"Jääkuubikutest leitud potentsiaalselt tõvestavad bakterid pseudomonas, E. coli ja enterokokid on selge märk sellest, et kuubikud on toodetud antisanitaarsetes tingimustes," kommenteeris keemikute ühenduse president ja Bernis asuva föderaalse labori juht Otmar Deflorin.

Selle peamiseks põhjuseks on asjaolu, et jäämasinaid puhastatakse ja hooldatakse toitlustusettevõtetes halvasti. Sageli asuvad need keldrites või kusagil nurgatagustes.

Sellest hoolimata, et suur osa jääkuubikutest ei vastanud kehtestatud normidele, ühelegi ettevõttele trahvi ei määratud, kuna leitud bakterite hulk ei olnud nii suur, et see oleks endast inimeste tervisele ohtu kujutanud.

Tarbijate esindajad aga asja seesuguse käsitlusega rahul ei ole. Nende arvates on ka väike hulk potentsiaalselt haigusttekitavaid baktereid jääkuubikutes mõnedele inimestele ohtlik. Neil, kelle immuunsus on langenud, võivad ka vähesed bakterid tõsise kõhuhäda tekitada.

"Ning veel enam: kui sa joogi eest maksad, eeldad, et selle valmistamine on olnud laitmatu," põhjendas Sara Stalder tarbijakaitsegrupist.

"Peaks olema normaalne, et sa küsid jääkuubikuid joogi sisse, kui soovid, mitte vastupidi - et neid lisatakse automaatselt ning sa pead paluma, et seda ei tehtaks."

Samas arvab toitlustusettevõtteid ühendav assotsiatsioon GastroSuisse, et tarbijad oleksid pettunud, kui jääkuubikuid kohe jookide sisse ei pandaks.

Paar aastat tagasi kontrolliti restoranides jookide sisse pandava jää puhtust Soomes Keski-Uusimaa maakonnas ning sealgi selgus, et jääkuubikud on täis erinevaid baktereid.