Projekt lõpeb septembris 2014 ning praeguseks on teadlased avastanud 30 paljutõotavat molekuli. Neid testivad praegu projektikonsortsiumi äripartnerid – Kreeka looduslike kosmeetikatoodete firma Korres ja BASF, üks maailma suurimaid kemikaalide tootjaid Saksamaalt.

Korres teeb praegu katseid viie antioksüdandi omadustega molekuliga, uurides nende koosmõju ühe ultraviolettkiirguse vastu kaitsva ainega ja muude ühenditega, et ennetada vananemisega seotud pigmendilaike põhjustavat hüperpigmentatsiooni.

Firma on tootnud vastavaid ühendeid ja standardiseeritud ekstrakte katsemahus ning kavatseb järgmise kahe aasta jooksul lasta turule AGROCOSe uuringutel põhineva uue tootesarja.

Korrese kaubamärgiarenduse juhi Lena Korrese sõnul on see projekt andnud firmale ligipääsu laialdastele eksperditeadmistele ja võimalikele koostisainetele. „Meie jaoks on see fantastiline võimalus, kuna see annab lisaks konkreetsetele koostisainetele meie käsutusse ulatusliku koostisainete raamatukogu, kus on kirjeldatud iga aine kasulikke omadusi ja seda, kuidas need võiksid meid kosmeetikatoodetes aidata,” lisas ta.

BASF testib samal ajal ühendeid, millel on insektitsiidsed, fungitsiidsed ja herbitsiidsed omadused. Kasvav mahetoidu nõudlus on loonud tungiva vajaduse looduslike pestitsiidide järele, mida saaks kasutada sertifitseeritud mahepõllunduskultuuride puhul. Pestitsiidide looduslikud asendajad on inimestele, pinnasele ja muule keskkonnale tavaliselt ka vähem toksilised. Need mõjutavad tavaliselt vaid sihtkahjurit ja temaga seotud organisme, seadmata ohtu muid loomi. Samuti on need üldjuhul biolagunevad.

Projekt AGROCOS põhineb teatud tüüpi bioloogilistel uuringutel, mille käigus otsitakse eri liikidel esinevaid väärtuslikke ühendeid. AGROCOSe puhul tähendab see hulga taimemolekulide läbitestimist, et teha kindlaks molekulid, millel on kosmeetikatoodetes või pestitsiidides kasutamiseks sobivad omadused.

Euroopa teaduse ja innovatsiooni volinik Máire Geoghegan-Quinn sõnas: „AGROCOS on suurepärane näide selle kohta, kuidas toetada ELi rahastusega innovaatilisi teadusuuringuid, millega edendatakse konkurentsivõimet, majanduskasvu ja tööhõivet Euroopas, kaitstes samal ajal inimeste tervist ja keskkonda. Me jätkame oma uues programmis „Horisont 2020” investeerimist seda tüüpi uuringutesse ja innovatsiooni.”

AGROCOSe raames on loodud ka raamatukogu, mis hõlmab 3600 bioaktiivset ekstrakti umbes 1800 liigi taimedelt. Seda teavet kavatsetakse jagada, et teised teadlased ja äriettevõtted saaksid otsida raamatukogust molekule, mis võiksid olla ettevõtluse jaoks väärtuslikud. Saksamaal tegutsev projekti partner BRUKER Biospin otsib võimalusi ühe projekti käigus välja töötatud meetodi turustamiseks, et luua võimalus teadaolevate looduslike ühendite tuvastamiseks taimeekstraktides.

„Projekti lõppedes peaksid kogu maailma bioloogilisel mitmekesisusel põhinevate ressursside analüüsimisel leitud uued ühendid olema kosmeetikatoodetes kasutatavate uute koostisainetena kättesaadavad,” ütles projekti koordinaator Leandros Skaltsounis Ateena Ülikoolist. „Agrokeemia valdkonnas loodame, et leitud paljutõotavad ühendid saavad spetsiifilisemate agrokeemiatoodete väljatöötamise lähtepunktiks.”