½ kg riisi
½ l õli
½ kg sibulat
½ kg porgandit
½ kg paprikat
3–4 kg tomatit
soola
peenikest pipart

Peske riis ja kuivatage, siis pange 20 minutiks keema. Seejärel lisage sektoriteks lõigatud tomatid, viilustatud sibulad, riivitud porgandid ja tükeldatud paprikad. Maitsestage soola-pipraga. Tõstke valmis salat purki, mis sulgege õhukindlalt. Säilib hästi ja maitseb veel paremini.

Salat köögiviljadest

3 kg kapsast
1 kg porgandit
1 kg sibulat
1 kg kurki
1 kg tomatit
400 g õli
4 sl soola
1 kl suhkrut
4 sl äädikat (30%)

Riivige või tükeldage puhastatud köögiviljad, hautage õlis umbes 30 minutit. Siis maitsestage soola ja suhkruga. Kui kõik on pehmeks haudunud, lisage äädikas ning kuumutage veel veidi. Tõstke kuumalt purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Šašlõkisalat

2 kg kurki
4–5 sibulat
4–5 tilliõisikut
1–2 küüslauguküünt
1 sl sinepit
1 tl jahvatatud musta pipart
1 sl äädikat
4 sl soola
4 sl suhkrut

Lõigake kurgid kuubikuteks, sibul hakkige peeneks, küüslauk peenestage. Segage kõik ained kokku. Laske salatil üks ööpäev seista, seejärel tõstke purkidesse ja sulgege metallkaanega. Heas hoiupaigas seisab hoidis kevadeni.

Magusad teravamaitselised rohelised tomatid

1 l vett
1 kl suhkrut
1 sl soola
3 sl äädikat (30%)
paar punast kibepaprika lõiku
4–5 tera nelki
natuke kaneelikoort
Tomateid niipalju, kui sügisel väikesi rohelisi tomateid saagikoristusel tuleb.
Tehke pestud tomatitele puutikuga augud sisse, siis ei lähe nad kuumutamisel katki. Keetke marinaad, valage purki tomatitele ja kuumutage 20 minutit. Sulgege purgid õhukindlalt.

Marineeritud aedoad

300 g ube
1 l vett
2 sl suhkrut
2 sl äädikat
2 sl soola
5–6 tera musta pipart
2–3 tera vürtsi
1 loorberileht
1 sl hakitud tilli
1 sl hakitud petersellilehti
Keetke marinaad, blanšeerige oad ja lõigake umbes 1 cm pikkusteks tükkideks. Pange oad keevasse marinaadi ning kuumutage umbes 20 minutit. Tõstke oad koos marinaadiga eelsoojendatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Marineeritud paprika

1½ l vett
3 sl suhkrut
1 sl soola
1 sl äädikat (30%)
tilli
paprikat

Pestud paprikad tükeldage, eemaldage seemned. Keetke marinaadis, kuni aedvili hakkab värvi muutma. Tõstke kuumalt purki ja sulgege õhukindlalt. Marinaadi koostis on olulisem kui paprika kogus.

MARE EERMANN

Väikesed tomatid purgis

Kasvatan ise väikesi tomateid spetsiaalselt purki panemiseks. Lisandid: nõrk soolvesi, 3–4 tera pipart, tillioks ja -õisik, peterselli. Valan tulise soolvee tomatitele ning kuumutan 7–8 minutit, siis kaanetan. Tomatid ei ole kahjuks tänavu sellise maitsega nagu alati –nahk on väga paks.

Letšo

300 g riivitud õunu
300 g tükeldatud sibulat
1 kg tomatit
¼ kl suhkrut
6 tera pipart
6 tera vürtsi
6 nelki
1 tl soola
1–2 sl äädikat
musta jahvatatud pipart
Õunad riivin jämedalt, panen kõik ained korraga potti ja keedan, kuni need on pehmed. Siis kuumalt purki ja kaaned kinni. See on väga hea segu, mida panen pitsa peale, söön pannikartulite, nuudlite või riisi kõrvale või niisama võileivaga.

VEEVI UNT

Marineeritud porgandid

½ kg porgandit
1 sibul
3 dl vett
½ dl suhkrut
1 tl soola
oksake rosmariini või noort kadakakasvu
1 dl apelsini mahla
apelsinikoort
½ dl õli
purustatud musta pipart

Koorige ja lõigake porgandid paraja paksusega ratasteks (mitte liiga õhukesteks), samuti sibul. Pange porgandid-sibulad keedunõusse, lisage vesi, sool, suhkur, rosmariinioks ja veidi riivitud apelsinikoort. Segage ained läbi ning keetke kaane all poolpehmeks. Pärast seda laske jahtuda, võtke rosmariinioks välja, lisage apelsinimahl ja õli, soovi korral veel veidi värsket rosmariini. Tõstke salat purki, pange kaas peale ning hoidke külmikus enne tarvitamist 1 ööpäev. Salat säilib külmas nädal aega.
Need porgandid on head süüa grillitud broileriga, aga ka muu rasvasema lihaga, isegi kitsejuustuga.

