Eriti laastav tervisele on see, kui kogu jõulunädala menüü vaid sellistest koosnebki. Pigem võiks silmas pidada vaheldusrikkust ning hoolitseda selle eest, et piisaks hoopis kergeid ja tervislikke suupisteid-näkse.

Jõululauas võtke võimalikult väikesed portsjonid ning MAITSKE ära erinevad jõulutoidud. Pooleks aastaks ette süüa pole ju võimalik. Milleks siis ennast täis tuupida ja pärast halva enesetunde pärast ägiseda, jätkates järgmisel päeval samas vaimus? Tõsi on seegi, et kui olete mao välja venitanud, soovib see küllastustunde tekkimiseks suuremat toidukogust, seega järgmisel päeval veel rohkem. Pilgeni täis kõht surub vägisi diivanile, mitte uksest välja jõuluõhtut nautima. Ja pärast jõule imestame – miks kaal näitab rohkem?!

Figuurisõprade nõuandeid silmas pidades saate valmistada maitsvaid jõulutoite, ilma et peaks pärast jõuluõhtusööki mitu päeva ülesöömisest tingitud häireid kannatama või lisandunud kilode pärast meelehärmi tundma.

Figuurisõprade nõuanded sobivad nii neile, kes soovivad saleneda või normaalkaalus püsida, kui ka neile, kes tahavad jõulusöömaajad ilma tervisehäireteta üle elada.

Jõuluajal on ju palju ajaveetmise võimalusi peale söömise. Jõulud on täis rõõmu, soojust, koosolemist, salapäraseid kingitusi, meeldivaid lõhnu, meeleolu ja traditsioone.

Retseptid

Jõululõhe

8 portsjonit

- 450 g lõhekala
- 400 ml vett
- 2 tillivart
- 2 tl soola
- 3–4 tera valget pipart

Kaunistuseks

- ½ sidrunit
- tillioksi

Valage vesi haudepotti, lisage hakitud till, sool ja pipar. Kuumutage vesi keemiseni. Asetage kala potti ning kuumutage keemiseni, keerake tuli maha ja jätke lõhe 20–25 minutiks küpsema. Kontrollige, kas kala on küps.

Võtke lõhe, nõrutage vedelikust ning asetage vaagnale. Viilutage sidrun ja asetage need kala ümber, peale pange tillioksad.

Veinpunased pirnid

6 portsjonit

- 200 ml punast veini
- 3 sl suhkrut
- 1 sl jõhvika- või mustasõstratarretist
- 1 kaneelikang
- 6 kõva pirni

Valage punane vein väikesesse potti, kuhu terved pirnid ühe kihina parasjagu sisse mahuvad. Kuumutage vein, segage hulka suhkur ja mustasõstratarretis, lisage kaneelikang.

Koorige pirnid ning pange potti punase veini sisse. Keetke vaiksel tulel 10 minutit. Tõstke pirnide peale aeg-ajalt keeduleent.

Võtke pliidilt, laske pirnidel leeme sees jahtuda. Eemaldage kaneelikang ja seadke pirnid serveerimiseks valmis. Pirnide kõrvale pakkuge leent.

Tiramisumaius

4 portsjonit

- 1 muna
- 2 sl suhkrut
- 2 sl jahu
- 1 sl tärklist
- 2 tl kakaopulbrit

Immutamiseks

- 50 ml kanget kohvi
- 1 sl kohvilikööri

Täidis

- 50 g maitsestamata toorjuustu Creme Bonjour Light
- 150 g kohupiima
- 2 sl kanget kohvi
- 1 sl suhkrut
- 2 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks

- 2 tl kakaopulbrit

Vahustage munad suhkruga tugevaks vahuks. Segage sõelutud jahu, tärklis, kakao ja küpsetuspulber ning lisage ettevaatlikult segades munamassi hulka.

Katke 20 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga. Kallake tainas vormi, küpsetage 200-kraadises praeahjus 10–15 minutit. Laske jahtuda.

Segage toorjuust, kohupiim, kohv ja suhkrud.

Murdke koogipõhi väikesteks tükkideks, millest pooled tõstke magustoidukaussidesse.

Segage kohv ja liköör, immutage sellega koogitükke. Jätke pool kogusest alles.

Pange pool toorjuustukogusest koogitükkidele. Siis lisage ülejäänud koogitükid ning immutage need viimase kohvilikööri seguga. Tõstke ülejäänud toorjuustusegu peale. Peale puistake kakaopulbrit.