Kuidas sa teed lähedasele nii lihtsa, isetehtud kingi? Kuidas sa saad nii ilusa ja armsa kinkekomplekti poodi jätta? Kuidas sa jätad sellele või tollele kingi tegemata? Kuidas sa saad lapsele viimase vindi vidina ostmata jätta? Kuidas sa teed lapsele vaid ühe kingi? Me kõik oleme mingil hetkel poes sarnaseid mõtteid mõlgutanud.

Mida sa aga endalt küsima peaksid on, kuidas kontrollida jõulukulu nii, et su rahakott ega pühademeeleolu ei kannataks? Meie soovitame võtta jõulukinkide tegemises ratsionaalsem suund ning suhtuda sellesse kui investeeringusse.

Investeerimine on lihtsalt väljendades oma raha kasutamine nii, et see tooks tulevikus võimalikult palju tulu võimalikult väheste riskide juures. Seega peaksid enne kaubandusmöllu sukeldumist küsima endalt järgmised küsimused.

Kui palju on sul vaba raha?

Kõige tähtsam on kohe alguses fikseerida, palju sa saad kulutada jõulukinkidele. Siinkohal soovime eriti rõhutada, et tegemist peab olema sinu enda sissetulekuga, kust on maha arvestatud igakuised kulud. Raha laenamine finantsasutustelt, sõpradelt-sugulastelt ja isegi järgmise kuu palga arvelt pole sinu tuleviku suhtes positiivne investeering. See on tulevikukulu, mis keset pühade saginat omandab nii abstraksed mõõtmed, et uuel aastal võib sind tabada ebameeldiv üllatus finantskriisi näol.

Eelarve koostamisel soovitame aga mõelda ka lähedastele, kellega ühiselt saaksid vahest mõne kingi osta. Sel viisil saad kulusid vähendada ja/või hinnalisema kingi teha.

Kellesse seda investeerida?

Nii nagu investeerimismaailmas on ka iga inimese laias suhetevõrgustikus palju võimalusi panustamiseks. Kuid kas see tasub end ära? Koosta kingisaajate nimekiri ning asu seda lihtsustama. Kas iga inimene selles loetelus vajab kinki? Kas kingi tegemata jätmisega teie suhe halveneks? Sina võid ju pühade meeleolus või viisakas olla, aga teine inimene ei pruugi sinuga samu väärtusi jagada. Jäta nimekirja ainult kõige tähtsamad isikud.

Võimaluse korral koonda mitu inimest ühe kingi kohta, näiteks paarid, lapsed, pered. Mõtle ka läbi, kas kõik vajavad just rahalist kinki. Vahest oleks mõni ühistegevus parem mõte? Näiteks ühisõhtusöök sõpradega on eraldi kinkide tegemisest madalama kuluga ning oluliselt emotsiooniderikkam andes ka järgnevatel aastatel soojade mälestuste näol palju tagasi.

Kui palju investeerida?

Vaata oma nimekirjale otsa ja säilita taaskord reaalsustaju. Mõni inimene on kallim kui teine ning neile sooviksid teha ka kõige parema kingi. See tähendab aga, et sellega on seotud kõige rohkem emotsioone ja tihti ka raha. See on loomulik. Just seetõttu peaksid siinkohal kõige pikemalt järgi mõtlema. Kas seda kinki on ikka vaja? Mis eesmärki see teenib? Kas sellele oleks mõni parem alternatiiv? Kuidas see mõjutab järgmise aasta jõule? Kõige lihtsam näide on lapsed. Vanusega kasvavad ka soovid ning nendele järgi andmisega võid endale tõelise karuteene teha.

Eks kingi rahaline väärtus sõltubki sellest, kui lähedane sa teisega oled. Peamine on määrata iga inimese kohta umbkaudne summa nii, et kink läheks asja ette ja sina jääksid seatud eelarve piiresse. Alusta kõige tähtsamast ja liigu allapoole. Kui sa pole kindel, kas planeeritav kink pereliikmele, sõbrale või kolleegile jääb mõistlikkuse piiresse, tee nii. Kujutle selle kingi väärtust sularahana oma peos. Kui sa peaksid selle nüüd kingisaajale lihtsalt ära andma, siis mis mõtteid see sinus tekitaks? Kas teine oskaks seda väärtustada? Vähimagi kahtluse korral panusta pigem vähemkulukale, kuid originaalsele kingile.

Millised on riskid?

Teades 100% kindlalt ette, et tegemist on läbikukkumisele määratud ideega, sa sellesse raha ei investeeriks. Sama on ka kinkide tegemisega. Mõlemal juhul ei saa sa kunagi tulemuses täiesti kindel olla, kuid riske saab teatud piirini hinnata.

Kõik algab inimesest endast. Kas talle meeldiks sinu kink? Kas talle sobiks see? Nõu küsimuseks pöördu ühiste tuttavate, aga miks mitte ka kingisaaja enda poole. Teatud kinkide puhul on riskiks kink ise. Tegemist võib olla ju hea ideega, aga näiteks võib see teisel juba olemas olla, jääda niisama seisma või vajuda unustusehõlma (eriti kinkekaardid). Siis oled sa raha asjata kulutanud. Vältida tasub ka igasuguseid moeröögatusi (kui inimene just ise küsi). Sellised kingid kipuvad palju maksma, kuid nende emotsionaalne väärtus on tihti lühiajaline.

Eraldi riskiks on ajafaktor. Alusta rahulikult, ära planeeri kõiki oste ühele päevale, veel vähem viimasele hetkele. Ajapuudus tekitab tihti rahapuuduse. Mida närvilisemaks sa poes muutud, seda suurema tõenäosusega ostad sa midagi ebasobivat või planeeritust kallimat.

Kokkuvõtteks vali kinke nii, et sinu panustatud raha tooks sulle võimalikult palju kasu. Me ei mõtle samaväärselt rahalist kasu. Kingi valitud inimestele teie suhtele vastavas vääringus asju või elamusi, mille kogumaksumus jääb sinu eelarve piiresse. Niimoodi tagad, et raha, mille teenimiseks oled vaeva näinud, leiab positiivse väljundi nii sinu kui teiste jaoks. Ja seda mitte ainult jõulude raames.

Allikas: TFBank