Kaubavalik siiski veel kevadine pole. Kevadlilli ei müü keegi ning pole Eestis vist enam ka selliseid kasvuhooneid, kust juba aprilli keskel kodumaist värsket kurki ja tomatit saaks.

Ühes letis pakutakse suurest klaaspurgist 8 euro eest värsket hapukurki – kaupa, mis tavaliselt iseloomustab kesksuve. Samas hakib müüjamemm sibulaid ja valmib teinegi purgitäis.

“Ma vana inimene, magada nagunii ei saa, mis ma niisama istun, teen parem midagi kasulikku,” ütleb memm noal vilkalt käia lastes.

Kust kurgid saadud? “Oh, kurke saab praegu igalt poolt, need on kuskilt Leedust või Poolast,” arvab ta.

Värske lühikese kurgi hind on Tallinna Keskturul 2 eurot ja 50 senti. Tomati kilohind varieerub aga 5 eurost 2. 50ni. Turuväravas selle üle arutletaksegi. Et miks ilus suur viljalihaga tomat maksab väravas 2.50, turu keskel aga 4 eurot kilo.

“Nad olid pühapäeval kõik neli eurot,” selgitab müüjanna. “Aga hind lasti 2.50 peale ja nüüd ka ostetakse. Nelja euro eest nad seisavad.”

Kevadilm sunnibki kergema toidu poole kiikama. Turule on jõudnud esimesed maasikad, mis pärit Hispaaniast. Marjad on ühtlased, suured, tumepunased ja maksavad kas 3.50 või 4 eurot.

Suur on viinamarjavalik. Kilo magusaid kivideta väikesi viinamarju võib kätte saada 1.60 eest, kalleimad maksavad 4 eurot.

Kes viinamarju armastab, peakski neid turult otsima minema. Eri kaubanduskettides on neid küll samuti saada, kuid hinnad on väga ühesugused: kui on soodukas, jäävad alla 3 euro, kui mitte, siis ulatuvad 4 euroni. Ja see, kui suured või kvaliteetsed marjad on, ei tundu poodides üldse tähtis olevat.

Keskturul müüdavad marjakobarad aga näevad välja nii, nagu oleksid nad just hommikul viinapuu küljest võetud. Kuigi pärinevad tegelikult Lõuna-Aafrikast.

Aiapidajatel tasuks meelde tuletada, et mullu polnud peenarde rajamise tipphooajal kusagilt saada eestimaist tippsibulat. Praegu turul on ja klaasitäis maksab 3 eurot.

Lõpuks ka killuke pealtkuuldud turufilosoofiat.

“Mul on täna sünnipäev, tahaks pidu pidada, aga pole põhjust,” kurdab üks müüjanna teisele. “Sa ise oledki põhjus. Ja kõik need sinu unistused…”