Retsepte

Ülekasvanud kurkidest rullmopsid

1 kg pikki kasvuhoonekurke või liiga suureks kasvanud peenrakurke
20 g estragoni (või mõnd muud meeldivat ürti)
50 g tilli
1 küüslauk
15–20 mustasõstralehte
50 g soola
50 ml õunaäädikat
0,5 l vett

Peske kurgid ja koorige. Viilutage need pikkupidi umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Rohelised maitsetaimed hakkige peeneks. Mustasõstralehed peske ja kuivatage.

Asetage kurgiviilud klaasist või portselanist anumasse kihiti, igaühe vahele saputage soola, lisage küüslauguviile ning maitserohelist. Kõige peale laotage mustasõstralehed, kurgiviilud ei tohi nende alt välja paista. Vesi, millesse on lisatud õunaäädikas, laske keema tõusta. Seejärel jahutage vedelik maha. Jahtunud marinaad valage kurkidele, katke anum taldriku või kaanega ning jätke üheks ööpäevaks maitsestuma.

Selle ajaga muutuvad kurgid elastsemaks — nii saate kurgiviilud rullmopsideks keerata. Asetage rullid steriliseeritud purkidesse, lisage ülejäänud mustasõstralehed. Vedelik, mis kattis kurke, kurnake läbi sõela. Kuumutage see keemiseni ning valage siis kurkidele. Purgisuude katteks asetage veel paar mustasõstralehte. Seejärel sulgege purgid ning laske jahtuda. Selliselt hoidistatud kurke on talvel hõlbus salatiks hakkida.

Aedvilja-assortii “Meie aed”

3 kaheliitrist purki
3–4 keskmist kurki
1 väiksem kapsapea
3 paprikat
3 keskmist sibulat
2 küüslaugu küüned
2 pikka porgandit
3–4 tomatit
1 tšillikaun
2–3 tilli- ja petersellioksa
2 estragonioksa
8 musta pipra tera
1 loorberileht
3 sl soola
2 sl suhkrut
1 sl 30%-list äädikat

Peske aedviljad. Puhastage porgandid ja sibulad. Kapsal eemaldage pealmised lehed ja südamik. Lõigake paprika ­tükkideks, eemaldage seemned. Puhastage küüslauguküüned. Tükeldage kapsapea. Kui on võimalik, lõigake köögivilja kaunistusnoaga siksakiliste pindadega kurgijupid ja porgandiviilud.

Valage suurde kastrulisse vesi ning kuumutage see keemiseni. Asetage köögiviljad 2–3 sekundiks keevasse vette ning tõstke siis köögirätile nõrguma.

Tükeldatud aedviljad (v.a porgand), ürdid ning sibulad tõstke steriliseeritud purkidesse. Nende vahele paigutage küüslauku ja hoidist kaunistavaid porgandilõike. Viimasena lisage pipraterad, loorberileheke ja tšillikauna tükid.

Valage purkidesse pandu üle kuuma keedetud veega (mitte keeva veega!) ning laske sel 30 minutit mõjuda. Siis kallake vedelik taas kastrulisse, lisage sool ja suhkur. Kuumutage keemiseni ning valage tagasi purkidesse, enne kaanetamist lisage igaühesse sortsuke äädikat.

Kui olete purgid sulgenud, loksutage neid veidi ja asetage, kaas allpool, vatiteki sisse. Hoidke neid seal, kuni purgid on täielikult jahtunud.

Kihiline salat

Marinaad (1 l vee kohta):
2 sl soola
2 sl suhkrut
2 sl äädikat
mõni tera pipart

NB! Äädikas lisage siis, kui vesi on keema tõusnud. Seejärel tõstke marinaad kohe tulelt ära!

Purk täitke järgmiselt:

üks kiht kooritud kurgiviile
tomatitükid
üks tükeldatud keskmine mugulsibul
taas tomatitükid
veel üks kiht kurgiviile

Koputage purke vahepeal vastu lauda, et kihid saaksid tihedad. Kõige peale puistake hakitud tilli. Peale valage marinaad. Seejärel steriliseerige salatipurke (st. kuumutage neid) ning sulgege kaantega.

Talvel on see salat eriti hea — kõik kihid on värske maitsega, sest marinaadi mahub peale vähe.

