Esmalt tuleks välja selgitada, kas valitud pensionifond on hetkel parim, arvestades kogumiseks jäänud aastaid, igakuist panust ja muid faktoreid. Üldine reegel on, et kogumisperioodi algusaastatel sobib agressiivsem fond ja vanuse lisandudes järjest konservatiivsem. Mida noorem on inimene, seda pikem on ka tema pensioni kogumise periood ja tal on kauem aega pensionivara kasvatada. Vastupidiselt aga peaks eakam inimene mõtlema sellele, kuidas juba kogutud pensionikapitali hoida ning pigem vaatama konservatiivsemate lahenduste poole.

Lisaks fondi iseloomule tuleks küsida erinevate pensionifondide tingimuste, tootluste ja tasude kohta, uurida fondide riskiastet, fondide paigutuste globaalsust, fondijuhi kogemustepagasit jne. Näiteks tasub vaadata, kuidas on pensionifondil läinud pikema aja jooksul, näiteks viie või kümne aasta lõikes. Lühiajaliselt võib tulemustes olla kõikumisi palju ja need ei näita seda, kui õigeid otsuseid on fondivalitsejad pikema aja jooksul teinud. Kuna numbreid ja andmeid on palju, võiks need üle vaadata koos oma panga konsultandiga, kes igapäevaselt sellel infol silma peal hoiab.

Kuidas pensionifondi investeerimispoliitika minu eesmärke toetab?

Samuti tasub uurida, kuhu pensionifond investeerib – kas Eestisse ja lähiümbruse riikidesse või on tema portfell rohkem hajutatud riskiga ning globaalne? Mida rohkem on investeeringud hajutatud ja teadlikult kriisikolletest eemale paigutatud, seda paremini suudab see toime tulla erinevate lühiajaliste raskustega ja ennetada kriise. Näiteks 2014. aastal mõjutasid portfellide tulemusi Venemaaga seonduvad poliitilised sündmused. Ettenägelik investeerimispoliitika aitab inimeste kogutud pensioniraha hoida ja kaitsta.

Kuidas, kus ja millal saan oma otsust tagasi muuta?

Alati on võimalus ümber mõelda. Tasub kindlasti oma kliendihaldurilt uurida, kuidas seda teha saab. Milliseid dokumente selleks tuleb täita ja kus seda teha? Oluline on meeles pidada, et fondide vahetamisega kaasnevad tasud, mistõttu ei ole mõttekas teha otsust emotsiooni ajel vaid läbimõeldult professionaalidega nõu pidades. Soodustuse ja meelitustega ei tohi kohustusliku penisonifondi vahetama kutsuda. Seetõttu on tark küsida oma õiguste ja võimaluste kohta.