Vaadata on sel suurel turul siiski vähe. Kui esimene ohhoo-elamus möödas, märkab silm, et tegelikult on kaup korduv. Ikka samad lambid, särgid, rahakotid, sekka ehteid ja saunatarbeid.

Hinnad ei ole kallid ega odavad. Väike äri õnnestub teha tagaukse juures, kus päike ühe salli kenasti sädelema lööb.

Kui olete Istanbulis turismireisil, siis küllap teid sinna turule viiakse, sest linn on sellesse panustanud, et turg omanäolisena säilitada ja seda hoida pigem turismiatraktsioonina kui turuna.

Hoopis teise elamuse pakub Kuldsarve lahe ääres asuva Galata silla juurde jääv Vürtsiturg, Istanbuli vanim tegutsev turg, mille tegevuse algus ulatub koguni XV sajandisse.

Vürtsiturg on L-kujuline kaetud hoone, kuid kaupmehed on end sisse seadnud kõigile ümberkaudsetele tänavatele ning tõmbavad rahvast ligi nagu moos kärbseid.

Voogavas rahvamassis saab liikuda vaid teosammul, kuid see-eest on vaatamist palju – siin müüakse hoidiseid, pesu, voodeid, pulmakleite, sokke, teed, maiustusi... Siit teevad oma ostud kohalikud pereemad ja siit leiavad endale soodsa hinnaga toidukraami ümbruskonna hostelite peremehed.

Mida lähemale viivad tänavad turuhoonele, seda raskemaks läheb edasiliikumine ja ruumikasse majja tuleb end pressida küünarnukkide abil.

Kui pööritava peaga ja umbropsu seisma jääd, siis on see hea võimalus dialoogi alustamiseks arvukatele kauplejatele, kelle hinnad suurt ei erine. Kui lettidel lahtiselt seisev tee ei tundu ahvatlev, siis on seda ometi värskelt proovimiseks lahti lõigatud maiustused, mis on tõeliselt hõrgud ja sulavad suus.

Kavalalt teeb see, kes laseb endale meelepärase koguse ja valiku karpi pakkida, riskile minek on osta juba pakendatud kaupa. Siin tuleb vaadata säilivustähtaega ning seegi ei tähenda midagi: väljas võib olla küll õige kuupäevaga karp, kuid kotti satub eelmise aasta märget kandev maius.

Vürtsiturg on kuulus ka laia kalamarjavaliku poolest ning vähemalt paarkümmend eri nimetust kaaviari leiab sealt kindlasti.

Kuid kui Istanbulis on pisut enam aega, võiks Euroopa poolelt liinilaevaga sõita sisseostudele hoopis Aasia poolele Kadiköysse. Seal asub Kalaturg, kus müüakse ka palju muud.

Suurte ja väikeste kalalettide vahel on liha- ja juustukioskid, ohtralt on värsket kraami ja sisse tehtud oliive eri lisanditega, samuti seemneid, eliksiire ja maitseaineid. Isegi värsket mererohtu võib salatiks osta. Päikese käes kuivatatud tomatid on siin odavamad kui supermarketis.

Omaette turuliik Istanbulis on aga öine, võiks isegi öelda must turg. Pimeda ajal saab tänavailt 10 euroga osta järgitehtud Nike ja Adidase tosse, odavaid rätte, kimpude kaupa pesu, särke, vöid, rätte, mänguasju...

Kõik Istanbul on suur turg. Kui sinna asja on, siis ärge leppige sellega, kuhu bussiga viiakse, vaid vaadake ikka nurga taha ka. Raha läheb igal pool ühtemoodi, olgu selle kulutamine siis vähemalt vaheldusrikas.