Pangesalat

7 kg kurke
2 kg sibulaid
1 kg porgandeid
100 g tilli
3 peotäit soola
2 sl suhkrut
300 g toiduõli
4 sl 30%-list äädikat

Tükeldage kõik koostisained seibideks ning jätke emailnõusse 24 tunniks seisma. Seejärel tõstke segu purkidesse. Valage peale seistes tekkinud mahl. Kuumutage purke ja kaanetage.

Traditsiooniline tomatisalat

1 kg tomateid
300 g sibulat
paar paprikakauna
5–6 tera pipart
5–6 tera nelki
veidi jahvatatud musta pipart
¼ kaasi suhkrut
soola (maitse järgi)

Tükeldage kõik koostisained ja pange keema. Et salat kipub vedelaks jääma, tuleb seda keeta kauem, et segu saaks paksem. Võite teha ka nii: lisage vees sulatatud želatiini ning tõstke siis kuum hoidis kohe purkidesse. Kui purgi avate, on salat justkui tardunud.

Vürtsikas kurgisalat

3 kg kurke
4–5 sibulat
1–2 küüslaugupead
4–5 tilliõisikut
1–3 sl soola (maitse järgi)
3 sl suhkrut
4 sl 30%-list äädikat
1 sl sinepit
1 tl pipart
paar mustasõstralehte ja mädarõikaviilu

Tükeldage kurgid, sibulad ja küüslauk, lisage maitseained ja segage. Jätke salat kaane alla emailnõusse 24 tunniks seisma, vahetevahel seda segades, et maitse ühtlustuks.

Pange salat purkidesse. Hoidis seisab plastmasskaane all külmikus või külmas keldris paar kuud.

Värske kurgi salat

1 kg kurke
200 g mugulsibulat
tillilehti (üsna palju)
1,5 tl soola
100 g suhkrut
1,5 sl äädikat

Viilutage kurgid, tükeldage sibulad ja hakkige tillilehed. Keetke sibulaid vähese veega u 2 minutit ning valage siis vesi ära. Seejärel lisage potti kurgid ja maitseained ning kuumutage keemiseni.

Tõstke salat kuumutatud purkidesse, mis sulgege metallkaan­tega.

Mädarõika-küüslaugu-tomatikaste

1 kg tomatit
300 g mädarõigast
50 g küüslauku
veidi soola
2 sl suhkrut
1 tl äädikat

Tükeldage tomatid ning puhastatud mädarõigas ja küüslauk. Ajage kõik läbi hakkmasina ja lisage maitseained. Segage korralikult. Tõstke purkidesse, kuumutage ja kaanetage.

Tomatid kihiti

1,5 kg tomatit
mugulsibula rõngaid
soola, suhkrut, äädikat, musta peenpipart, taimeõli

Tükeldage tomatid ja laduge koos sibulatega 4–5 kihina emailnõusse. Iga kihi vahele puistake ½ tl soola, tsipa suhkrut, peenpipart ja 10 tilka äädikat. Suruge tomatid lusikaga kokku ning jätke üheks ööpäevaks jahedasse kohta seisma.

Tõstke salat segamata steriliseeritud purkidesse ja vajutage lusikaga tihedamaks. Peale valage 1–2 mm paksune õlikiht ning kaanetage purgid. Hoidis säilib külmikus või külmas keldris paar kuud.

Särtsakad kurgid

1 kaheliitrine purk

5–6 kurki
1 tšillikaun
8 rohelist terapipart
4 musta pipra tera
0,5 tl sinepiseemneid
1–2 tillioksa
mustasõstralehti
2 küüslauguküünt

Purk täitke järgmiselt:

1,5 sl suhkrut
1,5 sl soola
1,5 sl äädikat
pipraterad, sinepiseemned

Asetage pestud kurgid paariks tunniks külma vette. Siis kuumutage potis vesi keemiseni. Pistke kurgid kuuma vette ja hoidke neid seal umbes minutike, kuni nad veidi värvi muudavad. Seejärel tõstke kurgid purki. Vahele laduge mustasõstralehti, tilli, tükeldatud või terve tšillikaun ja viilutatud küüslauk. Kui purk on täis, valage peale keedetud kuum vesi (mitte keev vesi!). Kaanetage ja asetage nõu umbes ööpäevaks (24 h) vatiteki sisse. Jahtunud kurgipurk viige keldrisse.

[TABLE_8]
 
[TABLE_7]
 
[TABLE_6]
 
[TABLE_5]
 
[TABLE_4]
 
[TABLE_3]
 
[TABLE_2]
 
undefined
 
[TABLE_0]
 
Kasutatud varem TarguTalitas ja Maalodus ilmunud artikleid.