Angelica on seganud muffinitaina hulka piparkoogimaitseainet – sealt see lõhngi.

“Piparkoogimaitseainet võite lisada ka biskviittainasse, küpsistesse,” soovitab Angelica. See toob majja jõuluhõngu ja -maitse.

Aga enne, kui seda nautima asume, tuleb maitsta pearooga. Selleks on täna kerge, ent toitev kanasalat – metsiku rukola, hurmaa ja veel mitme põneva koostisosaga.

“Hea alternatiiv klassikalisele sea- või linnupraele hapukapsastega,” leiab kokk. “Samuti ei pea alati olema jõululaual verivorst.”

Metsik pähklimaitseline rukola

udekyll
“Jõhvikaid, et oleks jõulusem,” lisab kokk ja puistab salatile punaseid marju. Valmis see ongi.

Metsik rukola annab salatile isemoodi, kergelt pähklise maitse.

Puuviljad – hurmaa, pirn, pomelo – aitavad seda esile tuua. On tunda magusat ja haput.

Angelica Udeküll ütleb, et maitsetega ei maksa ühes toidus liiale minna – inimene ei suudagi tajuda ühekorraga rohkemat kui ehk viit-kuut mekki.

Kerges kanasalatis on kõike parasjagu.

Lemmik rapsiõli

Salatikastmes on kokk kasutanud Eesti rapsiõli, mida ta enda sõnul armastab.

“Oliiviõlil on kirbe, rapsiõlil puhas maitse,” põhjendab Angelica. Rapsiõli ei hakka toidus domineerima.

Oliiviõlil on Angelica kinnitusel kindel koht Vahemere roogades. Ka päevalilleõlil on spetsiifiline maitse ja lõhn, mis kipub esile tulema.

Jõulusalati kõrvale sobib hõõgvein. Muffinite juurde kohv ja vahukoor.

Retseptid

Kerge salat jõuludeks

Neljale

- 80 g lehtjääsalatit
- 80 g rukolat
- 2 hurmaad
- ½ pomelot
- 2 pirni
- 1 sl võid
- 1 sl suhkrut
- sl sidrunimahla
- sl seedermänniseemneid
- 50 g jõhvikad

Salatikaste

- 3 sl sidrunimahla
- 1 tl mett
- 0,5 tl soola
- 1 tl Santa Maria tšilli ja laimi maitseainesegu
- 1 dl õli

Kana

- 500 g kana kintsuliha
- 1 sl õli
- 1 sl Santa Maria Cacao&chilli maitseainesegu

Valage kana kintsulihale õli ja lisage maitseainesegu, segage läbi ning asetage küpsetuskotti. Küpsetage 200° juures 15–20 minutit, kuni liha on küps.

Asetage salatilehed umbes 10 minutiks jääkülma vette, seejärel nõrutage ja tõstke serveerimisvaagnale.

Sulatage pannil või ja suhkur ning lisage pirniviilud ja sidrunimahl, kuumutage paar minutit.

Eemaldage pomelol viljaliha ja näppige see väiksemateks tükkideks. Koorige hurmaa ja lõigake parajateks viiludeks. Asetage puuviljad kihiti salatilehtedele.

Lõigake kanalihast viilud, riputage soovi korral peale tsipa soola ja tõstke salatile. Kõige tipuks kaunistage salat jõhvikate ning kuival pannil röstitud seedermänniseemnetega.

Segage omavahel sidrunimahl, mesi, tšilli ja laimi maitseainesegu ning sool, lisage pidevalt kloppides õli. Niristage kaste salatile vahetult enne serveerimist

Piparkoogi-maitselised muffinid

- 2 muna
- 1 dl suhkrut
- 100 g võid
-1,5 dl nisujahu
- 1 tl Santa Maria küpsetuspulbrit
- 2 tl Santa Maria piparkoogimaitseainet
- 100 g murakaid
- tuhksuhkrut

Vahustage munad suhkruga ning lisage peene joana sulatatud või.

Segage omavahel kuivained ja lisage läbi sõela munavahule. Segage ettevaatlikult ühtlaseks tainaks, mis tõstke supilusika abil vormidesse, nii et täidate neist ½.

Asetage igasse vormi ka 3–4 murakat ja küpsetage 220° juures umbes 12–14 minutit. Enne serveerimist puistake üle tuhksuhkruga.