14.07.2011, 00:00
Kartul ja kapsas löövad hinnarekordeid. Miks ometi?
Kartuli ja kapsa tegid kalliks eelmise aasta kunstlikult madalad hinnad ja Vene turg. Kasvatajad ja kaupmehed süüdistavad aga nüüdses marulises hinnatõusus üksteist.
FOTO:
Läinud nädalal selgus, et Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) koostatav toidukorv maksis tänavu juunis pea viiendiku võrra rohkem kui aasta varem. Eriti oli tõusnud kapsa (70,5%) ja kartuli (67,8%) hind. Juba tänavu märtsis selgus viimase kümne aasta andmebaase võrreldes, et kartuli ja köögivilja hinnad pole varem nii kõrged olnudki. Tegelikult kallines kapsas juba 2010 võrreldes eelneva aastaga 90%, kartul oli aga mullu 8% odavam kui aasta varem. EKI direktor Marje Josing põhjendab praegust hinnatõusu eelmise aasta erakordselt madala hinnaga ja erakordselt suure Venemaale ekspordiga. Ta rõhutab ka seda, et võrreldes muu kaubaga on kartul ja kapsas odav ning nende hinda on lihtne üles ja alla liigutada. See tähendab, et kui hind rahaliselt natukenegi kõigub, kajastub see protsentides üsna suurelt. “Pole kapsas ega muu köögivili sugugi kallim kui varem,” pahvatab Eesti üks tuntumaid köögiviljakasvatajaid, Kadarbiku talu peremees Ants Pak. Tema sõnul on tootjale viimased 15 aastat hinnad samaks jäänud.