Kotletitainasse võib segada liha, kala, värskeid või leotatud soola­seeni, rohelisi lehtköögivilju ja rohttaimi. Neid vähest rasvainet sisaldavaid kotlette sobib süüa nii soojalt kui ka jahtunult koos külma kastme või salatiga.

Kui uue saagi eel on vana kartulit palju alles ja neid ähvardab raiskuminek, siis segage neid ka tainasse – kartulisai püsib kauem värske.

Lihtsad kartulikotletid

- 6 suuremat koorega keedetud kartulit
- 2 muna
- 1 sl puljongipulbrit
- 1 sibul või murulauku
- riivsaia
- rasvainet

Koorige veel leiged kartulid ja laske neil täielikult jahtuda. Hakkige sibul või murulauk peeneks. Külmad kartulid riivige, segage lahtiklopitud munade, puljongipulbri

ja hakitud sibulaga. Vormige riivsaias lusikaga võetud tainast kotletid ja praadige kuumal pannil kuldpruuniks. Lauale andke hapukoore või maitsestamata jogurtiga. Lisandiks sobib hästi ka mõni toorsalat.

Kartulikotletid singiga

- 500 g koorega keedetud kartuleid
- ½ kl jahu
- 1 muna
- ½ kl vett
- soola
- sibulapealseid või murulauku
- 100 g rasvast sinki
- rasvainet praadimiseks

Kooritud ja leigelt katki tambitud kartulitele lisage jahu, vesi, peenestatud sibulapealsed, sool ja lõpuks lahtiklopitud muna. Segage kõik hoolikalt läbi, valmistage tainast kotletid ja igasse suruge mõned praetud rasvase singi kuubikud. Praadige kotletid kuldkollaseks. Lauale andke soojalt, juurde piima.

Kartulikotletid juustuga

- 500 g keedetud kartuleid
- ½ kl piima
- 2 muna
- 3–4 sl riivjuustu
- pipart
- soola
- riivitud muskaati
- riivsaia

Tampige kartulid pudruks, lisage piimaga segatud munad, maitsestage ning segage hoolikalt ühtlaseks tainaks. Vormige väikesed kotletid, kastke jahusse ja praadige kuumas rasvaines ühelt poolt kuldkollaseks. Siis pöörake praadimata pool alla, peale puistake riivjuustu ning küpsetage praeahjus, kuni juust sulanud ja krõbe.


Kartulikotletid soolakalaga

- 200–300 g leotatud soolasilku või vähesoolast heeringat
- 600–700 g keedetud kartuleid
- 2–3 sibulat
- 1 muna
- 2–3 sl kohvikoort
- 1 tl suhkrut
- tilli
- riivsaia
- rasvainet

Valmistage kotletitainas nii, nagu eelmises retseptis soovitatud, vormige kotletid, paneerige riivsaias ning praadige rasvainega helepruuniks. Juurde andke piima, hapupiima või tomatimahla. Hästi sobib ka õlikastmes toorsalatiga.

Kartuli-räimekotletid

- 1 kg räimi
- ca 700 g keedetud kartuleid
- 3 suuremat sibulat
- 150 g rasvasemat sealiha
- 1 muna
- 1 tl suhkrut
- ½–1 sl soola
- 1 ½ tl jahvatatud pipart
- 1–2 sl värskelt hakitud või kuivatatud tilli
- jahu või riivsaia
- rasvainet (searasv sobib hästi)

Puhastage räimed (eemaldage ka selgroog), koorige kartulid ja sibulad ning ajage koos tükeldatud lihaga kõik hakkmasinas peeneks. Lisage muna ja maitseained ning segage ühtlaseks tainaks. Vormige jahu või riivsaiaga kotletid ja praadige kuumal pannil helepruuniks.

Juurde sobib nii hapupiim kui külm hapukoore- või jogurtikaste.

Kartuli-nõgesekotletid

- ca 500 g nooremaid kõrvenõgeseid
- 6 keedetud kartulit
- 3 muna
- soola
- pipart
- kartulimaitseainet
- riivsaia
- rasvainet

Valage värskelt korjatud nõgesed keeva veega üle ja jätke nõrguma. Seejärel puhastage jahtunud nõgesed, noppige lehed vartelt ja hakkige hästi peeneks.

