Saksa läätsesupp

- ½ kg läätsi

- 2 l vett

- 6 peekoniviilu

- 1 porgand

- 1 porruvars

- 1 pastinaak

- 2–3 selleriviilu

- 1–2 sl võid

- 1 sibul

- 2 sl jahu

- 2 sl veiniäädikat

- 2 viinerit

- soola

- musta purustatud pipart

Pange läätsed suuremasse keedunõusse veega keema. Kui vesi on keema tõusnud, lisage peekoniviilud, puhastatud ja peenestatud porgand, porru, pastinaak ja seller. Edasi keetke tasasel tulel umbes 30 minutit. Sulatage pannil või ja kuumutage selles peeneks hakitud sibul, kuni klaasjaks muutub, siis puistake juurde jahu. Pidevalt liigutades kuumutage jahu, et see kuldpruuniks muutuks.

Seejärel tõstke kulbitäis läätseleent pannile ja segage, kuni vedelik ühtlaselt pakseneb, lisage veiniäädikas. Saadud kaste valage supile ja keetke tasasel tulel veel kuni 30 minutit (läätsed olgu pehmed, mitte pudruks keedetud). Enne serveerimist lõigake viinerid õhukesteks viiludeks ning kuumutage supis 1–2 minutit. Valmis supp maitsestage soola ja pipraga.

Lihtne läätsesupp

- ½ kg rohelisi läätsi

- 2 ½ l vett

- 250 g suitsuribi või -sinki

- 1 suur sibul

- 2–3 sl võid

- suitsuribilt eemaldatud konte

- soola

- purustatud musta pipart

Pange ribitükilt lõigatud kondid külma veega keema, lisage läätsed ja keetke tasasel tulel 2–4 tundi. Kaua keedetud supp on maitsvam. Eraldi praadige võis hakitud sibul ja kuubikuteks lõigatud suitsuliha ning lisage supile keetmise lõppjärgus. Valmis supp maitsestage soola ja pipraga.


Poolsuitsuvorst läätsedega veinikastmes

- 300 g jämedakoelist pekitükkidega vorsti

- 300 g läätsi

- 2 sibulat

- 1 küüslauguküüs

- 1 sl oliiviõli

- 1–2 kl valget veini

- 1–2 kl külma vett

- soola

- purustatud musta pipart

- rohelist peterselli

Peske läätsed ja pange külma veega keema. Keetke tasasel tulel kuni 30 minutit. Kuumutage pannil oliiviõlis kooritud ja neljaks lõigatud sibulad ja purustatud küüslauk, lisage paksud vorstiviilud ning praadige veel mõni minut. Siis segage hulka keedetud läätsed, valage juurde vein ja vesi ning laske keema tõusta. Seejärel vähendage kuumust ja keetke tasasel tulel, kuni kaste pakseneb. Lõpuks maitsestage soola ja pipraga ning kaunistage hakitud petersellilehtedega.

Vorstiroog ubadega

- 2–3 dl vorstikuubikuid

- 1–2 sibulat

- 1 suur porgand

- õli

- 1 tl paprikapulbrit

- 1 purk valgeid ube tomatikastmes

- soola

- vett

Koorige porgand ja sibulad, lõigake õhukesteks ribadeks ning kuumutage vähese õliga korralikult läbi, et nad saaksid ilusa pruuni jume. Seejuures valvake segades, et nad ei läheks kohati kõrbema. Siis lisage paprikapulber, vorstikuubikud ja oad. Vorstikuubikute asemel võib kasutada ka vorstikastet, mida eelmisest söögikorrast on vähene kogus järele jäänud.

Kui teil on konservoad soolaleemes, nõrutage need vedelikust, lisage paar lusikatäit ketšupit ja vett. Kuumutage segu 5–10 minutit ja andke lauale kartulipudru või -püreega.

Vorstihautis

- 1 l riivitud juurvilja (porgand, peet, kaalikas, kartul)

- ½ l hapukapsast

- 2 sibulat

- ca 500 g vorsti (viinerit, keeduvorsti, sinki)

- 1 sl rasvainet

- 2 dl tomatipüreed või ketšupit

- soola

- jahvatatud musta pipart

- suhkrut

- 2 dl vett

Puhastage juurviljad ja riivige jämedalt. Puistake koos hapukapsaga malmpotti. Sibulad koorige ja lõigake peeneks, kuumutage vähese rasvainega klaasjaks, siis lisage tükeldatud viinerid, vorsti- ja singilõigud ning kuumutage läbi. Tõstke vorsti- ja sibulatükid juurviljale, lisage vesi. Kuumutage kaane all kuni 30 minutit, lisage ketšup või tomatipüree, maitsestage suhkru, soola ja pipraga. Enne serveerimist kuumutage veel 5 minutit.

Kana-läätse ahjuvorm

- 1 kana

- 1 kl kuivatatud läätsi

- ¾ kl kuivatatud peenestatud puuvilja

- ½ l vett

- ½ l purustatud konservtomatit

- 2 tl oliiviõli

- soola

- pipart

Pange läätsed ja puuviljatükid ahjuvormi, valage peale vesi ja oliiviõli.