KATI VAHERSALU

Kabatšokk hernestega

400 ml või 4 dl vett
150 g kabatšokikuubikuid
100 g rohelisi herneid
100 g läbikasvanud sealiha kuubikuid
1 väikese sibula lõigud
1 väike kollane tomat
1 kadakamari
toiduõli
suhkrut
soola

Sibulalõigud, läbikasvanud sealiha kuubikud pruunistada pannil vähese toiduõli ja hernestega.
Kabatšokikuubikud panna vette. Lisada tilliõisik, suhkur, sool. Panni sisu tõsta vahukulbiga vette.
Keeta 10 minutit, seejärel hoida kaane all 15 minutit. Eemaldada üleliigne vesi ja aedtilli õisik.
Poti sisu lükata puuspaatliga kaussi.
Kaunistada kollase tomati tükkidega.
Võimalusel süüa soojalt.

Kabatšokk kurgiga

3 mustasõstra lehte
150 g kabatšokikuubikuid
20 g tükeldatud sibulat
80 g tükeldatud kasvuhoonekurki (hästi peeneks)
1 tl toiduõli
suhkrut
soola
1 punane maritomat
1 mustsõstar
lõigutud aedtilli

Kabatšokikuubikud, sibul, 3 mustasõstra lehte, suhkur ja sool panna 400 ml (4 dl) külma veega keema ja keeta 10 minutit.
Valada potist vesi ära. Lisada tükeldatud kurgid. Jätta 15 minutiks kaane alla.
Kahvli abil raputada mustasõstra lehed välja.
Panna salatikaussi keedetud kabatšokid koos sibula ja tükeldatud kurkidega.
1 tl toiduõli, hapukoor, sool ja peenestatud aedtill segada ning lisada salatile, segada.
Kaunistuseks asetada lille kroonlehe sarnaselt peale tomatilõigud, keskele mustsõstar.
Süüa nii soojalt kui jahtunult, kõrvale piim, tee või kohv.

Kabatšokk juustuga

150 g kabatšokikuubikuid
10–15 cm piparmündiürti
4 dl külma vett
80 g juustu
1 tl toiduõli
suhkrut
soola
3 mustikat
1 valge sõstar

4 dl vette panna piparmündiürt, kabatšokikuubikud, pisut soola ja suhkrut. Keeta 10 minutit.
Ürt võtta kahvliga potist välja. Lisada riivitud juust ja hoida 15 minutit kaane all.
Salatikaussi panna keedetud kabatšokid sulanud juustuga. Lisada 1 tl toiduõli ja segada kergelt.
Kaunistada 3 mustika ja 1 valge sõstraga.
Süüa nii soojalt kui jahtunult, kõrvale piim, tee või kohv.

Kabatšokk muna ja vorstiga

4 dl vett
10–15 cm piparmündiürti
100 g poolsuitsuvorsti
1 keedumuna (keedetud 10 min)
1 väike punane tomat
1 tl toiduõli
soola
suhkrut
peenestatud aedtilli
petersellileht
4 dl vees keeta 10 minutit kabatšokikuubikud, piparmündiürt ja poolsuitsuvorsti kuubikud.
Tükeldatud muna panna salatikaussi. Vesi valada potist välja ja jätta 15 minutiks kaane alla hauduma. Ürt võtta välja ja poti sisu lükata salatikaussi. Teha segu 1 tl toiduõlist, soolast, suhkrust ja tillist. Segada kergelt ja valada salatile.
Kaunistamiseks petersellileht ja tomativiilud.
Süüa võib nii soojalt kui ka jahtunult.

Kabatšokk soolalõhega

4 dl vett
150 g kabatšokikuubikuid
200 g lõhet
1 väike sibul
hapukoort
hakitud aedtilli
piparmündiürti
2 kadakamarja
30 g porrulauku
1 punane ja 1 kollane tomat

Potti kallata 4 dl vett, lisada kabatšokikuubikud, piparmündiürt, tükeldatud sibul, kadakamarjad, porrulaugurõngad. Keeta 10 minutit.
Valada vesi ära. Kahvliga ürt potist välja. Lisada potti luudeta lõhetükid ja hoida kaane all 15 minutit.
Eemaldada kadakamarjad. Poti sisu tõsta salatikaussi. Lisada hapukoor ja kergelt segada.
Kaunistada punase ja kollase tomati tükikeste ning peenestatud tilliga.
Süüa nii soojalt kui jahtunult, kõrvale piim, tee või kohv.

Kabatšokk kaalikaga

4 dl vett
150 g kaalikakuubikuid
150 g kabatšokikuubikuid
1 väike sibul tükeldatuna
1 aedtilli õisik
2 mustasõstralehte
2 tera pipart
200 g läbikasvanud sealiha
soola
suhkrut
toiduõli
1 punane maritomat

Liha praadida vähese toiduõliga. Segada puuspaatliga.
Kaalikakuubikud ja liha panna potti ja keeta 15 minutit.
Lisada juurde kabatšoki- ja sibulalõigud, aedtilli õisik, mustasõstra lehed, terapipar, suhkur ja sool. Keeta 10 minutit.
Valada vesi pealt ära. Hoida kaane all 15 minutit. Eemaldada aedtill ja mustasõstralehed.
Kaunistada tomatitükkidega.
Süüa soojalt, kõrvale piim, tee või kohv.

