21.10.2010, 00:00
Bakterivalik ajab jogurtiostjal pea segi
Millist jogurtijooki kaupluses valida, kui ühed tõotavad hoida korras seedimise, teised tugevdada organismi ja kolmandad teha mõlemat?
FOTO:
“Mina ostan ainult Helluse jooke, sest need on Eesti omad,” väidab samuti tartlanna Sirje Pärismaa. Lisaks on ta Tartu teadlaste avastatud ME-3 bakterist palju head kuulnud. Kuigi piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on tõepoolest avastatud siin ja jõudnud isegi Lõuna-Korea piimatoodetesse, on Eestis müügil olevad väikestes pudelites Helluse jogurtijoogid toodetud hoopis Austrias. Ainukesena Eestis valmistab väikepudelites jogurtijooke piimatööstus Maag, kuna seal on olemas vastav villimisliin. Seevastu nende Farmi Basicu jogurtijookides kasutatavad probiootilised bakterid pärinevad hoopis Taanist. Kui toidule on lisatud inimeste jaoks kasulike omadustega baktereid, nimetatakse seda funktsionaalseks toiduks. “Tarbija valib järjest rohkem mõne efektiga toote,” tõdeb Valio tootegrupi ja brändijuht Siiri Vare. “Valio poolt läbi viidud tarbijauuring näitas, et inimesed ei oska eri baktereid üksteisest eristada, kuid teavad, milline toode on funktsionaalne ja milline mitte,” ütleb Vare. Millist toimet omavad bakterid? Milliseid jogurteid ostetakse enim?