Noortel ja vanadel perenaistel on omad kindlaks kujunenud puhastusvahendid – lapid, pastad, aerosoolid, harjad. Ent moodsamaski kodus on vahel vanaemade koristusnippidest kasu, nii nagu vanaemad peavad õppima näiteks põrandapesu õige vähese veega, nii-öelda niiske lapiga.

- Poleeritud mööbli puhastamiseks ja läike taastamiseks võtke 1 osa õli ja 1 osa äädikat. Loksutage see pudelis segi ning kandke puhastatavale pinnale, siis hõõruge pehme lapiga üle.

- Nahkmööbli, samuti -kinnaste ja -kottide puhastamiseks võtke leiget vett, millele lisage sorts äädikat. Pärast eseme puhastamist määrige sellele vahustatud munavalge ja vähese tärpentini segu. Lühikese ooteaja järel hõõruge pind pehme lapiga puhtaks.

- Nahkesemete, ka kingade puhastamiseks sobib värske banaanikoor. Hõõruge sisemise koorepoolega nahka, veidi hiljem lööge harjaga läikima.

- Mustaks peitsitud puidust esemeid puhastage seguga, milles on võrdses koguses oliivi- ja linaõli ning puhast piiritust.

- Vahariidest laudlina värskendage äädika-oliiviõli seguga üle hõõrudes.

- Kahhelkividest ahju puhastage lapiga, mis on niisutatud nuuskpiiritusega, seejärel nühkige kohe üle pehme köögipaberiga. Nuuskpiiritust lisage ka seebilahusele, millega pesete vannitoaplaate.

- Piima sisse kastetud lapiga saab puhastada peeglit, pildiraame ja muusikariistade klahve.

- Aknaid ning peeglit võite pesta seguga, milles on 2 l vee kohta võetud ½ kl maisitärklist. Pärast pehme lapiga kuivatamist ei jää klaasile triipe. See segu kõlbab hästi ka autoklaaside puhastamiseks.

- Roosteplekkide eemaldamiseks vannilt ja valamult nühkige puhastatavat pinda sidrunilõikudega.

- Emailvanni võite puhastada tärpentinise lapi ja peenikese soolaga.

- Juhul, kui vann on tugevasti määrdunud, kasutage põhjalikuks puhastamiseks saepuru. Võtke paar peotäit ja küürige sellega. Olge tähelepanelik ning sulgege äravoolutoru korgiga, et puru ei ummistaks toru!

- Kui teil puudub veesoojust reguleeriv segisti, laske vanni esmalt külma, seejärel kuuma vett. See hoiab emailpinda, mida on siis kergem puhastada.

- WC-potti küürige soola ja äädikaga.

- Praeahju puhastage söögisoodaga.

- Prügiämbrit peske regulaarselt ning ka värskendage, puistates sellesse kuivatatud ja peeneks jahvatatud apelsinikoort.

- Halva lõhna kõrvaldamiseks valamust või klosetipotist valage sellesse paar liitrit tumelillat kaaliumpermanganaadi lahust.

- Laminaatkattega põrandat ärge tehke märjaks ega uhtuge rohke veega, sest see võib kergitada plaatide servi. Kõige parem on kasutada puhta veega niisutatud mikrokiudlappi või -moppi. Ärge hakake laminaati vahatama, sest selle hilisem eemaldamine nõuab samuti rohket vett.

- Ka vahatatud korkpõrand ja looduslik linoleum ei talu veerohket puhastamist.

- Et pühkimisel tolm üles ei tõuseks, katke põrand niiske saepuruga, mis võtab tolmu enda külge. Kui saepuru on kokku korjatud, pühkige põrand hoolikalt puhtaks. Suure ruumi, eriti kivipõranda puhastamisel on see tõhus meetod (pärit ajast, mil polnud tolmuimejat).

- Kui on vaja pehmet mööblit kohalt nihutamata toas kloppida, katke polster rätikuga, mida on niisutatud äädikases vees (1 l vett ja 2 sl äädikat).

- Häda korral saate mööbliriiet puhastades tolmuimejat asendada tihedapiilise plastkammiga. Asetage kammi selg riidele ja sellele kergelt surudes libistage üle puhastatava pinna. Tolm koguneb kammipiidele.

- Kui olete villase nn pärsia vaiba tolmust puhastanud, harjake see üle vee ja tärpentini segusse (paari liitri vee peale 2–3 sl tärpentini) kastetud pehme, näiteks riideharjaga. See seob tolmu ka sügavamalt vaibast, värskendab värvitoone ja hoiab eemal koid. Õhk muutub meeldivalt värskeks.

- Ebameeldiva lõhna saate ruumist kõrvaldada, kui panete kaussi 3 sl nuuskpiiritust ja 3 sl söögisoodat.

- Värskelt remonditud ruumist aitab õlivärvi lõhna kõrvaldada kandikule puistatud sool, aga ka ämber veega, mille sees heinad.

- Puhtaks küüritud lakkimata puust esemed (ka lauad-pingid ning laastukorvid) saavad meeldiva läike, kui need hõõruda üle purustatud pähklituumadega. Selleks sobivad hästi ka kauasest seismisest rääsunud, toiduks kõlbmatud pähklid.

- Kui puupinnale juhtub tilkuma sula- või küünlarasva, valage sellele kiiresti külma vett. Siis ei imbu rasv sisse ega jäta raskesti eemaldatavat plekki.

• Hõbedast lauanõud ja küünlajalad saab säravaks, kui panna roostevabast kraanikausi äravoolutorule kork ette ja laotada põhja üks fooliumileht. Siis asetage puhastamist vajavad esemed sellele, puistake peale söögisoodat ning laske peale kuum vesi, nii et kõik on kaetud. Pärast lühiajalist seismist eemaldage kork ja foolium, loputage asjad puhta veega üle ning kuivatage pehme rätiku või paberiga.

• Vähe oksüdeerunud hõbeesemed saavad puhtaks, kui hoiate neid natuke aega kartulikeeduvees.

• Tuhmunud vasknõusid ja küünlajalgu puhastage äädika ja soolaga või peenikese soola sisse kastetud sidrunilõiguga.

• Pronksist küünlajalgu puhastage toore riivitud kartuliga. Laske mahlal kuivada, seejärel hõõruge harjaga. Pärast pühkige üle piirituses niisutatud lapiga.

• Marmorist esemeid peske-puhastage õliga.

• Klaasi ja kristalli peske veega, millele on lisatud noaotsatäis sinepit või sinepipulbrit. Nõud saate kirkalt puhtaks, kui loputate neid pärast pesu külma veega, millele lisatud sorts äädikat.

• Kitsa suuga karahvini ja vaasi kuivatamiseks pistke neisse torusse keeratud pehme majapidamispaber, mis imeb niiskuse endasse.

• Kipsist pildiraame puhastage pehme rukkileiva sisuga.