“Me ei peagi kõike liiga tõsiselt võtma,” arvab üle paarikümne aasta poolvääriskivide maailmaga sõprust pidanud Sigrid Purvinski. “Ka maagilistesse esemetesse ei pea suhtuma tõsiuskselt, vaid pigem mänguliselt. Jõulude ajal on just õige aeg äratada endas seesmine laps.”

Poolvääriskivid, kristallid, pöörlevad spiraalid, viirukid, soolalambid... Sigrid soovitab seesugust kaupa pakkuvasse poodi astudes sõnastada endale ja müüjale oma soov: mida tahan saavutada, kuhu poole püüelda, mida muuta… “Ja kui millelegi pilk pidama jääb, küsige.”

Vääriskivid või poolvääriskivid

Mineraalid ei kasva puus ega maas, neid tuuakse raske tööga välja maapõuest, näiteks Brasiilia koobastest. Geoodid, druuzid – need on looduslikult ehedad kivimitükid, mida kasutatakse ruumikaunistusena, kuid ka meelte energia allikana. “Just nendesse tippudesse koguneb energia,” näitab Sigrid kivimi teravaid sakke. “Me võime neid kive vaadelda, nautida, puudutada – laseme mõttel puhata ja kogume jõudu.”

Väikesed lihvitud nn taskukivid saadakse läbi pika tööprotsessi. Kivitükid pannakse spetsiaalsesse trumlisse, kus need üksteist lihvides saavutavad oma eripärase kuju. Seepärast nimetatakse neid kive ka sageli trummelkivideks.

Seejärel kivid selekteeritakse: kehvema kvaliteediga, parema kvaliteediga ehk siis odavamad ja kallimad…

“Kas kivi on vääriskivi või poolvääriskivi – ka see on kokkuleppe küsimus,” usub Sigrid. “Kõige tähtsam on kivi puhtus, tema kvaliteet. Mõned kivimid on teinud hüppelise hinnatõusu, näiteks turmaliin, mida on peetud küll poolvääriskiviks, kuid sageli on isegi rubiinist hinnalisem.”

Kauplustes ning laatadel müüakse kive eri hinnaga. Turu ja käest kätte müügi eest ei vastuta õieti keegi, kuid kauplused ei võta hindu laest. Näiteks Saksamaa nn kivikeskustel on koostöölepingud Lõuna-Ameerika kaevandustega, kus hinnad määratakse koostöös gemmoloogidega. See on omaette (kivi)-teadus. Ehete loomisel annavad oma hinnangu ka kunstnikud: milline kivi sobib millisesse ehtesse.

“Kui rääkida naturaalsetest kividest, siis need on juba selle poolest hinnalised, et kaht ühesugust maailmas pole. Seepärast on kivi armas kingitus – seda vaadeldes tuleb kinkija meelde. Ja olgem ausad: see ei võta kodus ka palju ruumi.”

Pöörlevad spiraalid

1955. aastal Saksa linnakeses Schawäbisch Gemünd loodud firma Martin Schmidt OHG toodab sadu aastaid vanade teadmiste põhjal kvaliteetset ning ainulaadset metallikunsti. “Pöörlevad spiraalid puhastavad ruumi, uuendades selle energeetikat,” räägib Sigrid. “Samas on need meeltele lõdvestava toimega, tekitades häid emotsioone. Võime uskuda, et kui kontsentreerume spiraali liikumist vaadates mõnele soovile, läheb see täide.”

Spiraali enda ja tema liikumise ilu võimendavad mõnes teoses kristallid. “Liivaga tehakse klaasi, aga õiget kristalli lihvitakse hõbetolmuga, seepärast ongi nende peegeldus imeline.”

Soovide täitjad kass ja budad

Käppi liigutav Shohuku kass on Hiinas ülipopulaarne, aga pärineb tegelikult Jaapanist. “Jaapanis pole ühtegi ärimeest, kelle kabinetis niisugust kassi ei oleks. Shohuku kassil on kolm ülesannet: valvata distsipliini üle, kaitsta kurjuse eest ja kutsuda küllust ligi. Ruumis võiks see paikneda ukse suhtes mõttelise kellaosuti 11 suunas, kuid mitte tingimata. Idamaades on kassi eri värvidel ka oma tähendus: millist omadust soovitakse võimendada.”

Arvatakse ka, et kui väikese budakuju kõhtu 300 korda päripäeva masseerida, täitub see üksainus soov, mis seda rituaali täites meeles mõlgub. Ka elevandid, kilpkonnad ja konnad on õnnetoovad. Hiinas on neil ühed tähendused, jaapanis kerge nüansivahega teised. Kõik kannavad endas positiivset energiat ja teevad meid õnnelikumaks.

Eestlaste seas on ülipopulaarsed soolalambid. Sigrid usub, et soola pole meie ümber kunagi liiga palju. “Soolalamp, suitsukvartslamp – mõlemad toovad rahu ja lõõgastust. Kui soolalamp soojeneb, eraldab see negatiivseid ioone, puhastades õhku. Mida rohkem soolalampe, seda puhtam on õhk teie kodus.”

Sigrid ei usu, et meie loodus- ja esoteerikapoodides millegi kahjustava peale võiks sattuda. Küll hoiatab ta Aafrikast sisse toodud maskide eest. “Maskide ajalugu tuleb natuke teada, neid on väga erinevaid. Maske valmistatakse käsitööna ja selle juurde käivad riitused, loitsud. Me ei tea seda tausta, loitsude sisu. Pealegi on mask ikkagi näo peitmiseks, tegeliku olemuse varjamiseks.

Kui selline mask kodus seinale panna, võib see hakata oma vormiga ruumi ja meid ennast mõjutama – muuta näiteks agressiivseks. Sest see kannab võõrast energiat.”

Ehtne või järeletehtud?

Ikka ja jälle rõhutab Sigrid mõtet, et inimene peaks oma uskumustes kuldse kesktee leidma. “Kui kaldume väga esoteerilisse maailma, jääme elukaugeks ja võime endale koguni halba teha. Esoteerilise maailma eesmärk on, et inimene oleks õnnelik. Oleme kõik erinevad ja seepärast valime endale kivi või muu eseme ikka oma tunde ja tuju järgi.”

Siiski soovitab ta mõelda ja valida, kust kive osta: kas kontrollimatult turult või usaldusväärsest poest ja müüjalt. Ringleb väga häid imitatsioone, mis viivad segadusse. Eriti osavalt ja palju tehakse järele türkiisi. Sigrid möönab, et ega jahvatatud ja värvitud kivi tarvitse inetu ega halb olla, vastupidi. “Ka plast võib kena olla, aga sul oleks lihtsalt mõistlik teada, kas see on plast…”