Kartulipuder ja kotletid tööle kaasa
See kujutluspilt meeli köitmas, valis Eesti parima toiduaine konkursikomisjon valmistoitude hulgast võitjaks ASi Meleco tooteseeria, mis koosneb neljast lõunakomplektist.
Parimad tooted valiti seitsmes grupis: parim pagaritoode, kondiitritoode, lihatoode, kaste, piimatoode, valmistoit ja parim jook.
Kõige kõrgemaid hindepunkte pälvisid Ela täistera-mitmeviljasai ja Kalevi pralinee pistaatsiapähklitega. Need tooted on ka ostjad tänaseks juba omaks võtnud.
Piima- ja lihatooteid pakuti konkursile kõige rohkem. Piimatoodetest tunnistati parimaks jogurtišeigid - jogurtikokteilid, mida tuleb enne pudeli avamist vahule loksutada ja mis kindlasti pakuvad rõõmu väikestele tarbijatele.
Kiita said ka Valio Gouda juustude seeria, Maagi sidruni-kohupiimakreem ja Luke Farmimeierei Breti fertajuust. Viimane valiti paari nädala eest ka parimaks väiketootja valmistatud toiduaineks.
Üks piimatoodete uuendusi oli tänavu vadakuvalgu kasutamine, mis on väga tervislik. Seda oli kasutanud Tere AS oma Mumuu F-joogis ja Põltsamaa meierei juustutööstus Ricotta kohupiimamagustoitudes.
Parim lihatoode, jogurtiga kanašašlõkk, saab oma tippmüüginumbrid kätte ilmselt grillihooajal. Komisjon märkis ära veel Rakvere lihatööstuse BBQ verivorstikese ning mustikašašlõki.
Rakvere lihakombinaadi turundusjuht Liina Jaanson selgitas, et nemad tegelevad tootearendusega pidevalt.
"Tarbija elu mugavamaks tegemiseks koorisime esimesena tootjana viinerid, lisasime esimesena grill-lihade marinaadi keefirit. Suvelihade pakendile lisasime ka isutekstid, kus on kirjas, mis maitsega liha on, ning oma maja proffide nõuanded, kuidas liha või vorste grillida," loetles ta.
Hindamiskomisjoni esimehe, Tallinna tehnikaülikooli toiduinstituudi direktori Raivo Voki sõnul on Eesti ostjad taas hakanud hindama kodumaist. Tänavu pakuti konkursile 80 toodet. Mullusest tippaastast, kus pretendente oli 150, jääb see küll maha, kuid on Voki meelest siiski hea tulemus.
"Nii toote müügi- kui konkursiedu tagab selle väärtustamine, muudetagu seda siis tervislikumaks, lisatagu maitsenüansse või täiustatagu pakendit," ütles Vokk.
Üldvõitja saab kuldmärgi, toidugruppide parimad tooted saavad hõbemärgi. Eesti parim toiduaine 2009 kuulutatakse välja toidutööstuse aastakonverentsil, mis peetakse 29. aprillil.
Tootegruppide võitjad
Pagaritoode - Ela 100% täistera-mitmeviljasai, AS Leibur
Kondiitritoode - pralineekompvek pistaatsiapähklitega, Kalev Chockolate Factory
Kaste - maitseõlide tooteseeria, AS Werol Tehased
Lihatoode - jogurti-kanašašlõkk, AS Tallegg
Piimatoode - Jänksi jogurtišeigid, AS Maag Piimatööstus
Valmistoit - valmistoitude tooteseeria, AS Meleco