Eesti Pagari turundusjuhi Maria Martini sõnul on aastaga nende sortimenti lisandunud neli toodet, mis sisaldavad üle 50% täisterajahu. Eelmise aasta sügisel turule toodud Pagari röst on tarbijate poolt hästi vastu võetud ning toode pälvis ka tiitli Parim pagaritoode 2017. “Tarbijate suundumust tervislikkuse ja täisteratoodete eelistamisel näitab näiteks ka see, et meie köögiviljalisandite ja seemnetega täisterast Pehmikud on kujunenud tõeliseks hitt-tooteks,” nimetas Maria Martin.

Fazer Eesti turundusjuhi Joosep Volkmanni sõnul lisandus aastaga nende tootevalikusse kolm uut täisteratoodet ning täisteratoodete osakaal nende sortimendis on nüüdseks 20%. “Müüginumbrid näitavad väga selgelt täisteratoodete tarbimise suurenemist, näiteks täisterast Fazer Juurika palaleivakesed on moodustanud sellel aastal kogu Baltikumi uudistoodete müügist 37%,” kinnistas Volkmann.

Ka Leiburi turundusjuht Annika Oja kinnitab, et täisterajahust ja lisandväärtusega tervislike komponentidega tooteid ostetakse järjest rohkem. “Tänaseks on Leiburi Eesti turul müüdavatest toodetest umbes kolmandik täisteratooted ja need annavad ka kolmandiku käibest. Vahe on oluline, sest kolm aastat tagasid olid mõlemad numbrid umbes kümme protsenti,” sõnas Annika Oja. Leibur uuendas hiljuti näiteks populaarse Saibi koostist, muutmata toote maitset, kuid suurendades selles täisterarukkijahu sisaldust, et viia see kooskõlla Hea tava lepingu nõudega 50% täisterajahu sisaldusest. „Sarnase muudatuse viisime edukalt läbi juba 2015. aastal Ruksi rukkileibadel.“

Täistera mõiste Hea tava leppisid kokku Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Leivaliit, Eesti Pagarite Selts, Maaeluministeerium, Veterinaar- ja Toiduamet ning Tervise Arengu Instituut. Selle kohaselt defineeritakse nii “täistera” kui “teraviljast koostisosad” mõisted ning määratletakse, et toidualases teabes kasutatakse sõna “täistera” (sh viitamisel pildina, sümbolina, graafikana) pagaritoodete puhul vaid juhul, kui pagaritoote valmistamisel kasutatud kõikidest teraviljast koostisosadest on vähemalt 50% täistera. Täisterapasta puhul tehakse seda vaid juhul, kui pasta valmistamisel kasutatud kõikidest teraviljast koostisosadest on 100% täistera. Ekstrudeeritud täisteratoote puhul tehakse seda vaid juhul, kui toote valmistamisel kasutatud kõikidest teraviljast koostisosadest on 100% täistera. Esmakordselt lepiti Eesti toidusektoris laiapõhjaliselt kokku ühe mõiste kasutamine ja kehtestatati sellele konkreetne standard, mida järgida.

Täistera mõiste hea tavaga on liitunud Eesti suurimad pagaritööstused Leibur, Eesti Pagar ja Fazer. Samuti Tartu Mill; Balti Veski. Balsnack, Hagar, Sangaste Linnas.

Täistera mõiste
Täistera
– jahvatatud, purustatud või helvestatud terad, milles tera peamised osad – tärkliserikas endosperm, idud ja kliid – esinevad samas suhtes nagu nad esinevad terves teras.


Teraviljast koostisosad
– rukis, nisu, kaer, oder, mais, tatar, riis, hirss ja nendest saadud terad, kruubid, tangud, eri jämedusega helbed ja jahud ning linnased.


Allikas: Eesti Toiduainetööstuse Liit