Samas soovitas Lass kartuleid mitte koorida (kevadeks on koor nii paksuks läinud, et siis tuleb siiski koorimine ette võtta) ja seda kolmel põhjusel. Esiteks jääb koorimise vaev ära, teiseks jääb kartulitesse niimoodi suur osa vitamiinidest alles ja kolmandaks kasvasid tänavusel põuasel ja kuumal suvel tavapärasest väiksemad kartulid. Beebikartulid ongi spetsiaalselt väiksemaviljaliseks aretatud gurmeesort ja neid ei koorita nagunii.

„Päris kevadeni ei saa, kuid praegu soovitan klindlasti pestud kartulit süüa koorega,” ütles Janek Lass lisades, et kartulite koorega söömine on ka üks festivali moto.

„Oluline on, et tarbimisharjumus tuleks tagasi ja ei kaoks ära. Ketid otsivad kõige odavamat kartulit, selle välimus poes on kaunikesti nadi ja seetõttu ei osteta ka nii palju,” rääkis kasvataja. „Peame pingutama, et siin oleks Eesti kartul, kvaliteet hea ja inimeste teadlikkus selles osas, milleks üks või teine sort sobib.” Selle kohta saab infot SIIT.

Mittetulundusühing Eesti Kartul korraldab laupäeval, 25. augustil Tartu Aparaaditehases Kartulifestivali, kus tutvustatakse erinevaid kartulisorte, lahatakse kartuli ümber käivaid müüte ning räägitakse mugula kasulikkusest ja selle mitmekülgsest kasutamisest. Festivalil saab proovida 22 erinevat kartulisorti, mille seast valitakse rahva lemmik.

Janek Lassi sõnul on Kartulifestivali eesmärk tõsta esile kartulit kui väärtuslikku ja olulist toiduainet ning teha kummardus kartulikasvatajatele nende tänuväärse töö eest. Paraku peetakse kartulit endiselt liiga lihtsaks ja iseenesestmõistetavaks toiduaineks ning valdavalt ei teata mugulate erinevatest sortidest ning seal leiduvatest vitamiinidest ja mineraalidest suurt midagi. “Loodetavasti annab meeleolukas koguperefestival kartulile just selle vajaliku tähelepanu, mis suurendab teadlikkust ja kartuli väärtustamist ka tarbijate seas,” lisas Lass.
Südamekijulised kartulid.

Kartulifestival toimub laupäeval, 25. augustil kell 10.00–16.00 ja on kõigile osalejatele tasuta. Kohal on kaheksa erinevat kartulikasvatajat, kellelt saab küsida kartulikasvatamise võlude ja valude kohta. Avatud on degusteerimistelk, kus saab maitsta ja võrrelda erinevaid kartulisorte. Päeva lõpuks selgitatakse kõigi häälte tulemusena ka rahva lemmikkartulisort.

Ekspertide vestlusringis lahatakse kartuli kohta käivaid müüte, räägitakse eestlaste söömisharjumustest ja mugulate kasulikkusest. Avatud on ka muuseumi- ja lastenurk, kus saab tutvuda kartulikasvatamise ajalooga, mängida huvitavaid mänge, meisterdada, nuputada jpm. Toimub ka erinevaid võistlusi, mille auhindadeks on mitu kotitäit kartulit.

MTÜ Eesti Kartul loodi 1997. aastal ja praeguseks on sel üle 30 liikme. Mittetulundusühingu eesmärk on kaitsta ühiselt kartulikasvatajate huve, propageerida kartulisöömist ja muuta kartulikasvatamine konkurentsivõimelisemaks.