Koorega keedetud kartulid koorige nii kuumalt kui näpud kannatavad ja tampige pudruks, lisage nõgesed, lahtiklopitud munad ning segage ühtlaselt läbi, siis lisage maitseained ning segage veel kord. Vormige tainast kotletid, kastke riivsaia ning küpsetage pannil helepruuniks.

Kastmeks sobib külm koorega segatud maitseroheline ja rediseviilud.

Krabikoogid

- 300 g keedetud kartuleid
- 400–450 g krabiliha või krevette
- 1 sl hakitud peterselli
- ½ tl purustatud küüslauku
- soola
- jahvatatud musta pipart
- 1 munakollane
- ½ sidruni mahl
- 4 sl jahu või riivsaia
- rasvainet (õli, võid)

Koorige soojad kartulid ja vajutage katki, lisage krabiliha, hakitud petersell, küüslauk, sool ning segage käega korralikult läbi. Teises kausis segage munakollane sidrunimahlaga. Vormige tainast väikesed koogid.

Kui kasutate paneerimiseks vaid jahu, pange jahusse kastetud kotletid kohe kuumale rasvainega määritud pannile ja küpsetage mõlemalt poolt kuni 4 minutit. Kui kasutate riivsaia, kastke kotletid enne praadimist munasegusse. Lauale andke hõrgud koogid soojalt koos lehtsalati ja sidrunimajoneeskastmega.

Kartulisepik

-500 g keedetud kartuleid
- 500 g odrajahu
- 300 g nisujahu
- 50 g rasvainet
- ½ l piima
- 30 g pärmi
- 1 tl suhkrut
- 1 ½ tl soola

Hõõruge pärm suhkruga vedelaks, lisage leige piim, sool, rasvaine, jahu ja katkisurutud kartulid, segage ning sõtkuge tainaks. Laske tainal rätiku all soojas kohas kerkida, siis vormige pätsid ja laske plaadi peal kerkida.

Enne ahjupanekut määrige pealt piima või hapukoorega. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 30 minutit.

Valmis sepikuid pintseldage pärast ahjust võtmist leige veega ja laske rätiku all jahtuda.

Kartulivahvlid

-150 g keedetud kartuleid
- 150 g nisujahu
- 2 muna
- 3 sl vedelat margariini või sulatatud võid
- 1 sl suhkrut
- 1 kl piima
- 20 g pärmi
- soola
- ½ sidruni koor
- küpsetamiseks õli

Hõõruge pärm suhkruga vedelaks, lisage leige piim, lahtiklopitud munad, rasvaine, riivitud sidrunikoor ja segage vähehaaval sõelutud jahuga. Külmad kartulid riivige ja segage tainasse. Pärast tunniajalist kerkimist segage kloppides juurde õli ja küpsetage õhukesed vahvlid.

Kartulisai

- 500 g keedetud kartuleid
- 850 g jahu
- ½ l piima
- 100 g margariini
- 50 g pärmi
- soola
- 2 tl suhkrut
- riivitud sidrunikoort
- ½ tl jahvatatud kardemoni

Leigele piimale lisage suhkruga hõõrutud pärm, näpuotsatäis soola ja pool jahust. Kloppige hästi läbi ja jätke kerkima. Kartulid riivige peeneks ja segage koos ülejäänud jahuga eelkergitatud tainasse, samuti vedel margariin (sulatatud margariin peab olema jahtunud).

Sõtkuge hästi, et tainas oleks ühtlane ja läikiv ning lööks kausi ja käte küljest lahti. Jätke veel umbes tunniks kerkima, siis voolige saiad, ja laske neil veel määritud plaadil kerkida. Enne ahju panemist määrige
munaga.

Kartulimuretainas

- 200 g keedetud kartuleid
- 200 g jahu
- 150 g võid või margariini
- 1 muna
- 2 sl külma vett
- ½ tl soola
- suhkrut

Vahustage toasoe margariin (võid ja margariini võib kasutada ka pooleks searasvaga), lisage veega lahti klopitud muna, sool ja suhkur. Viimast siis, kui soovite magusat muretainast kookide või tordi jaoks. Vahustatud margariinile lisage vaheldumisi jahu ja riivitud kartulit, segage hästi ja suruge tainapalliks.

Pehmet tainast on kerge suruda ümmargusse koogivormi. Plaadile rullimiseks sobib külmas seisnud tainas.

Muretainast rabarbrikoogi küpsetamisel puistake osa tainapuru suhkru ja kaneeliga maitsestatud rabarbrilõikudele, siis ei imbu kogu eralduv mahl koogipõhja.