Tormikindluse seisukohalt kõige tähtsam on veenduda toolvärgi kinnituses müüridel e. Teraskatuste korral on tõesti omal kohal väide, et selline katus on õhutihedam kui senine eterniitkate ja tekkivad koormused tuule imemisest on tõepoolest suuremad. See esitab täiendava nõudmise sõlmedele, kus toolvärk kinnitatakse müürile.

Lisaks katusekattele moodustavad katusekonstruktsiooni ka toolvärk (puitkonstruktsioon), selle kinnitus müüridele, korstnad, läbiviigud, tuulutuslahendus jt sõlmed.

Sõltuvalt omavalitsusest (kahjuks ei ole Eestis senini ühtselt määratud korda) tuleb katusevahetustöödele esitada projekt, tegelda finantseerimisega (oma kuludega, pankade abil vm skeem), leida asjatundlik järelevalve ja soovitatavalt hoone kindlustada. Seejärel väljastatakse ehitusluba ja valitud töövõtja alustab töödega.

Enne lepingu allkirjastamist oleks tellijal kasulik tutvuda ehitaja varasemate töödega, uurida eelmistelt tellijatelt kommentaare ja veenduda, et ehitajal ei oleks maksuvõlgnevust. Hea oleks enne töid tellija-töövõtja-järelevalve osalusel pidada põhjalik koosolek, kus kõigile arusaadavas keeles räägitakse lahti tehtavad tööd sõlmlahenduste tasandil. Siinkohal on ehitajal viimane võimalus avaldada oma arvamust tellija teinekord rahalisest olukorrast tingitud miinimumpaketi kohta ja selgitada kitsaskohad, mis võivad tekitada ettenägematuid kulutusi tulevikus. Selline koosolek väldib tööde ajal tekkivaid arusaamatusi ja vaidlusi, annab tellijale lisagarantii ning vabastab ehitaja tellija kohati arusaamatutest mõttevälgatustest lisatööde osas.

Soovitatav on koosolek võimalikult põhjalikult protokollida, lisada joonised, selgitused jm info. Loodetavasti on lähiaastail olemas ka Eesti standard ja normid katusetöödele, hetkel erialaliidud neid koostavad.

Eestis hakatakse neid sageli nõudma pärast töid viimase akti allkirjastamisel, ja see on potentsiaalne konfliktide allikas.

Järelevalve hoolikas pilk

Tööde jooksul on peamine roll järelevalvel ja kõigi osapoolte omavahelisel infovahetusel. Soovitatav on tähtsamad töölõigud akteerida kohe pärast valmimist ja enne järgmise sõlme juurde asumist.

Lisaks eespool toodud soovitustele jälgida toolvärgi kinnitust müürile, tuleb ka edasiste tööde käigus jälgida kinnitusvahendite kogust jm materjalide vastavust meie kliimale ja normidele.

Kruvid peavad olema välistöödele (sise- ja välistööde kruvid võivad näha identsed välja, kuid tsingikihi hulk sisekruvil kaob katusekruvina kasutades paari aastaga ning kruvi lihtsalt roostetab läbi), plekk peab olema samuti normides ette nähtud tsingi- ja värvkattega ja minimaalse paksusega.

Toolvärgis kasutatav puit peab olema kuiv ja sirge, roovidele on ette nähtud minimaalsed sammud ja paksused, puitosade ühendamiseks ei sobi igas pikkuses ja viimistluses naelad.

Väga oluline on katusealuse tuulutus. Katusekatte all peab olema soovitatavalt isegi külma pööningu korral aluskattekile kondenseeruva vee ärajuhtimiseks. Õhk peab pääsema räästast kile peale ja harjasõlmest välja.

Eriti palju nõuab tuulutuse loomine tihedalt harjalt suletud valtskatuse korral.

Siis on tarvis luua eraldi ventilatsioonikorstnad, vajadusel ka sundventilatsioonina sõltuvalt hoone muust niiskusolukorrast.

Üks praktiline lahendus, mis võib teinekord katuse päästa eriti kurja tuuleiili eest, on katuse-luugid. Katuseluukide kaas ei tohi olla tihedalt kinni. Soovitatav on see nööriga kinnitada nii, et ta suurema tormiga lahti pääseb, kuid nöör takistaks katuselt minema lendamist.

Luukidest võib välja pääseda katusealune ja õhkutõstev ülerõhk.

Kontrollige kinnitusi

Kindlasti veenduge, et toolvärgil olnud ja tavapäraselt nõukogudeaegsed traadist tõmmid on endiselt paneelide küljes, vajadusel vahetage need välja.

Kuigi kõige rohkem räägitakse teraskatusest, kummitavad samalaadsed mured kõiki katusekattematerjale. Lendu lähevad nii eterniit, kivid, kuid ka lamekatuse rullmaterjalid.

Resümee on siiski kõigil sama – igal materjalil on tarvis asjatundlikku meistrit, hakkajat ja õppimisvõimelist tellijat ning pädevat järelevalvet. Ning natuke inimlikku koostööd.



TASUB TEADA

Näpunäited tellijale

- Kontrollige ja hinnake olemasolevat olukorda koos asjatundjaga.

- Tellige projekt.

- Kindlustage hoone, viige töödega kurssi omavalitsus ja tutvuge nende nõuetega.

- Valige tuntud ehitaja, veenduge tema maksejõulisuses, uurige soovitusi eelmistelt klientidelt.

- Leidke kogemusega järelevalve.

- Enne ehitust pidage kolmepoolne koosolek lahenduste selgitamiseks kõigile osapooltele.

- Koguge kõik sertifikaadid, tootekaardid ja joonised enne tööde algust.

- Töö käigus akteerige iga olulisem töölõik eraldi enne uue alustamist.