Hõrgud maiused kodumaistest värsketest marjadest
Metsmaasikad, vaarikad, mustikad, murakad metsas, sõstrad, karusmarjad ja aedmaasikad ning vaarikad, murelid ja kirsid aias. Põldmarjade, jõhvikate, pohlade aeg alles ees.
Praegu on vist kõige õigem aeg taas kord kõva häälega hõisata: eelista eestimaist! Soovitan täna magustoite eestimaistest marjadest.
Värskelt parim
Marju võiks võimalikult palju süüa värskelt. Paljud armastavad värsketele marjadele lisada piima ja mett või suhkrut ning magustoit ongi olemas.
Värskete marjade juurde sobivad magusad kastmed – vanillikaste, karamelli- ja šokolaadikaste. Sobivad ka jäätised.
Muidugi saab marjadest valmistada nii magusaid suppe kui ka kisselle, vahtusid ja kreeme, külmutatud magustoite (sorbetti, parfeed, jäätist) ning küpsetada kooke.
Kõiki neid magustoite võib teha nii ühest marjast kui ka mitmest kokku, värsketest või külmutatud marjadest (või ka nii, et mõni mari on värske, mõni külmutatud), vesi- ja toorhoidistest. Loetletud magustoitude juurde sobib loetlematu hulk lisandeid ja nende kombinatsioone.
Kirsivaht
4 dl peenestatud kirsse (värskeid või külmutatud), 2 dl vahukoort, 2 sl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, šokolaadi
Kirssidel eemaldada kivid, peenestada sauseguriga või köögikombainis. Koor vahustada suhkruga tugevaks vahuks, maitsestada vanillsuhkruga. Lisada peenestatud kirsid ja segada ettevaatlikult. Vaht jaotada magustoidukaussidesse ja peale riputada riivitud šokolaadi.
Mustasõstrakreem
Toodud kogustest saab 6–8 portsjonit
16 g želatiini, 1 sl sidrunimahla, 4 dl (200 g) musti sõstraid, 2 dl maitsestamata kohupiimapastat, 3 dl vahukoort, 1,5 dl suhkrut, 1 dl magusat mustasõstramahla. Kaunistuseks musti sõstraid ja tuhksuhkrut.
želatiin leotada väheses külmas vees ja sulatada kuumas sidrunimahlas (või veevannil). Koor vahustada suhkruga ja mustad sõstrad peenestada sauseguriga või köögikombainis.
Koor ja mustasõstrapüree segada, lisada mahl ja viimaks peene joana pidevalt segades ˛elatiin. Segada hästi läbi.
Segu valada külma veega niisutatud suuremasse vormi või jaotada magustoidukaussidesse või pokaalidesse. Hoida vähemalt paar tundi külmikus. Serveerimisel võib kreemile panna musti sõstraid ja riputada neile tuhksuhkrut.
Pohlavaht
2 dl pohli (võib valmistada ka pohlahoidisest), 2 dl vahukoort, 2 sl suhkrut, ¾ dl karamellkastet, kaunistuseks pohli ja tuhksuhkrut
Pohlad purustada sauseguriga või köögikombainis. Koor vahustada. Vahule lisada karamellikaste ja segada hästi läbi. Lisada pohlad, segada ettevaaltikult. Vaht jaotada magustoidukaussidesse või pokaalidesse ja kaunistada pohladega ning riputada peale veidi tuhksuhkrut.
Karamellikaste
2 dl koort, ½ dl suhkrut, ¼ dl karamellisiirupit, 1 tl vanillsuhkrut, 1 tl võid
Pool koorest, suhkur ja siirup segada keedunõus ning kuumutada keemiseni. Keeta väga tasasel tulel pidevalt segades 5 minutit. Maitsestada vanillsuhkruga ja lisada või ning ülejäänud koor, segada ühtlaseks ja jahutada.
Karamellisiirupi saamiseks karamellida paksupõhjalise keedunõu põhjal suhkur, võtta tulelt, lisada veidi kuuma vett ning segada ühtlaseks.
