Tänavusele konkursile laekus ühtekokku 89 võistlustööd ning parimad selgitas välja žürii, kuhu kuulus nii sisearhitekte kui ahjumeistreid.

Žürii esimehe Eero Jürgensoni sõnul võib küll vaimustuda uutest kütmisvõimalustest õhkpumpade või päikesepatareide abil, kuid üks tubli ja hästi ehitatud ahi on meie kliimatingimustes ajaproovile kõige paremini vastu pidanud.

Konkursivõidu ilusaima ahju kategoorias sai Tallinna vanalinnas asuva Koogel Moogeli kohviku ahi. Selles muinsuskaitsealuses majas tegutseb ka mängumaja Piip ja Tuut ning seetõttu tuli ahju projekteerides mõelda ahju sobitamisele vanalinna interjööriga, kuid ka sellele, et ahjust saaks mängumaja soe süda. Lisaks peab ahi kogu mängumaja ära kütma, soovis tellija Toomas Tross, ja et ahju juures oleks ka leivaahi.

Ahi on ehitatud 600st Aseris toodetud Terca tellisest ning viimistletud mineraalkrohvi ja paedetailidega. Žürii hindas ahju puhul oskuslikku, läbitöötatud detailide ning ajalooliste eeskujude põhist lahendust.

Ahju valmistas pottsepp Kerri Koppel. Pottsepp on esile tõstnud ahju erilist kollet, kus õhu pealevool toimub altpoolt. Kolde tagaseinas olevatest lisa-õhukanalitest tuleb sekundaarne õhk leegile, mis tagab kütte täielikuma põlemise. Lisaks sellele on ka kolde külgedel ribid, et õhk saaks peale ja puugaasid täielikumalt ära põleda.

Kaminad tuppa ja õue

Ilusaima kamina kategooria võitjaks valiti Pargi talu kütte- ja küpsetuskompleks.

See ehitati eelmisel aastal Pärnumaale renoveeritavasse rehielamusse. Inglise stiili järgiv kaminahi ja pliit on ehitatud Aseris toodetud Terca keraamilistest tellistest, nimetustega Helepunane Sile ja St. Paul’s.

Kolde omanik on Aare Kurist, ahju on ehitanud pottsepp Riina Siimar, pliidikompleksi aga Raivo Koppel.

Ilusaima välistingimustes kasutatava tulekolde kategooria võitjaks valiti Antslas asuva eramu õuele ehitatud kamin-grill-suitsuahi.

See kompleks valmis 2008. aasta juunis. Väliköögi kolde osa ehitamiseks on kasutatud Belgias toodetud Terca keraamilisi telliseid Orchidee Rose.

Žüriisse kuulunud pottsepa ja korstnapühkija Jaanus Pedari sõnul valiti esitatud tööde hulgast üksmeelselt kõige mängulisem ja teostusvõimelisem.

Tulekolde omanik on Aigar Grihin ja ahjumeistriks Sulev Kitsik.

Leso on popp

Žürii eripreemia pälvis Raplamaale eramusse ehitatud ahjust, pliidist, soemüürist ning lesost koosnev küttekompleks, mille puhul žürii hindas seda, kuidas traditsioone on võimalik jätkata kaasaegses võtmes.

Ahju tellis Gerda Naur ning ehitas 2011. aastal pottsepp Ivar Käbi, kasutades selleks Aseris toodetud Terca helepunaseid siledaid keraamilisi telliseid. Ahi on krohvitud. Pliidi, leso ja soemüüri ehitamiseks on kasutatud Terca keraamilisi telliseid Orchidee Rose.

Konkursil anti välja ka rahva lemmiku tiitel ning selle sai Lääne-Virumaal asuva Tõnu talu küttekompleks. Ahi on ehitatud 2012. aasta augustis ning see koosneb suurest leivaahjust, kaminast ja lesost, mille ehitamiseks on kasutatud Belgias toodetud Terca keraamilisi telliseid Milano. Küttekompleksi omanik on Rita Kaljus ning meistriks pottsepp Raivo Naarits.

Konkursile esitatud töödega saate tutvuda ka veebilehel www.ahi.ee