Tükeldage kana ja asetage parajad portsjonitükid läätsede peale, vahele valage tomatitükid. Küpsetage 210° juures, kuni kana on küps ja pruunistunud (umbes 90 min).


Räimerisoto

- 2 punast sibulat

- 1 väike apteegitill (fenkol)

- 1 sl oliiviõli

- 1 kl leotatud soolaseeni (pilvikuid, kaseriisikaid)

- 3 dl riisi

- 1 loorberileht

- 2 dl valget veini

- 1 l kalapuljongit

- 500 g suitsutatud või grillitud räimi (puhastatud kala)

- murulauku

- mõned juustulaastud

Tükeldage seened, sibulad ja apteegitill. Kuumutage neid sügaval pannil vähese õliga aeg-ajalt segades. Lisage riis ja segades kuumutage kõik korralikult läbi. Maitsestage loorberiga ja valage juurde vein. Segage, kuni pannil olev riis vedeliku sisse imeb. Siis kallake natukehaaval juurde tulist kalapuljongit. Niimoodi saate mahlase roa. Riis peaks valmis küpsema 20 minuti jooksul. Kõige lõpuks lisage suured palad puhastatud kala. Peale puistake õhukesi juustulaaste, ja kui käepärast, siis ka hakitud murulauku.

Räimeroog idamaa moodi

- 800 g räimefileed

- 1 laimi mahl

- 2 dl kookospiima

- 3 sl tšillikastet

- 1 dl hakitud koriandrilehti

- 2–3 sl hakitud basiilikut

- 1 küüslauguküüs

- 1 tl soola

Puhtad pestud räimefileed laduge madalasse laiemasse kaussi ja peale piserdage laimimahl. Väga hästi võib selle asemel kasutada ka sidrunimahla. Jätke kalad kuni pooleks tunniks seisma neid vahetevahel segades. Seejärel keerake fileed pooleks (kalakujuliselt kokku), maitsestage soolaga ja laduge piklikku ahjuvormi. Purustage küüslauk, segage basiiliku, tšillikastme ja kookospiimaga ning valage räimedele. Küpsetage ahjus umbes 25 minutit. Valmis roog kaunistage laimi- või sidruniviiludega, peale puistake hakitud koriandrilehti, juurde andke keedetud riisi.

Kala Vahemere moodi

- ca 400 g kalafileed

- 1 tl soola

- ½ tl jahvatatud valget pipart

- 6 kartulit

- 2 sibulat

- 1 sl oliiviõli

- 1 küüslauguküüs

- ½ cm tšillikauna

- 50 g suitsuvorsti

- 1 ½ kl tomatipüreed

- oliive

Külmutatud kala sulatage üles, värske lõigake väiksemateks paladeks, puistake neile soola ja jahvatatud pipart. Koorige kartulid ja sibulad, lõigake õhukesteks viiludeks. Valage kuumale pannile õli ja praadige kartuliviile umbes 5 minutit, lisage sibulaviilud ning jätkake praadimist tasasel tulel, kuni kartul ja sibul on peaaegu küps. Võtke pann tulelt ning laduge kalatükid ja õhukesed vorstiviilud kartulite peale (külmutatud kala ei pea olema täielikult üles sulanud), valage teravalt maitsestatud tomatipüreega üle, puistake peale viilutatud oliive. Küpsetage 200° juures umbes 15 minutit.

Hapupiimakook

- 250 ml hapupiima

- 2 muna

- 100 g margariini

- 2 kl mannat

- 3 sl jahu

- ¾ kl suhkrut

- ½ tl soola

- 1 tl söögisoodat

- ½ sidrunit

Segage manna hapupiimaga ja jätke tunniks ajaks paisuma. Siis sulatage margariin (kui kasutate vedelat margariini, jahutage seda veidi).

Vahustage munad suhkruga ja lisage paisunud mannale, samuti margariin, riivitud sidrunikoor, välja pigistatud mahl ja sool.

Kõige lõpuks segage hulka söögisoodaga segatud jahu. Valage tainas võiga määritud ja mannaga ülepuistatud vormi ning küpsetage keskmise kuumusega ahjus 40–45 minutit.

Leivasupp munaga

- 300 g tahket leiba või leivakoorukesi

- 1 ½ l vett

- 2 sl rosinaid

- ½ kg õunu või ½–1 kl hapumaitselist keedist

- suhkrut

- kaneeli

- 2 muna

- ½ kl rammusat piima

Leotage leivatükid ja keetke tasasel tulel, kuni nad muutuvad pudruks. Hõõruge see läbi sõela, lisage keedis või õunatükid, rosinad ja kaneel. Kuumutage keemiseni.

Kloppige munad vähese suhkruga, lisage kuum piim, valades seda ettevaatlikult veidi jahtunud (80°) supi sisse. Edasisel kuumutamisel ei tohiks muna hüübida.

Piimaga söömiseks tehke paksem supp, lisades vähem vett. Sel juhul pole vaja valmistamisel lisada ka muna ja piima.