Päikesepaneelide kui taastuv­energia tootmise lahenduse kasuks räägivad mitmed faktid.

- Paneele saab paigaldada katusele, seinale või maapinnale – vastavalt sellele, kus on sobilikku vaba ruumi.

- Päikesepaneel on samahästi kui hooldusvaba süsteem, tootjate sõnul tuleks laias laastus jälgida vaid paneeli pindade puhtust ja elektrisüsteemide korrasolekut.

- Paradoksaalselt toodavad päikesepatareid energiat ka pilvise ilmaga.

- Kui skeptikud arvavad, et meie kliima päikesest energia tootmist ei toeta, siis fakt on see, et päikesepaneelid toodavad Eestis aasta lõikes sama palju energiat kui paneelid Saksamaal. Saksamaad peetakse aga päikeseenergeetika vallas üheks eesrindlaseks.

- Ja mis kõige tähtsam: päikesepaneelid tõepoolest toodavad energiat, mida saab kasutada konkreetse majapidamise tarbeks ning müüa võrku tagasi.

Pikaaegsed kogemused

OÜ Naps Solar Estonia juhataja Ander Pukk kuulub nende inimeste hulka, kes oskavad ja tahavad näha ka mitu inimpõlve ette. Teisisõnu on ta seda meelt, et taastuvenergia toob kasu nii üksikule majapidamisele kui ka aitab säästa ressursse laias plaanis ja tulevikus.

Firma alustas Eestis päikesepaneele tootva ettevõttena 2001. aastal, kuid Soome emafirma tegutseb juba 80ndate algusest.

“Oleme piltlikult öeldes maailma mastaabis ühe vanema päikeseenergeetika valdkonnas tegeleva firma käepikendus. Sellist taset ja teadmisi pole Eestis kellelgi vastu panna.

Algusaastatel tegime ainult paneele projektide jaoks üle maailma, nüüd müüme päikesepaneele grupi teistele firmadele ja ka iseseisvalt laiale turule. Eksport hõlmabki lõviosa meie turust. Eestis ja selle lähipiirkonnas pakume aga täisteenust: projekteerime, nõustame, paigaldame.”

Eesti turg on väga väike, ometi on huvi aasta-aastalt tõusnud. Elavam huvi tekkis paar aastat tagasi seoses Kredexi meetmega, mis võimaldab paneeliomanikul elektrivõrguga liituda ning ülejääv elekter ära müüa.

Tagab fikseeritud hinnataseme

Üks seltskond, kes päikeseenergeetika vastu huvi tundma hakanud, on Puki sõnul ärikliendid, kelle jaoks taastuvenergia kasutuselevõtt on natuke imago küsimus, aga eelkõige rahaliselt tulus ettevõtmine.

Süsteemi tasuvusaeg ulatub praegu kasutusel olevate paneelide puhul kümne aasta piirile. Teisalt peaks valikut õigustama elektri börsihinna kõikumine ja üldtrendina pidev tõus. Samal ajal kui elektri hind börsil kõigub, saab päikesepaneelide omanik fikseerida endale aastateks kindla hinnataseme.

Ander Pukk tunnistab, et kõige kiiremini tasub süsteem ära erakliendile, kes paigaldab endale võimalikult suure paneelisüsteemi. Tarbijad on jaotatud võimsuste kasutamise järgi kategooriatesse. Selle järgi on kuni 11kW võimsusega päikesepaneelide puhul tegu mikrotootjaga ja tema liitumine võrguga toimub lihtsustatud tingimustel. 10–11kW võimsus on kliendilegi kõige tasuvam lahendus.

“Tasuvus tähendab ka seda, et energiat jääb erakliendi majapidamises võrku müügiks igal juhul üle. Paneel toodab elektrit päevavalgusel, aga inimesed lähevad hommikul tööle ega kuluta seega päeval kuigi palju elektrit. Ülejääk liigub automaatselt võrku ehk siis müüakse maha. Mõõtja lihtsalt loeb, kui palju on elektrit sisse tulnud, palju välja läinud. Kuu lõpus arve peal on need plussid-miinused näha.”

Puki sõnul on päikeseenergiast saadava kasu enda jaoks avastanud ka mõned väikeste kortermajade ühistud. Elektrit toodetakse seal eesmärgiga koguda raha maja remondifondi. See on igati edumeelne mõte ja tegevus.