Kabatšokk kapsa ja pohladega

4 dl vett
150 g kabatšokikuubikuid
150 g röstitud kapsast
100 g viinereid sektoritena
50 g porrulauku
2 kadakamarja
1 sl pohli
1 tl toiduõli
suhkrut
soola
sibulalõike

Kapsas, sibul, pohlad, kadakamarjad, sool ja suhkur keeta 4 dl vees 15 minutit.
Lisada kabatšokikuubikud ja tükeldatud porrulauk, viineritükid. Keeta 10 minutit. Valada ära üleliigne vesi. Hoida kaane all 15 minutit.
Panna kaussi ja segada kergelt toiduõliga.
Parim soojalt.

Kabatšokk porgandite ja türgi ubadega

4 dl vett
150 g kabatšokikuubikuid
150 g tükeldatud türgi ube
100 g tükeldatud suitsuliha
1 väike sibul lõigutuna
1 tilliõisik
suhkrut
soola
toiduõli

Türgi uba ja porgand pruunistada pannil vähese õliga puuspaatliga segades.
Kabatšokikuubikud ja sibul panna külma vette ja lasta keema tõusta. Seejärel lisada kohe tilliõisik, suhkur ja sool, samuti pruunistatud türgi oad ja porgand. Keeta 10 minutit.
Üleliigne vesi ära valada. Lisada tükeldatud suitsuliha ja segada kergelt. Jätta 15 minutiks kaane alla. Eemaldada tilliõisik.
Poti sisu panna kaussi.
Parim soojalt.

Kabatšokk sarapuupähklitega

4 dl vett
150 g kabatšokikuubikuid
100 g kooritud ja tükeldatud magushapu õuna
10 g purustatud sarapuupähkleid
10 ml eestimaist vaarikasiirupit
5 vaarikat
1 maasikas
3 tl suhkrut
1 tl tuhksuhkrut
1 vaarikaleht
hapukoort

Kabatšoki- ja õunatükid panna potti külma vette. Lisada suhkur ja vaarikaleht. Keeta 10 minutit, seejärel hoida 15 minutit kaane all.
Valada vesi ära, eemaldada vaarikaleht.
Poti sisu panna kaussi. Lisada siirup, hapukoor, peenestatud pähklid.
Kaunistamiseks hapukoor, milles maasikas ja vaarikad. Puistata üle tuhksuhkruga.
Magusalt mahe.

NB! Hapukoore asemel võib kasutada vahukoort, kuid sel juhul pole tuhksuhkrut vaja.

Inna Kivimaa

Tšillimoos

Kergelt tuline ja mõnusalt kurku kõditav tšillimoos on väga maitsev kaaslane lihale, ideaalne lisand vorsti või juustuleivale (eriti sõirale) ja kui nimi on moos, siis loomulikult sobib see katteks ka röstsaiale või lihtsalt saiale.

• 10 – 12 tšillikauna
• 2 paprikat
• ca 350 g ananassitükikesi
• 700 g suhkrut
• 1 pk moosipaksendajat
• 2 dl 10% äädikat

Puhastage paprika- ja tšillikaunad ning lõigake väikesteks tükkideks. Segage suhkur moosipaksendajaga. Pange kõik ained keema peale äädika. Keetke tasasel tulel 10 min. Lisage äädikas ja keetke veel minut. Pange purki. Säilib väga hästi.

Eha Kuusk

Paprika hoidised

Nüüd kus juba hakkab saama ka paprikaid koduaiast on õige aeg valmistada tomati ja paprika hoidiseid

1. Tomat ja paprika marinaadis
1 kg tomateid
0,2 kg paprikat
rohelisi tillioksi
peterselli
mädarõikalehti

MARINAAD:
0,5 liitrit vett
20g soola
10g suhkrut
6 nelki
6 vürtsitera
1-1,5 spl äädikat

Tomatid ja paprikad võtta erinevat värvi. Väikestesse tomatitesse torgata puutikuga augud. Paprika puhastada seemnetest ja lõigata suuremateks tükkideks.
Tomatid ja paprikad laduda purki, vahele panna tilli oksi, petersellilehti ja veidi mädarõika lehti.
Valmistada antud ainetest marinaad ja kallata kuumalt peale ja seejärel kuumutada 80C juures 10-15 minutit.
Purgid sulgeda õhukindlalt ja säilitada jahedas.

2. Tomat ja paprika tarretises

2kg tomateid
0,3 kg paprikaid
tilli
peterselli
sibulat

Marinaad:
2 liitrit vett
3 sl soola
2 sl suhkrut
6-8 nelgitera
5-6 pipratera
5-6 tera vürtsi
4 sl zelatiini

Keeda marinaadi ainetest marinaad, lisa kuumale ( mitte keevale)marinaadile eelnevalt leotatud zelatiin. Lisa ka veidi peenestatud tilli.
Pane purgi põhja mõni rõngas sibulat.Tomatid lõigata viiludeks. Seemnetest puhastatud paprika lõigata viiludeks ja laduda vaheldumisi purkidesse.Lisada mõni oks tilli ja peterselli.
Kalla marinaad neile peale ja kuumuta 80 C juures 15-20 minutit.
Sulge purgid õhukindlalt. Mina hoian neid purke külmikus, püsiks korralik tarretis.

