FAO on mures aga looduslike kalavarude pärast. Ülepüük on viimastel aastatel aina kasvanud ja see tekitab probleeme iga kolmanda kalaliigi puhul. Samas elab maailmameres hulk kalaliike, kelle tarbimist võiks FAO hinnangul suurendada.

Enam kui saja riigi kalandusspetsialistid otsivad Roomas lahendusi, kuidas ohjeldada globaalselt ülepüüki ja kliimamuutuste mõjusid kalandusele.

"Kalavarude säästlik kasutamine on teravaks probleemiks terves maailmas, sest 85% kalaliikidest on kas ülepuutud või püügimahud ulatuvad maksimaalse lubatuni,” rääkis põllumajandusministeeriumit Roomas esindav kalamajandusosakonna juhataja Madis Reinup. "Maailma äratoitmiseks tuleb 15% tarbitavast proteiinist täna kalandusest ja vesiviljelusest.”

Kalavarude küsimus on lisaks looduslikule seisukohale oluline ka sotsiaalses mõistes, sest kalandus on oluliseks sissetuleku allikaks väga suurele osale inimkonnast. "Tühjaks püütud mered on soodne pinnas näiteks piraatluse tekkeks, mille mõjudega peetakse juba aastaid visa võitlust," märkis Reinup.

Kokku püüti ja kasvatati 2009. aastal maailmas 145 miljonit tonni kala, millest 81% läks inimtoiduks. Kui näiteks kalapüügi maht on püsinud globaalselt samal tasemel juba viimased viis aastat, siis vesiviljeluse ehk eelkõige kalakasvatuste saak on viie aastaga kasvanud pea kolmandiku võrra.