Veelgi enam: ligi pooled meist ei arvuta välja lepinguga seotud tulusid ja kulusid, ei otsi infot lepingu ennetähtaegse lõpetamise või selle tingimuste muutmise kohta, ei küsi võrreldavaid pakkumisi.

Rumalus oma taskust

“Muret teeb see, et inimesed ei saa keerukate mõistete tõttu päriselt aru lepingute tekstidest, millele alla kirjutavad, ega oska enamasti ka nõu küsida,” tõdeb Piret Suitsu Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskusest. “Väheste teadmiste tõttu tehtud valed majandusotsused tuleb neil aga oma taskust kinni maksta.”

“Oma taskust maksmise” näideteks on Suitsu sõnul liigse laenamise tõttu kodust hoopis ilma jäämine, tasu enneaegselt lõpetatud kogumislepingu eest, kulud, mis kaasnevad mõne lepingu hilisema muutmisega.

Pole välistatud ka, et läbi kaalumata otsuste tõttu tuleb hiljem võtta kõrge protsendiga laenu.

Hädad algavad juba sellest, et 2/3 inimesi ei pea end lepingu sõlmimisel võrdseks pooleks.

Ka on rahaasjade planeerimine Eestis vähe levinud. Pikemaks kui aastaks teeb plaane vaid 4% inimestest, rohkem kui 40% ei planeeri üldse ette. Jätkuvalt valitseb mõtteviis, et “küll ma ikka kuskilt saan”.

Haridus aitab ka siin

Neil, kel enam haridust või rohkem raha, saavad ka rahaasjadega paremini hakkama.

Kehvemas seisus on 800 inimest hõlmanud uuringu põhjal töötud, põhiharidusega ja üle 65aastased elanikud, maainimesed ning pered, kelle sissetulek kuus on alla 10 000 krooni.

Hätta jääb finantsteenustega keskmiselt üks inimene kümnest, sagedamini on hädas need, kelle pere kuu netosissetulek jääb vahemikku 10 000–20 000 krooni.

Peamiselt on nad keskmise sissetulekuga inimesed vanuses 30–49, kes laene tõenäoliselt sagedamini kasutavad.


Kuidas ennetada muresid finantsteenustega?

- Laenupakkumisi võttes võrrelge krediidikulukuse määra ja arvutage välja, kui palju koos intressidega tagasi maksma peate.

- Võrrelge tooteid omavahel nii pensionifondi valides kui lapsele kooliraha koguma hakates. Sealjuures ei tohiks piirduda vaid viimase aasta või kahe tulemustega, vaid vaadata tuleb pikemat perioodi.

- Enne lepingu sõlmimist arvutage välja lepinguga seotud kulud ja võimalikud tulud.

- Enne allkirjastamist tehke kindlasti selgeks, mis kaasneb lepingu ennetähtaegse lõpetamise või tingimuste muutmisega. Kõne alla võivad tulla ennetähtaegse tagastamise tasu, teenitud intresside kaotamine või tulumaksusoodustusega saadud summade tagastamine.

- Pidage meeles, et teiste inimeste kohustuste käendamine on kohustuse võtmine panga ees, mitte vaid allkiri paberil.

- Kui on ette näha, et võetud kohustuste täitmisega võib tekkida raskusi – näiteks pere sissetulek väheneb või mõni pereliige kaotab töö –, teavitage partnerit sellest kohe.

- Koguge puhverraha, pannes igas kuus kõrvale 10% pere sissetulekust.

Allikas: Eraisikute Rahaasjade Teabekeskus