Maasikasorbett
5 dl (250 g) aedmaasikaid (värskeid või külmutatud), ½ dl suhkrut, 3 dl koort
Kaunistamiseks maasikaid ja vahukoort.
Maasikad püreerida (külmutatud maasikad püreerida poolsulanult). Lisada suhkur ja koor, segada, kuni suhkur lahustub. Panna sügavkülmikusse ja lasta külmuda.
Umbes pool tundi enne serveerimist panna sorbett sügavkülmikust tavalisse külmikusse. Serveerimisel võtta sorbetist jäätisekulbiga pallikesed või vormida lusikaga laastud. Jaotada magustoidupokaalidesse ja kaunistada marjade ning vahukoorega.
Sõstrakreem
2 sl ˛elatiini, 4 dl (200 g) sõstraid, 2 sl sõstralikööri, 1/2 sl sidrunimahla, 1/2 dl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, 3 dl vahukoort, kaunistamiseks marju ja vahukoort
želatiin leotada väheses külmas vees ning sulatada veevannil või mikrolaineahjus. Sõstrad püreerida, lisada suhkur ja liköör, sidrunimahl ja vanillsuhkur. ˇelatiin lisada pidevalt segades peene joana ja segada hästi läbi.
Kreem panna suuremasse külma veega niisutatud vormi või jaotada magustoidupokaalidesse ning panna mõneks tunniks külmikusse tarretuma. Serveerimisel kaunistada marjade ning vahukoorega.
Kuninglik magustoit
Toodud kogustest saab 8 portsjonit
2 dl vahukoort, 3 dl kohupiimapastat, ¾ dl fariinsuhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, 1 munavalge, ½ l (250 g) marju: mustikaid, maasikaid, vaarikaid, sõstraid
Koor vahustada, lisada kohupiimapasta, fariinsuhkur, vanillsuhkur ja seejärel kõvaks vahuks vahustatud munavalge. Segada ettevaatlikult. Panna kas suuremasse magustoidukaussi või jaotada magustoidupokaalidesse vaheldumisi marjad ja koore-kohupiimasegu. Kaunistada marjadega.
Inglise marjahõrgutis
Toodud kogustest saab 10 portsjonit
Biskviittaigen: 4 suurt muna, 1 1/2 dl suhkrut, 4 sl nisujahu, 4 sl kartulijahu, 1 tl küpsetuspulbrit
Kaste: 2 dl piima, 2 dl vahukoort, ½ dl suhkrut, 4 munakollast, 2 tl vanillsuhkrut
Täidis: 3 sl magusat sõstramahla, 2–3 dl vaarikahoidist, 4 dl (200 g) vaarikaid, suhkrut
Kaunistuseks: 2 dl vahukoort, 1 sl suhkrut, 1 tl vanillsuhkrut, vaarikaid
Munad vahustada suhkruga. Lisada omavahel segatud kuivained, taigen segada ettevaatlikult. Taigen valada küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile ja küpsetada 225° juures 8–10 minutit.
Kastme valmistamiseks panna piim ja koor paksupõhjalisse keedunõusse, lisada suhkur, lahtisegatud munakollased ja vanillsuhkur. Kuumutada tasasel tulel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb. Keeta ei tohi!
Kaste jahutada, aeg-ajalt segades. Koogipõhja pintseldada mahlaga, määrida sellele keedist ja lõigata ruutudeks. Serveerimisnõuks võtta suur lamedapõhjaline klaaskauss. Selle põhjale panna vaarikaid ja suhkrut, sellele biskviidiruudud. Peale valada kastet. Nii veel kaks-kolm kihti.
Kauss katta toidukilega ja panna paariks tunniks külmikusse. Serveerimisel kaunistada vahukoore ja vaarikatega.
Marjapiim
3 dl piima, 1,5 dl kohvikoort, 4 dl vaarikaid või maasikaid, 1 sl fariinsuhkrut, 1 sl sidrunimahla
Kõik ained panna mikserisse ja segada vahuliseks joogiks. Serveerida kohe.
Artikkel on varem ilmunud Maalehe lisas Targu Talita.