Pikitud liha saab serveerida kuumalt prae juurde, kuid sobib ka külm­lauale.

Tooraine:

- seakaelakarbonaad 1,5 kg
- verivorst 150 g
- kuivatatud jõhvikad/kirsid 100 g
- sool
- suhkur
- purustatud must pipar
- jahvatatud koriandriseemned
- kuivatatud tüümian

Valmistamine:

- Lõigake kaelakarbonaadi keskele noaga auk ja täitke see verivorstiga.
- Lõigake kahele poole verivorsti väikesed augud ja täitke need kuivatatud jõhvikate või kirssidega.
- Maitsestage seapraad maitseainete seguga.
- Keerake liha tugevalt fooliumisse, keerake otsad üles (foolium hoiab liha mahlasena ja vormib, et täidis välja ei küpseks).
- Asetage liha ahjuplaadile, lisage plaadipõhja vett. Soovi korral lisage ka maitseürte ja soola, nõnda saate praeleeme, mida kastmena kasutada.
- Küpsetage liha 180 kraadi juures umbes kolm tundi, küpsetamise aeg sõltub liha kaalust.

Kamararull läätsede ja suitsulihaga

Lihtne, odav ja atraktiivne roog. Täidiseid võib asendada vastavalt soovile. Kindlasti tasub proovida läätsesid, mis on väga maitsvad ja tervislikud. Rulli võib varem valmis teha, kannatab sügavkülmutamist. Kaunistab jõululauda, kuid on sobilik ka külakostiks.

NB! Antud täidise tooraine kogused võivad muutuda, kuna kõik sõltub kamara suurusest.

Tooraine:

- seakamar 200 g
- punased läätsed 60 g
- suitsupeekon 50 g
- mugulsibul 50 g
- porgand 50 g
- sinep 50 g
- sool, pune
- purustatud must pipar

Puljongisse:

- loorber
- sool, must terapipar
- mugulsibul

Valmistamine:

- Peske, koorige ja riivige jämeda riiviga porgand.
- Koorige mugulsibul ja tükeldage väikesteks kuubikuteks.
- Lõigake suitsupeekon kuubikuteks.
- Maitsestage kamar sinepi, soola ja pipraga.
- Laotage kamarale porgand, mugulsibul, peekon ja kuivatatud läätsed.
- Keerake kamar rulli ja siduge nööriga kinni.
- Keetke rulli tasasel tulel umbes 1 tund (aeg sõltub rulli suurusest).
- Jahutage rull, asetage pressiks peale raskus.
- Puljongit saab ära kasutada suppides, kastmetes jt roogades.

Kõrvitsa-hapukoorekook

Koogipõhi:

- margariin 150 g
- nisujahu 300 g
- suhkur 150 g
- piparkoogimaitseaine 3 g

Peale:

- tuhksuhkur

Koogi täidis:

- kõrvitsapüree 200 g
- hapukoor 400 g
- suhkur 200 g
- astelpajumarjad 60 g
- apelsin (koor) 100 g
- kanamuna 3 tk
- tärklis 30 g

NB! Kõrvitsapüreed võib valmistada ka kõrvitsasalati hoidisest.

Valmistamine:

- Karamelliseerige suhkur, lisage piparkoogimaitseaine, margariin ja apelsinikoor. Jahutage pidevalt segades.
- Segage juurde nisujahu, vormige tainapalliks, asetage pooleks tunniks külma.
- Koorige, puhastage ning tükeldage kõrvits.
- Keetke kõrvits pehmeks, kurnake, püreerige, jahutage. Kaaluge välja vajalik kogus.
- Püreerige astelpajumarjad, soovi korral sõeluge välja seemned.
- Segage kõrvitsapüree, astelpajupüree, suhkur, kaneel, hapukoor, muna ja tärklis ühtlaseks massiks.
- Vooderdage ümmargune koogivorm küpsetuspaberiga.
- Riivige koogipõhja suureaugulise riiviga piparkoogi-muretainas.
- Valage peale kõrvitsa-kooresegu.
- Küpsetage ahjus 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kook on kuldpruun ja täidis tahke. Jahutage.
- Sõeluge koogile tuhksuhkur ja kõrvetage tulise vardaga peale muster. Serveerige jäätise ja marjadega.

Mustasõstrasinep

Suupärane lisand lihatoitude või jõuluvorstide juurde.

Tooraine:

- mustad sõstrad (külmutatud) 200 g
- suhkur 150 g
- sool 5 g
- sinep 100 g
- sinepiseemned 5 g
- tšillipipar (jahvatatud) 1 g

Valmistamine:

- Püreerige mustad sõstrad sauseguriga.
- Lisage maitseained ja kuumutage tasasel tulel pidevalt segades 5–10 minutit.
- Lisage sinep, jahutage.

Maitsestamisse võib suhtuda loominguliselt, katsetage ürtide ja vürtsidega.

Külmutatud marjade asemel võib kasutada ka mustasõstramoosi.


Kõrvitsa-ingverikaste röstitud kõrvitsaseemnetega

Väga maitsev lisand verivorsti kõrvale, kuid sobib ka juustuvaliku ja dessertide juurde. Purki pandult saab kena kingituse jõuluvana kingikotti.

Tooraine:

- kõrvits 500 g
- ingver 30 g
- suhkur 70 g
- sidrunimahl 50 g
- kaneel 1 g
- kõrvitsaseemned 30 g

Valmistamine:

- Koorige kõrvits ja puhastage seemnetest, tükeldage suurteks kuubikuteks.
- Keetke kõrvits, kurnake, jahutage ja püreerige.
- Koorige ja riivige ingver.
- Maitsestage kõrvitsapüree ingveri, sidrunimahla, kaneeli ja suhkruga.
- Röstige kõrvitsaseemned kuival pannil ning lisage kõrvitsale.