Valli Järve

Hapumaius

2,5kg värsket kapsast, 1kg tomateid, 800g porgandeid, 50g küüslauku, 60g soola.

kapsas lõigata ribadeks ja tampida mahlaseks, porgandid riivida, tomatid tükeldada. Küüslauk viilutada.Segada kõik ained läbi.
Edasi teha nagu hapukapsast.2-3 ööpäeva hoida toatemperatuuril ja 2-3 nädalat jahedamas.
Pikemaks säilitamiseks tuleb pastöriseerida 100 kraadi juures.

Jüri Randviir

Salat „Pika ea saladus”

4-le, 30 min
Koostis: 300-400g kõrvitsat
3-4 suurt haput õuna (antonovka)
Sidrun(soovi korral)
3-4 sl mett
nats jõhvikaid ja soovi korral astelpaju marju
Valmistamine: Riivi kõrvits ja õun ,pigista sidrunit. Sega meega ,lisa jõhvikaid ja soovikorral astelpaju. Maitsvam on ,kui salat on natuke külmas olnud.

Aedmaasikasalat

4-le
Koostis:1 keskmine kurk
2- 3 pirni
300 g maasikaid( jäta osa kaunistamiseks)
till
Kaste: 1- 2 dl hapukoort
suhkur( soovi korral)
soola
musta pipart

Valmistamine: Lõika kurk ribadeks, tükelda pirn, maasikad. Haki till. Sega õrnalt omavahel ained. Valmista kaste ja vala peale. Riputa peale tilli .Kaunista maasikatega ja basiiliku lehega. Serveeri kohe.

Suvine köögiviljasalat

4-le
Koostis: 4 keedetud kartulit
2 keedetud muna
100 g rediseid
150- 200 g maasinki
1 värske kurk
lehtsalat
Kaste: klaas hapukoort
suhkur, sool
äädikas
till

Valmistamine: Aseta salatilehed vaagnale. Tükelda ained ja lao salatilehtedele vastavalt soovile.
Valmista kaste ja vala salatile.

Maamehesalat soolasilguga

4-le
Koostis:1 väiksem kapsapea
5-6 keedetud kartulit
sibulapealseid(ohtralt)
tilli
Kaste:150-200 g hapukoort
soola, pipart
Valmistamine: Haki kapsas ribadeks ,hõõru sutsu mahlaseks .Lisa kartuli kuubikud, hakitud sibulapealsed ja till. Maitsesta koor ja vala salatile. Lisandiks sobib soolasilk või heeringas.

Meestesalat

Koostis:
200-300 g praetud kukeseeni (täpne kogus ei ole väga oluline)
5-6 sibulat
2-3 sl toiduõli
2-3 punast paprikat
5-6 hästi valmis tomatit
1 l vett tomatite koorimiseks
2-3 küüslauguküünt
1 sl soola
5-6 spl suhkrut
3 sl äädikat
2-3 tl purustatud musta pipart( võib panna rohkem)
natuke kaneeli

Valmistamine: Aja vesi keema. Lõika tomatitele naha sisse väike rist, kuumuta keevas vees 2-3 minutit ja tõsta siis jahtuma. Seejärel tõmba tomatitel nahk maha ning purusta.
Haki sibul ja hauta õlis pehmeks. Lisa juurde puhastaud ja hakitud paprika, praetud kukeseened ja hauta nats. Lisa purustatud tomatid ja hauta kuni koostisained on pehmed. Nüüd lisa hakitud küüslauk ja maitseained. Kui tahad magusamapoolset salatit .lisa maitse järgi suhkrut.
Sobib ideaalselt lihatoitude juurde, kuid ka pasta ja riisiroogade kõrvale.
Kui tahad säilitada ,siis tõsta kuumalt purki ja kaaneta kindlalt kohe.

Suvesalat Selveri grillihaga

Koostis:
sea kaelakarbonaad Barbecue marinaadis Selver

1/2 keskmist jääsalati pead
kresssalatit või rukolat sutsu
1värske kurk
1 purk selveri ananassikompott (340g purk) või värsket ananassi
3 kiivit
maasikad 150- 200 g
2 banaani
Kaste:
2 sl punaseveini äädikat
1dl Selveri oliiviõli
2 dl Selveri õunamahla või apelsinimahla
Valge pipar, sool, basiilika, ingver, sidrunimahl.

Valmistamine: Grilli liha. Lõika viiludeks .Ribasta salatid ja tükelda teised ained. Sega salati ained kausis segamini. Maasikad jäta viimaseks. Vala üle kastmega. Vastavalt maitsele võib kastme aine koguseid muuta.

Ivi Laurits

Ema suvesalat

Meie pere on kasutanud ema tehtud suvesalatit praekartulite juurde ning seda võib ka makaronide ja riisitoitude juures kasutada. Üldiselt on salat tehtud aiast saadud komponentidest, mida pole otseselt kaalutud. Kõiki on pandud umbes.

Selle tegemiseks läheb vaja järgmisi aiasaaduseid:
umbes 2 kg tomateid
1 kg paprikaid
1 kg sibulaid
paar küüslauku

Lisada maitse järgi soola, suhkrut ja pipart ning kõige lõpuks ka äädikat.
Seda salatit saab täiendada veel türgiubadega ning porgandiga.

perekond Liivak Alaverest

Õuna-chutney

See on India köögist pärit retsept-vürtsikas paks salat, mida kasutatakse praetud või grillitud liha või kala juurde.

