Testitud tooteid oli 20, tomatikrõpsudest kuni šokolaaditahvliteni. Kolmes neist - Kinderi Riegel šokolaaditahvlites, Ferrero Nougat Minides ja Sun Rice Classic Schokohappenis - tuvastati ohtlik kogus MOAH-i.

"Toidus ei tohiks üldse mineraalõli olla," selgitas järelevalvet tegeva organisatsiooni esindaja Johannes Heeg portaalile The Local ning näitas näpuga Euroopa Toiduohutuse Ameti (EFSA)ja kohaliku riskihindamise instituudi poole.

EFSA peab MOAH-se tõenäoliselt kantserogeenseks ja mutageenseks.

"Sel pole mingit maitset, lõhna ega värvi," kirjeldab Heeg ainet, mida söömisel kuidagi avastada pole võimalik ning soovitab kõnealuseid tooteid mitte osta.

MOAH-d satuvad tavaliselt toidu sisse ümbertöödeldud paberist, millel on varasemad trükivärvi jäägid. Trükivärv sisaldab õlisid, kuid selline paber pole sellest hoolimata toidu pakkimisel keelatud.

Saksa Kondiitritoodete Liit aga kinnitab, et paanikaks pole põhjust - kõnealust kemikaali sisaldavat vaid pakendid, mis on valmistatud taaskasutatud paberist.

MOAH-ide keelustamise seadust on arutatud aastaid, kuid mingi tulemuseni pole siiani jõutud.

"Mõjuvõimsad lobistid veenavad poliitikuid, et nood seaks ettevõtete ärihuvid tarbijate huvidest ettepoole," selgitas Johannes Heeg.