Lõpuks otsustati paigutada küüslaugust valmistatud pastad ja pulber soolaste toitude lõppu. Nende hindamine oli paras väljakutse nii mõnelegi žüriiliikmele. Kui pärast meest, küüslaugust, ingverist ja sidrunist koosneva Külmlaugu maitsmist lõi suus tuld, siis Köögilauk, Küüslaugupulber, Salatilauk, Ulukilauk ja Maitselauk lisasid vaid õli tulle. “Nüüd hoiavad küll haigused eemale... ja inimesed ka,” viskas Toiduliidu juht Sirje Potisepp nalja.

Range komisjoni ette toodud kraam oli seinast seina, hõlmates kõiki tootekategooriaid. Kusjuures väiketootjad on oma kaubale pannud ka toredaid nimesid, nagu Lihakõrsik parmesaniga, Seemnebatoonid, Mustsõstraketšup, Mahe aedvaarika nätsukrõps või JoniJoni apelsiniratas.

Tänavusel Eesti Parima Toiduaine konkursil võistleb mullusega võrreldes ligi kolm korda rohkem ehk ühtekokku 87 väike-ettevõttes valminud toodet. Ootamatult suure osavõtu tõttu toimub väike-ettevõtete toodete hindamine seni kavandatud ühe päeva asemel kahel päeval – teisipäeval Tartus ja kolmapäeval Tallinnas. Lõuna- ja Lääne-Eesti ning Virumaa väike-ettevõtete tooteid hindas komisjon teisipäeval Tartus, Põhja-Eesti tooted on võistlustules kolmapäeval Tallinnas.

2013. aastal osales piirkondlikul konkursil 32 toodet, mille seast Eesti Parima piirkondliku toote märgid pälvisid Taarapõllu Talu astelpaju-õuna krõps, Kivisaare Veski täistera-nisumanna, Eesti Traalpüügi Ühistu Premium vürtsikilu ja Estonian Spiriti viin Moe 1886 mahe.