Ained:
1 kg õunu
0,5 kg suhkrut
100 gr mandlilaaste
150 gr rosinaid
1 sl sinepiseemneid
1/4 tl cayenne pipart
1/2 värskelt riivitud ingverit
1 sl soola
2 dl vett
1,5 dl veiniäädikat

Valmistamine:
Õunad koorida, tükeldada, panna veega keema. Keeta poolpehmeks ja lisada suhkur. Seejärel lisada rosinad ja maitseained, keeta ja lisada juurde äädikas. Kuumutada keemiseni. Valmis chutney tõsta kuumalt purki ning sulgeda kohe.

Margit Gruuse

"Kõrvits purki"

1 kg kõrvitsat
1-1,5 klaasi suhkurt
2-3 klaasi vett
8 nelki
kaneelikoort
äädikat 30% veerand klaasi
valge veiniäädikat samuti veerand klaasi
mett 2-3 spl
Apelsinikoor

Valmistamine: Tükelda kõrvits kuubikuteks, lisa juurde vesi,äädikad ja maitseained ning apelsinikoor. Kui äädikat on palju või vähe, siis saad seda reguleerida oma maitse järgi. Kõik oleneb kui äädikalist või magusat salatit tahad. Apelsinikoor jäta potti ainult keemise ajaks, pärast võta koor välja, seda purki ära pista. Lase kõrvitsal seni keeda,kuni ta pehme on. Kui kõrvits pehme, siis pane see puhastesse purkidesse.

"Sõbrad rabarber, maasikas ja tikker"

rabarber 0,5 kg
tikker 0,5 kg
maasikaid 0,5 kg
pruunsuhkurt 200-250g

Valmistamine: Võta purk, kõigepealt lisa sinna kiht tükeldatud rabarberit, selle peale natuke suhkurt, siis kiht maasikaid, jälle natuke suhkurt ja siis viimane kiht tikkreid ja peale natuke suhkurt. Võta pott, lase vesi seal keema ja siis jahuta ning vala purki marjade peale. Sulge purk õhukindlalt ja pane need seisma.

"Hää supina ja niisama"

1,5 kg tomateid
1,0kg peakapsast
0,5kg punast peeti
0,300kg porgandeid
200g sibulaid (mugul)
200g paprikat
100g küüslauku
peterselli, tilli,basiilikut
100g õli
50g suhkrut
50g soola
65g äädikat,
santamaria mitmepiprasegu 2-3 tl

Valmistamine: Lõika kapsast ribad, peedist samuti ning pane nad potti ka lase neil tulel natuke olla. Lisa juurde ülejäänud juurikad (samuti ära viilutatutena). Pane nüüd potti ka õli, sool, äädikas, suhkur ja piprasegu. Keeda kogu segu umbes 1-1,5 tundi tasasel tulel. Valmis segu pane purkidesse ja keldrisse talve ootama.

Riivitud kapsas ja peet pane potti ja kuumuta natuke.Lisa püreestatud tomat ja teised ained (porgand riivida ja paprika ribadeks).Samuti ka õli,suhkur,sool ja äädikas.Keeda vaiksel tulel 1 tund.Kuumalt purki,kinni ja keldrisse!

"Porgandi-, astelpaju- ja ebaküdooniadzemm"

porgand 1,5 kg
ebagüdooniatükke 700 g
astelpaju 0,5 kg
1-2 klaasi vett
700- 800 g pruunsuhkurt

Valmistamine: Kõigepealt tuleb ebagüdooniad ära puhastada ja siis tükkideks lõigata. Kui see pn tehtud, siis tuleb ebagüdoonia pehmeks keeta ja siis ära püreestada. Seejärel riivi porgandid ja pane ka potti. Lisa kohe juurde ka astelpajumarjad. Samuti tuleb nüüd lisada suhkur. Keetmisel kasuta keedetud vett. Lase seni keeda, kui näed, et annab juba dzemmi mõõtu välja. Vaata, ega enam vett ei oleks ja kas tarretub ilusti. Võta dzemm potist ja pane purkidesse. Head mekkimist.

Kristi

Kabatšoki hoidis

3 kg kabatśokki
5 paprikat
100 g küüslauku
1-2 keskmist kibepipart

200 g suhkrut
200 g õli (võib ka vähem)
0,5 l tomatikastet (-pastat)
2 spl jämedat soola
2 spl 30% äädikat

Lasta kõik ained läbi hakklihamasina (võib ka riivda). Panna keema. Riisuda vaht. Lisada maitseained. Keeta 1-1,5 h. Panna kuumalt purkidesse. Sobiv väga hästi lihatoitude juurde lisandiks.

Peedisalat (sobib borśisupi põhjaks , aga hea ka külmalt salatina süüa)

1 kg peeti
1 kg porgandit
1 kg kõrvitsat (või suvikõrvitsat, kabatśokki)
3 tl soola
3 spl äädikat
4 spl suhkrut
250g sibulat
0,5 l õli (võib vähem panna)

Peet, porgand, kõrvits riivida, sibul hakkida. Panna õli potti, kuumutada, lisada riivitud peet, lasta haududa. Lisada porgand, lõpuks kõrvits ja sibul. Keeta, lisada maitseained. Kuumalt purkidesse. Talvel keldrist hea võtta kui vaja kiiresti suppi keeta.

Ethel Soitu

Marineeritud ploomid

Koostisained:
400 g ploome
2 dl õunaäädikat
¾ dl vett
½ spl meresoola segu
1 spl suhkrut
4 tera nelki

Pese ja kuivata ploomid, torgi puutikuga koore sisse augud ning lao ploomid puhtasse 500 ml purki, vala peale kuum marinaad ja sulge purk õhukindlalt. Poolitatud ploome võib serveerimisel täita ka meelepärase täidisega – mina olen seda teinud pasteedivahu ja juustu-küüslaugusalatiga. Mõlemad sobivad ideaalselt ja suupisted kaovad laualt silmapilkselt.

Tomati-riisisalat

Tomati-riisisalat sobib ideaalselt talvel tomatisupi valmistamiseks. Seda enam, et kasutad ju hoidises mõnusaid suvesooje-küpseid tomateid, mitte talviseid plastmassi meenutavaid vilju

Koostisained:
6 kg tomatit
1 kg sibulat
0.5 kg paprikat
1 kg riisi
5 dl õli
soola
musta pipart
suhkrut

Keeda riis küpseks. Lõika sibul viiludeks, puhasta paprika seemnetest ning tükelda. Hauta õlis 10-15 minutit. Lisa tükeldatud tomatid ja keedetud riis. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Sega läbi, jaota purkidesse ning kaaneta. Kirjeldatud kogusest saab 15 pooleliitrist purki.

Ruta

Seenesalat sibula ja tomatiga

750 g kupatatud seeni ( erinevad seened)
750 g mugulsibulat
750 g valminud tomateid ( punaseid)
150 g oliiviõli
2 küüslauguküünt
0,5 tl peenikest pipart
soola ja äädikat maitse järgi

Hakitud sibula passeerisin kuumas õlis kuldkollaseks. Lisasin tükeldatud tomatid ja tükeldatud seened. Keetsin salatit tasasel kuumusel umbes tund aega. Siis lisasin soola ja purustatud küüslaugud. Lõpuks maitsestasin pipra ja vähese äädikaga. Tõstsin kuumutatud ja steriliseeritud purkidesse ja sulgesin koheselt ja hoida külmas.
Antud salat sobib talvel seenesupi, pitsa või kastme valmistamiseks.

Valli Järve

Kõige lihtsam salat

Šašlõki, grill-iha jms juurde.

Värskeid noori sibulaid läbimõõüduga kuni 5 cm (soovitavalt otse peenrast)
Felixi ketšupit (kasutan just seda alati, siis on teada, et tuleb hea)

Pesta käed hästi puhtaks. Lõigata kooritud sibulad ketasteks ja suruda seejärel ratasteks lahti. Valada peale sobiv kogus ketšupit, segada käbi ja pigistada sibularattaid sõrmede vahel, et sibula-ketšupi maitsed omavahel paremini seguneksid. Kes soovib, võib täiendavalt lisada veidi soola, suhkrut, pipart vms vastavalt oma maitseharjumustele, kuid see pole ilmtingimata vajalik.

Ainult kaks komponenti ja imemaitsev salat on valmis.

Laine Remmelgas

Universaalne salat

Saadan ühe väga universaalse salati retsept - kes soovib, võib süüa seda peale valmimist juba paari tunni pärast, kes soovib, võib süüa seda ka soojalt ja kui midagi lõpuks üle jääb, siis saab ka talveks purki panna :)

7-8 parajalt suurt porgandit
4 suuremat mugulsibulat
9-10 keskmist värsket kurki
kimp tilli (50g peaks piisama)
50ml toiduõli
1-1,5spl 30% äädikat
soola

Koori porgandid ja kui viitsimist on, siis lõika porgandile sälgud sisse, et saaksid salati sisse porgandililled. Kui lillede tegemiseks aega napib, siis lõika porgandist lihtsalt seibid. Puhasta sibul ja lõika see omal soovil kas pooleks või neljaks ja viiluta ära. Nüüd pane pott koos porgandite ja sibula ning toiduõliga tulele ning kuumuta seni kuni porgand on poolpehme (st et on veel pisut krõmpsuv). Võta pott tulelt, lase porgandil-sibulal jahtuda ning lisa siis salatile sektoriteks tükeldatud (kooritud) kurk ja hakitud till. Sega salati sisse ka maitse järgi soola ja äädikat. Lase salatil mõni tund või isegi päev-kaks külmikus maitsestuda ja asu usinalt sööma :) Säilib külmikus ka isegi terve nädala. Kui kogu salatit ära tarbida ei jõua, siis kuumuta kogu kupatus läbi ja pane kuumalt purkidesse ning kaaneta kinni. Säilib ka keeratava kaanega purgis edukalt. Kel soovi, võib ka soojalt süüa.

Reelika

Küüslaugu õisikute marineerimine

Koostis:
1 kg. küüslaugu õisikuid
Marinaadiks 0.5 l. vett
200-300 gr. suhkrut
1 spl. äädikat

Valmistamine:
Marinaad kuumutada keemiseni, valada küüslaugu õisikud marinaadi ja keeta 1-2 minutit (mitte liiga pehmeks).Tõsta õisikud purki, peale valada marinaad.Purgid sulgeda.Väga maitsvad, säilivad hästi.

Ülle Kirotbek

Punapeet mustsõstardega

2 kg keedetud peeti
500 grammi mustsõstraid

MARINAAD
100 ml palsamiäädikat
50 g soola
100 g suhkrut
5 tera vürtsi
1 spl kuivatatud punet
1 liiter vett

Lõika peet tükkideks (meelepäraselt kas rattad, kangid, kuubikud sakilised ).
Pane kuumutatud purkidesse vaheldumisi mustsõstardega.Vala kuuma marinaadiga üle ja kuumuta pooleliitriseid purke 10 minutit. Sulge õhukindlalt. Hea vaheldus tavalisele marineeritud peedile.

Ingrid Amor

Vürtsikas kurgisalat

2 kg kurke
3 suurt sibulat
1 korralik küüslaugupea
2-3 tilliõisikut, tillilehti
2 triiki spl jämedat soola
2spl suhkrut
3spl 30% äädikat
1 tl Põltsamaa sinepit
1 tl peent pipart
1tl riivitud mädarõigast(värsket või purgist)

Kurgid pesta, lõigata pikuti pooleks ja viilutada kaussi (paksu koore võib ka ära koorida), lisada hakitud sibul ja puhastatud ning õhukesteks viilutatud küüslauk, ja kõik muud maitseained. Segada korralikult läbi ja jätta ca 12 tunniks jahedasse maitsestuma, aeg-ajalt segada.
Panna pestud purkidesse koos tekkinud vedelikuga, kuumutada pole vaja.
Sellest hulgast saab ca 3 pooleliitrist purki. Salat seisab külmkapis või jahedas keldris kindlasti kuni 0,5 aastat.
Tavaliselt saab varem otsa, siis võib uue portsu teha.

Jane Sepp

Mesised paprikad

Koostisained:
2 kg erivärvilisi paprikaid
2 l vett
100g 10% äädikat
100g soola
350g suhkrut
3spl mett
6spl õli

Valmistusõpetus:
Aja vesi keema, lisa puhastatud ja tükeldatud paprikad ja marinaadiained. Lase mõni minut keeda, paprika peab jääma krõmpsuks. Tõsta eelkuumutatud purkidesse ja kaanetada.

Õuna-sellerisalat

Koostisained:
300 g hapusid õunu
300 g juursellerit
200 g porgandeid
1 tl pipart
salveioks
100-150 g suhkrut
2 tl soola
100 -150 ml valge veini äädikat

Valmistusõpetus:
Puhasta, koori ja haki peeneks sellerid, õunad, porgandid ning pane koos marinaadiainetega potti. Keeda umbes 20-30 minutit. Tõsta eelkuumutatud purkidesse ja kaanetada.

Ruta

Kirev salat

tomatit
kurki
erinevaid lehtsalati lehti
tilli
sibulat
kollane ja oranz paprika
aroomisoola
kastmeks Feliksi sinepi ja mee kastet

Köögiviljad hakkida,segada soola ja kastmega.Lasta 15 min. seista. Sobib ideaalselt grillroogade ja ka tavalise prae juurde.

Värviline salat

Tomatit, kurki, hiinakapsast, punast, kollast, oranzi paprikat, musti kivideta oliive, fetajuustu. Kastmeks Felixi sinepi ja mee kaste.

Tomati-seenesalat

umbes 1kg kupatatud seeni (pilvikud,kuuse- või porgandiriisikad jne)
2-3 mugulsibulat
0,5 kg porgandit
1 kg tomatit
0,5 kg paprikat
soola,suhkrut,äädikat,jahvatatud nelki
toiduõli

Õli ajada kuumaks, lisada hakitud või viilutatud sibul, jämeda riiviga riivitud või viilutatud porgand. Keeta 5-10 min, lisada hakitud või viilutatud seened, sektoriteks lõigatud tomatid, viilutatud paprika. Maitseained lisada vastavalt maitsele. Tasasel tulel keeta 30-45 min. Panna kuumalt purkidesse ja keerata kaaned kinni.Sobib tarvitada külma salatina.pitsakattena kui ka sooja salatina prae juurde.

Marianne

Rohelise sibula salat

suur peotäis rohelisi sibulapealseid
näpuotsatäis soola
200 gr hapukoort või maitsestamata jogurtit

Haki sibul väikesteks tükkideks, lisa sool ja hapukoor ning sega. Sobib pakkuda prae juurde või süüa niisama rukkileiva peal.

Alguses kutsusime lastega seda salatit julgusesalatiks: kes julgeb sibulasalatit süüa! Sibul teadagi pole eriline laste lemmik. Originaalne on asja juures aga see, et salat sai laste suureks lemmikuks: küsivad alati juurde ja lakuvad kausigi puhtaks! Tõeline meie pere suvehitt, mida teeme ülepäeviti!

Mariko Faster

"Tuline salat prae kõrvale"

4 küüslauguküünt
150 g tšillipipraid koos seemnetega
2 paprikat (v.a. roheline paprikas)
värsket tilli üks punt
100 g punaseveiniäädikat
basiilikut paar oksa
soola 0,5 tl
apelsinipipart 1 tl
punast sibulat 2 tk
tomat 3 tk
100 g 10%äädikat
3 vürtsitera

Valmistamine: Kõik komponendid tükeldada ära ning jaga seejärel purkidesse. Keeda marinaad, pane potti vesi, äädikas ja punaseveiniäädikas ning maitseained. Purkidesse lisa ka tökeldatud maitsetaimed ning vala siis peale marinaadisegu.

