Hääd sööki pühadelauale
Ahjus küpsetatud seakaelakarbonaad pikitud verivorsti ja kuivatatud jõhvikatega
Pikitud liha saab serveerida kuumalt prae juurde, kuid sobib ka külmlauale.
Tooraine:
- seakaelakarbonaad 1,5 kg
- verivorst 150 g
- kuivatatud jõhvikad/kirsid 100 g
- sool
- suhkur
- purustatud must pipar
- jahvatatud koriandriseemned
- kuivatatud tüümian
Valmistamine:
- Lõigake kaelakarbonaadi keskele noaga auk ja täitke see verivorstiga.
- Lõigake kahele poole verivorsti väikesed augud ja täitke need kuivatatud jõhvikate või kirssidega.
- Maitsestage seapraad maitseainete seguga.
- Keerake liha tugevalt fooliumisse, keerake otsad üles (foolium hoiab liha mahlasena ja vormib, et täidis välja ei küpseks).
- Asetage liha ahjuplaadile, lisage plaadipõhja vett. Soovi korral lisage ka maitseürte ja soola, nõnda saate praeleeme, mida kastmena kasutada.
- Küpsetage liha 180 kraadi juures umbes kolm tundi, küpsetamise aeg sõltub liha kaalust.
Kamararull läätsede ja suitsulihaga
NB! Antud täidise tooraine kogused võivad muutuda, kuna kõik sõltub kamara suurusest.
Tooraine:
- seakamar 200 g
- punased läätsed 60 g
- suitsupeekon 50 g
- mugulsibul 50 g
- porgand 50 g
- sinep 50 g
- sool, pune
- purustatud must pipar
Puljongisse:
- loorber
- sool, must terapipar
- mugulsibul
Valmistamine:
- Peske, koorige ja riivige jämeda riiviga porgand.
- Koorige mugulsibul ja tükeldage väikesteks kuubikuteks.
- Lõigake suitsupeekon kuubikuteks.
- Maitsestage kamar sinepi, soola ja pipraga.
- Laotage kamarale porgand, mugulsibul, peekon ja kuivatatud läätsed.
- Keerake kamar rulli ja siduge nööriga kinni.
- Keetke rulli tasasel tulel umbes 1 tund (aeg sõltub rulli suurusest).
- Jahutage rull, asetage pressiks peale raskus.
- Puljongit saab ära kasutada suppides, kastmetes jt roogades.
Koogipõhi:
- margariin 150 g
- nisujahu 300 g
- suhkur 150 g
- piparkoogimaitseaine 3 g
Peale:
- tuhksuhkur
Koogi täidis:
- kõrvitsapüree 200 g
- hapukoor 400 g
- suhkur 200 g
- astelpajumarjad 60 g
- apelsin (koor) 100 g
- kanamuna 3 tk
- tärklis 30 g
NB! Kõrvitsapüreed võib valmistada ka kõrvitsasalati hoidisest.
Valmistamine:
- Karamelliseerige suhkur, lisage piparkoogimaitseaine, margariin ja apelsinikoor. Jahutage pidevalt segades.
- Segage juurde nisujahu, vormige tainapalliks, asetage pooleks tunniks külma.
- Koorige, puhastage ning tükeldage kõrvits.
- Keetke kõrvits pehmeks, kurnake, püreerige, jahutage. Kaaluge välja vajalik kogus.
- Püreerige astelpajumarjad, soovi korral sõeluge välja seemned.
- Segage kõrvitsapüree, astelpajupüree, suhkur, kaneel, hapukoor, muna ja tärklis ühtlaseks massiks.
- Vooderdage ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga.
- Riivige koogipõhja suureaugulise riiviga piparkoogi-muretainas.
- Valage peale kõrvitsa-kooresegu.
- Küpsetage ahjus 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kook on kuldpruun ja täidis tahke. Jahutage.
- Sõeluge koogile tuhksuhkur ja kõrvetage tulise vardaga peale muster. Serveerige jäätise ja marjadega.
Mustasõstrasinep
Tooraine:
- mustad sõstrad (külmutatud) 200 g
- suhkur 150 g
- sool 5 g
- sinep 100 g
- sinepiseemned 5 g
- tšillipipar (jahvatatud) 1 g
Valmistamine:
- Püreerige mustad sõstrad sauseguriga.
- Lisage maitseained ja kuumutage tasasel tulel pidevalt segades 5–10 minutit.
- Lisage sinep, jahutage.
Maitsestamisse võib suhtuda loominguliselt, katsetage ürtide ja vürtsidega.
Külmutatud marjade asemel võib kasutada ka mustasõstramoosi.
Kõrvitsa-ingverikaste röstitud kõrvitsaseemnetega
Väga maitsev lisand verivorsti kõrvale, kuid sobib ka juustuvaliku ja dessertide juurde. Purki pandult saab kena kingituse jõuluvana kingikotti.
Tooraine:
- kõrvits 500 g
- ingver 30 g
- suhkur 70 g
- sidrunimahl 50 g
- kaneel 1 g
- kõrvitsaseemned 30 g
Valmistamine:
- Koorige kõrvits ja puhastage seemnetest, tükeldage suurteks kuubikuteks.
- Keetke kõrvits, kurnake, jahutage ja püreerige.
- Koorige ja riivige ingver.
- Maitsestage kõrvitsapüree ingveri, sidrunimahla, kaneeli ja suhkruga.
- Röstige kõrvitsaseemned kuival pannil ning lisage kõrvitsale.