Aitab vältida pettusi

Sõiduki ostu-müüki saab e-teeninduses teha kahel viisil. Kuigi e-teeninduses on võimalik sõiduk ümber vormistada ka paberil sõlmitud ostu-müügilepinguga, soovitab maanteeamet turvalist omanikuvahetust.

Viimase puhul sõlmivad osapooled ostu-müügilepingu maanteeameti etteantud lepingupõhjal, kuhu tuleb lisada ainult sõiduki müügisumma.

„Selliselt saab vältida pettusi, mis kahjuks on endiselt igapäevane teema,” selgitab Telliskivi. Tema sõnul tuleb täna nii mõnigi ostja liiklusregistri büroosse sõidukit ümber registreerima 10 ostu-müügilepinguga. „Klienditeenindaja peab olema hiromant, et aru saada, kas kõik lepingud on autentsed, et hiljem osapooltel pretensioone ei tekiks,” lausub Telliskivi. E-teenindus aitab selliseid olukordi vältida, sest lepingud allkirjastatakse digitaalselt. Lisaks kinnitatakse digiallkirjaga ka raha ja sõiduki kättesaamist.

Registreerimistunnistus postkasti

Peale selle, et e-teeninduses on sõiduki ost-müük turvalisem, on see ka mugavam, kiirem ja odavam. E-keskkonnas tehingu tegemisel jääb ära liiklusregistri büroo külastamine, kus ootejärjekorrad võivad kevaditi ulatuda ühe tunnini. E-teeninduses saab kohe lisada sõidukite kasutajaid ning tellida registreerimistunnistuse postiga. Telliskivi rahustab, et postiga tunnistuse tellimist ei tasu karta, sest seni on kaotsi läinud vaid paar tunnistust, mille põhjuseks oli valesti sisestatud aadress. Uus registreerimistunnistus saabub soovitud postkasti kümne tööpäeva jooksul. Kuna Eestis sõites ei pea sõiduki omanikul ega kasutajatel registreerimistunnistust füüsiliselt kaasas olema, võivad nad sõidukiga liigelda ka siis, kui registreerimistunnistus alles teel. Sõiduki kasutajad tasub kohe registreerimistunnistusele kirja panna, sest hilisemal nimede lisamisel tuleb uuesti tasuda riigilõiv.

E-teenindus säästab raha

E-teenindust kasutades on ka riigilõivud 20% soodsamad. Kui liiklusregistri büroos maksab sõiduauto ümbervormistamine 61 eurot, siis e-teeninduses vaid 48 eurot. Riigilõivu saab tasuda nii sõiduki vana kui ka uus omanik vastavalt omavahelisele kokkuleppele. Riigilõivu tasumisel on seejuures kõige olulisem see, et maksja isiku- või registrikood ühtiks riigilõivu kasutaja isiku- või registrikoodiga. Näiteks ei saa ema tasuda riigilõivu oma poja eest, vaid raha peab laekuma poja enda pangakontolt.



Kasutatud autot ostes kontrolli sõiduki tausta

Maanteeameti e-teeninduses saab enne ostu sooritamist tasuta kontrollida sõiduki andmeid ja ajalugu. Registreerimismärgi ja VIN-koodi sisestamisel kuvatakse:
sõiduki andmed (sealhulgas läbisõit);
sõiduki kasutusajalugu ehk sõidukiga eelnevalt tehtud tehingud;
informatsioon tehnoülevaatuse ja liikluskindlustuse kohta.
Müügikuulutustes on esinenud juhtumeid, kus müüdava sõiduki VIN-koodi asemel on kirja pandud sama välimusega ja korrektsema ajalooga sõiduki tunnusnumber. Kui andmed ei kuulu sõidukile, mille registreerimismärk ja VIN-kood sisestati, annab päring vastuse, et antud sõidukit registris ei ole.