ning kuivatatud džemmi meenutav toode oli tõeline üllatus, suussulav ja mõnusalt marjamaitseline amps. Eriti meeldis mulle rulli keeratud maiustus. Parem kui marmelaad!  Neid sööks küll viis korda päevas ja suurte pihutäite kaupa.”

Hanna Sinijärv tunnistas, et seda sooviks ta tõesti igapäevase maiuse asemel poest osta.


Maalehe hoidisekonkursi “Ise tehtud, hästi tehtud” võitjad

- I koht — Tiia Kokmann, “Pihlaka paitus”

- II koht — Eliis Salm, “Õunamoos tüümiani ja safraniga”

- III koht — Vaike Pärn, “Patissonisalat”

- Eriauhind — Merike Tärk, “Memme maius”

Hoidisekonkursi žürii

Žürii koosseis: Laulasmaa Spa peakokk Angelica Udeküll, Eesti Ekspressi toidurubriigi Créme toimetaja Margit Kirsipuu, Maakodu tegevtoimetaja Kristel Kirss, Targu Talita köögirubriigi toimetaja Kadrin Linna, ASi Eesti Ajalehed turundusjuht Kairi Fimberg, Maalehe kujundaja Piia Stranberg, kirjastuse Maalehe Raamat toimetaja Hanna Sinijärv.