Kodumaist liha võid süüa Korea või Ameerika moodi


Kodumaist liha võid süüa Korea või Ameerika moodi
Foto: Ekspress Meedia

Rakvere lihatööstus teeb oma uudistoodetega otsekui reisi ümber maailma, vürtsitades kodumaiseid lihatooteid erinevate maitsetega Ameerikast Aasiani.

„Eestis kasvatatakse juba üle 75 000 lihaveise, kokku 17 eri tõugu,” selgitas HKScan Estonia lihakategooria juht Heli Sepp, et nende tööstusel on koostöö ja lepingud paljude lihaveisekasvatajatega.

Lihaveiste kasvatamine kogub Eestimaal üha enam populaarsust, seda põhjalikumalt on ka Rakvere lihatööstus hakanud tegelema veiseliha väärindamisega.

Sepp tõi esile, et nende tööstus kasutab oma toodetes peamiselt aberdiin anguse, limusiini, herefordi ja simmentali liha.
”Meile meeldivad rohkem suuremad tõud,” rääkis Sepp. Ta selgitas, et veiste varumisel järgitakse kõiki nõudeid.

„Igal lihaveisel on pass ja ID number, kaasas loomapidaja toiduahela alane teatis,” tõi näiteid lihakategooria juht. Et hõrku veiseliha paremini tarbijatele serveerida, mõeldakse välja üha uusi nippe ja võtteid.

Osa veiselihatooteid on näiteks eelvalminud märglaagerduse teel, kus liha pannakse pakendisse, hoitakse kontrollitud tingimustes, nii et see pehmeneb oma ensüümide toel.

Steigid on paarisajagrammistes pakendites müügil, uudne on näiteks picanha-steik, mida õpetatakse valmistama Brasiila moodi.

Seotud lood:

Laiast maailmast on maitseid korjatud ja innustust saadud teistegi lihatoodete puhul. Nii on müügile tulnud tootesari, kus figureerivad erinevad ameerika maitsed (lihatükile on näiteks kaasa pakitud barbeque-kaste).

Uudistooteks on ameerikapärased toorsuitsupeekoni viilud, ameerika stiilis toorvorstid või sealiha steik tammesuitsuses marinaadis. Ameerikapärase maitse annavad sellistele toodetele just lisandid - röstitud tšilli, küüslauk, piprad ja paprika, samuti ka valmistusviis.

Originaalne on sari „Maailma parimad vorstid”, kus tooterendajad on välja mõelnud saksa, hispaania ja poola vorsti.

„Maailma parimad vorstid on Angela Saksamaalt, Carlos Katalooniast ja Wojtek Poolast,” teatab HKScan Estonia tootejuht, et kodumaisest lihast vorste tehes on nad saanud inspiratsiooni nende maade vorstikultuurist.

Aasiapärased maitsed jõuavad ostjani aga kanaliha pooltoodete kaudu – need on Tikka Masala toorvorst lambasooles või koreapärased miniribid.

Maaleht maksab igal kuul ühele tellijale Eesti keskmist palka ja nii 12 kuud järjest.
Telli Maaleht ja osale tellijapalga loosimises!
Vaata lähemalt >

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare