Kuidas siis valmistada parimat presskannkohvi? Barista Ain Kaljumäe soovitab jälgida järgmist:

  • kasutatavad nõud peavad olema puhtad. Kontrolli, et veekeetjas poleks katlakivi. Kui kogu aeg ühte ja sama kohvisorti tarbida, pole piinlik puhtus nii oluline, aga erinevatest kohvisortidest vaheldumisi jooki valmistades hakkab üks sort teise maitset segama;
  • keeda vesi, vala presskannu ning lase umbes minut jahtuda. Kohvi valmistamiseks sobilik veetemperatuur on 85-95°C. Mida tugevama röstiga kohv, seda madalam peab olema vee temperatuur – liiga kuum vesi muudab kohvi maitse kõrbenuks.
  • seejärel lisa vette maitsele ja veekogusele vastav hulk presskannukohvi jaoks mõeldud kohvipulbrit, see on paraja jahvatusastmega. Aluseks võiks võtta suhte 1 mõõtlusikatäis (7 g) tassitäie vee kohta. Sõltuvalt sellest, kui kanget kohvi soovitakse, võib kogust kas suurendada või vähendada;
  • sega vesi ja kohvipulber ning lase segul 4-6 minutit tõmmata. Sellel, kas panna press kannusuule õrnalt peale või mitte, pole tähtsust. Kohvi maitse sõltub sellest, kui pikalt vesi ja kohvipulber kokku puutuvad;
  • vajuta press aeglaselt kannupõhja;
  • joo valmistatud kohv kohe ära, poole tunni pärast on sellele juba hoopis teine ja sugugi mitte värske maitse;
  • kui presskannule mõeldud kohvipulbrit käepäras pole, võib kasutada ka filterkannu jaoks jahvatatud pulbrit, kuid seda peaks ühe tassi kohta arvestama vähem;
  • kohvipulbrit ja ube tuleks säilitada õhukindlalt, päikese eest varjus. Õhk ja päikesevalgus on kohvi suurimad vaenlased;
  • kohviube võib säilitada külmkapis, kuid enne jahvatamist peaks nad mõnda aega toatemperatuuril seisma.

Mida piim ja suhkur kohviga teevad? „Neutraliseerivad ja peidavad kohvi maitset,“ ütleb Ain Kaljumäe. „Nende lisamine, nagu paljud muudki asjad kohvi juures, on maitse küsimus.“

See, kui palju kohvi päevas juua, on tunnetuslik ja väga individuaalne. Mõnele inimesele piisab ühest tassist, teine joob 5-6 tassi päevas, viimase veel vahetult magamise eel ning uni tuleb ikka hea ja sügav.

Kas n-ö pätikohv, kui tassi pandud kohvipulbrile vesi peale valatakse, ka juua kõlbab? „Loomulikult kõlbab! Kuid ka selle puhul on kõige olulisem asi õige veetemperatuur,“ ütleb kohvimeister lõpetuseks.