“Päikesepaneelide paigaldamist käsitletakse kui tehnosüsteemi ümberehitust. Selleks on vaja omavalitsusse esitada teatis. Igasugused kooskõlastused ja muud ametlikud paberid teeme kliendi eest ära ning pealegi tasuta.”

Miks ja millal otsustada päikesepaneeli kasuks

Suurte äriettevõtete puhul võib eeldada hoolikalt läbi mõeldud planeerimist ja investeeringute perspektiivset tasuvust, aga miks peaks üks väiketarbija päikesepaneeli kasutuselevõtu peale mõtlema?

“Rohelisest mõtteviisist ei saa üle ega ümber,” arvab Ander Pukk. “Aga ikkagi on põhiargument konkreetne majanduslik kasu. Kui vaatame Soome praktikat, siis seal on elatud vaba elektrituru tingimustes juba päris pikalt. Vaadates nende hindade kujunemist, siis hinnatõus on kõikunud, olenevalt millist perioodi täpselt aluseks võtta, viimase kümne aasta jooksul 8–14 protsenti.

See pole mitte ainult elektri enda hind, vaid kaasa on arvatud kõik ülekandetasud ja nii edasi. Ehk siis kogu summa, mis arve peal on. Igatahes on see selge signaal, et elektri hind igal juhul ja pidevalt tõuseb. Praegu on päikesepaneeliga toodetav elektri hind vähem kui 8 senti kWh kohta, väljast ostetav 10–13 senti.”’

Puki sõnul võiks päikesepaneelide suunas mõtlema hakata juhul, kui majapidamise aastane energiakulu on 6000–7000 kW. Kulutades rohkem kui 10 000 kW, tasuvad päikesepaneelid end juba kuhjaga.

“Maaettevõtjad võiksid üldse mõelda loomingulisemalt. Näiteks oleks suurepärane erilahendus, kus päikesepaneel oleks ühtlasi lauda katus. Olen kuulnud, et lehmad, nagu inimesedki, eelistavad loomulikku valgust. See on põllumajanduses täiesti kasutamata ressurss.”

Püstita endale pensionisammas päikesest

Ander Pukk usub, et olenemata sellest, kas me jagame end rohelisteks või mõnd teist värvi inimesteks, peaks meie eesmärk olema üks: oma võimaluste piires võimalikult säästlikult elada. Päikesepaneel ongi üks selline lahendus, mis võimaldab kokkuhoidu järjest kallinevate elektrikulude pealt.

“Üha rohkem inimesi mõistab, et päikesepaneel on kui oma loodud pensionisammas: sa teed kulutuse ajal, kui sul on selleks piisavalt raha, ja kümne aasta pärast naudid odavat elu koos lisasissetulekuga. Päikesepaneeli elueaks pakutakse tagasihoidlikult 30 aastat, kuid suure tõenäosusega on see pigem 50. Meil pole lihtsalt praegu nii pikka kasutusiga praktikas ette näidata.”

Päikesepaneelid on aastatega läbi teinud pideva arengu: täiustunud on materjalid, tõusnud kasutusiga. Kuna toote eluiga on juba piisavalt pikk, panustatakse pigem paneelide efektiivsemale tootmisele, et nende hinda langetada. “Kõige suuremad päikesepaneelide tootjad on tänapäeval hiinlased, kuigi nad on selles vallas tegutsenud suhteliselt vähe aega,” teab Ander Pukk. “Kuid kõige pikema traditsiooniga paneelide tootjad on ikkagi eurooplased.”


Tasub teada

Päikesepaneelist

- Päikesepaneeli saab paigaldada katusele, seinale või maapinnale – horisontaalselt või kaldega. Kuid mõeldakse välja ka erilahendusi. Näiteks saab läbipaistvaid päikesepaneele paigaldada büroohoonele aknasirmide asemele jne.

- Eestis on kõige optimaalsem paigaldada päikesepaneelid lõuna suunas ja 40° maapinna suhtes. Sellise asetusega saadakse aasta ringi maksimaalne energiakogus. Kuid kaldenurk ja suund ei vähenda tootlikkust kuigi oluliselt.

- Mida kõrgemale katuse pinnast või kaugemale seinast päikesepaneelid paigalda, seda rohkem energiat need toodavad, sest nõnda toimib paneelidel parem jahutus.

- Kuna maapinnale paigaldatud paneelidel on hea jahutus, tõstab see aastast tootlikkust 5–10%.