Head õunakoogi retseptid

 (12)

Head õunakoogi retseptid
.

Praegu on parim aeg teha õunakooke. Mõned retseptid siin.

Tiina plaadikook õunte ja kookosega

Põhi
4 muna
2½ dl suhkrut
5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
2 dl koort
200 g margariini või võid

Kate
1 dl purustarud mandleid
1½ kookoshelbeid
1 sl vanillsuhkrut
½ dl suhkrut
1 sl kaneeli
6–8 õuna

Vahustage munad suhkruga, sulatage rasvaine ja laske jahtuda. Segage küpsetuspulbriga segatud jahu vahustatud munadega, seejärel lisage vaheldumisi koor ja rasvaine. Jaotage tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Segage katteks mõeldud kuivained ning riputage taina peale. Eemaldage õunasüdamikud, koduaia ubinad tükeldage koorimata sektoriteks. Paksukoorelised importõunad koorige enne lõikamist. Asetage õunalõigud kergelt vajutades kattepurusse. Küpsetage 175° juures umbes 30 minutit. Jahtunud plaadikook lõigake nelinurkseteks tükkideks

Aune õunakook

(Retsept on mõeldud suurele ahjuplaadile.)

Põhi
250 g võid
1,5 dl suhkrut
4 munakollast
5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
4 sl piima

Kate
4 munavalget
2 dl suhkrut
200 g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia; Exquisa)
200 g hapukoort
2 tl vanillsuhkrut
2 sl tärklist
õunu
3–4 sl fariinsuhkrut

Seotud lood:

Põhja jaoks vahustage toasoe või suhkruga, ükshaaval vahustage juurde munakollased. Lisage omavahel segatud kuiv­ained ning kõige viimasena piim. Lükake tainas märja käega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali. Põhjale laotage tükeldatud õunad, neile riputage fariinsuhkur.

Katte jaoks segage toorjuust, hapukoor, suhkur, vanillsuhkur ja kartulijahu ühtlaseks massiks, millele lisage altpoolt üles segades kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Kallake segu õunte peale ning küpsetage 175° juures 40–45 min.

Eriti hea on see kook vaarikatega. Vaarikad pange koogile kõige peale (mitte vahu alla). Suhkrut rohkem lisada pole vaja.

Õunte asemel võite võtta nii vaarikaid, sõstraid kui kirsse. Viimastele võiksite siiski pisut suhkrut peale riputada.

Pireti õunakook

Põhi
100 g margariini või võid
3 dl nisujahu
2 sl suhkrut
1 munakollane
1–2 sl vett

Kate
4–5 suuremat hapukat õuna
2½ dl koort
1 dl lahjendamata õunamahla
100 g mandlilaaste
½ dl fariinsuhkrut
1–2 tl kaneeli

Hakkige rasv, jahu ja suhkur sõmerjaks tainaks. Segage munakollane veega ning lisage tainale.

Suruge tainas määritud küpsetusvormi, laske külmas kõvemaks tõmbuda ja pange eelküpsetuseks 10 minutiks 200-kraadisesse ahju.

Eemaldage õunasüdamed ning lõigake puhastatud – soovi korral ka kooritud – puuviljad õhemat sorti viiludeks.

Laduge need korrapäraselt tainale. Segage katteainetest ühtlane mass ja valage õunalõikudele.

Küpsetage veel umbes 30 minutit. Valmis kooki võite pakkuda veidi jahtunult jäätisega.

Õuna-kookoserull

- 1 kl kookoshelbeid
- ¾ kl suhkrut
- ½ kl kartulijahu
- 2 muna
- ¾ tl küpsetuspulbrit
- 3–4 õuna või õunamoosi
- sidrunimahla
- pisut soola

Vahustage munad suhkruga, segage kartulijahu küpsetuspulbriga ning lisage sõeludes vahustatud munadele. Seejärel segage tainasse kookoshelbed ja õige pisut soola (sool vähendab biskviidi murenemist kokkurullimisel). Õunad riivige jämeda riiviga ja piserdage soovi korral üle sidrunimahlaga, et õunamass ei tumeneks.

Valage tainas küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning küpsetage u 10 minutit 200° juures. Kummutage ahjust võetud koogipõhi suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, eemaldage plaadil olnud paber, puistake koogipõhjale suhkrut ja laotage sellele riivitud õunad. Magusatele suviõuntele pole suhkrut kuigipalju vaja.

Kui asendate riivitud õunad püreega, on parem see leigelt biskviidile määrida – seegi aitab ära hoida murenemist. Juhul, kui võtate küpsetise ahjust, aga püree pole veel küllaldaselt jahtunud, keerake biskviit soojalt paberiga rulli. Hiljem võtke rull lahti, määrige püree peale ning keerake uuesti kokku.

Mahlane õunakook

Põhi

- 1½ dl nisujahu
- 1½ dl kaerahelbeid
- 1 dl suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 50 g võid või margariini

Kate

- 5–6 õuna
- 3 muna
- 1 dl suhkrut
- 2 tl vanillsuhkrut
- 2 dl vahukoort
- 1 dl purustatud pähkleid
- 2 tl jahvatatud kaneeli

Hakkige rasvaine jahu, kaerahelveste, küpsetuspulbri ja suhkruga sõmeraks tainaks, kuid ärge seda kokku suruge. Määrige koogivorm (24 cm) võiga ning puistake üle riivsaia või mannaga. Pange tainapuru vormi ja tõstke peale paks kiht jämedalt riivitud õunu. Neidki ärge vajutage kokku, las mõlemad kihid jäävad kohevaks. Katke vorm fooliumiga, küpsetage 175° juures u 15 minutit.

Vahustage munad suhkruga, segage juurde tihedaks vahuks löödud koor ja kallake vormi. Segage purustatud pähklid kaneeliga, riputage see vahukooresegule. Seejärel küpsetage keskmises kuumuses veel 30–40 minutit. Valmis koogile võite juurde anda poolsulanud (pehmet) jäätist.


Maalehel on ilmumas kõigile eestlastele oluline raamatusari “Eestile elatud elud”.
Raamatusarja saab tellida raamatud.maaleht.delfi.ee või osta iganädalast raamatut koos Maalehega erinevatest müügikohtadest.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare