VÄRSKES MAALEHES: odav kartul on must ja maitsetu
Ostjate teadmised kartuli maitsest ja omadustest on nende hinnangul põlvkonniti erinevad: keskealised ja vanemad oskavad küsida eri sorte ja neist erinevaid roogasid teha, noorem põlvkond ei tea eriti midagi. Väike palk sunnib aga ostjat hinda vaatama.
“Turg on jagunenud – osa nõuab maitsvat kartulit, teine osa ilusa välimusega kartulit, kolmas osa odavat kartulit,” selgitab Piia Tiigemäe.
Samas ütleb nende kogemus, et kartuli tarbimine on langenud kolm-neli korda: “1990ndate lõpus, kui meie kartulit kasvatama hakkasime, osteti ühe inimese kohta keskmiselt 120 kilo talvekartulit, nüüd vaid 40.”
Kartuliteadlase Luule Tartlani sõnul on inimesed aru saanud, et uuemad sordid on kvaliteetsemad ja saagikamad. “Lääne vanad sordid on aga läbinud korraliku uuenduse,” nendib ta.
Pikemalt loe juba homsest Maalehest!