"Mõnus marjadžemm"

1kg musti sõstraid
0,5 kg tikkreid
200 dl vett
500 g suhkurt

Valmistamine:Vala marjad potti koos veega ning lase keema.Kui marjad lähevad keema, siis lisa juurde suhkur. Keeda neid u 30 min. Võta tulelt ära ja saumiksriga püreesta marjad. Sega korra segu veel läbi ja pane siis korralikult pestud purkidesse. Moos hakkab pikapeale ise paksenema.

Kristi

Suvemeenutus

Salati koguse määrab iga valmistaja ise.
Ainete vahekord oleks selline:
2/4 osa aeduba
1/4 osa porgandit
1/4 osa paprikat

Marinaad:
1 l vee kohta 1-1,5 spl.soola
3-4 spl.suhkrut
2 spl. 30% äädikat
mõni tera vürtsi

Aedoakaunad lõigata parajateks juppideks, porgand viilutada, paprika ribastada 2-3 cm pikkusteks tükkideks.

Aedoakaunad panna 5-6 tunniks õrna soolvette, kurnata., siis kupatada potis veega veidi aega. Vesi ära kurnata. Panna potti juurde paprikaribad, porgandiviilud, uus vesi valada üle. Keeta keskmisel kuumusel, kuni ained on enam-vähem pehmed aga õrnalt veel krõmpsuvad.

Olenevalt keetmiseks pandud vee kogusest lisada marinaadiained, segada, lasta korraks keema tõusta ja hoida nii mõni minut. Panna kuumalt purkidesse, kohe sulgeda.

Väga mõnus talvel liha- ja kalatoitude juurde ning salatina suve meenutuseks!

Ruth Riivald

Aedvilja salat

300 g porgandeid
150 g mugulsibulat
3oo g värsket kurki
150 g punaseid tomateid
750 g lillkapsast
200 g brokkolit

Marinaad:
1,5 liitrit vett
30 % äädikat
100 g aurutatud punasesõstra mahla
150 g suhkrut
2 tl soola
10 pipratera

Valmistamine:

Kurgid lõigata 3 cm pikkusteks kangideks. Porgand puhastada ja lõigata ratasteks. lillkapsalt võtta õisikud ja väikesed tomatid jätta terveks. Sibulad lõigata suurteks ruutudeks. Marinaadi komponendid panna potti ja lasta keema, lisada porgand ja keeta 5 minutit. Lisada sibul ja keeta veel 5-6 minutit. (Kasutasin eelmise aasta porgandeid). Lõpuks lisada lillkapsa õisikud, tükeldatud kurk, tomat ja brokkoli õisikud. Keeta 5 minutit. Võtta ained potist välja, asetada purki ja kallata peale keev marinaad ja kaanetada õhukindlalt.

Valli Järve

Kapsasalat munaga

500 g valget peakapsast
4-5 keedetud muna
peotäis tillilehti

Peale hapukoore-majoneesi kaste.
Kapsas, till ja munad hakkida peeneks. Segada kastmega.

Sirje Mölder

Kassari parim salat

Meie peres on  paarkümmend aastat kasutatud iidvana retsepti sooja suvesalati valmistamiseks. Seda saab valmistada ainult värskest kartulist,võib ka vanemas, aga siis pole ta enam nii maitsev. Retsepti õieti polegi, aga väike õpetus kulub ära

Vaja on väikeseid ühesuurusi ümaraid  värskeid kartuleid, võid, hapukoort, sibulaid, maitserohelist, musta pipart.

Värsked kartulid kraabnitakse, pestakse ja keedetakse pehmeks(vältida ülekeetmist, muidu lagunevad), vesi valatakse ära. Lasta pisut taheneda, siis lisada hakitud sibul ja sool, segada
väga kergelt läbi, kuni või on sulanud. Siis lisada hapukoor ja maitseroheline ning maitse järgi soola ja pipart.Segama peab väga ettevaatlikult, et kartulid ei laguneks.

Lauale tuleb anda kohe, siis on kõige maitsvam. Juurde pakkuda kurgi-tomati vms.värsket
salatit.

Evi Sadul

Paprikahoidis

Paprika lõikan ribadeks, keedan marinaadi

Marinaad 1 l vett

1 klaas suhkrut
2 spl soola
3 spl äädikat 30%
mõned terad vürtsi ja nelki
1 spl õli

Paprika ribad lasen marinaadis keema. Iga purgi põhja panen 5-6 küünt küüslauku ja laon parika peale, marinaad otsa ja purk kinni. Õli annab hoidisele ilusa läike. Kana juurde parim salat. Olen pannud ka sibularõngaid ja neid siis koos paprikatega kuumutanud. Nii sõid ka lapsed sibulat kuna need olid magusad ja mahedad. NB nelki ja vürtsi purki ei pane.

Marineeritud köögivili

Seda salatit hakkasin puki tegema Maksima köögi järgi, kuna minu tütar ostis seda tihti.

paprika, suvikõrvits, porgand, nuikapsas, valge redis

paprika ribadeks, teised köögiviljad lõikan kangideks.

Mainaad 1 liiter vett, 2 spl soola, 1 spl suhkrut, 3 spl äädikat. Keedan marinaadi. Kõige esmalt lisan porgandikangid lasen keema, siis teised ained. Kui lähevad keema, siis kohe purki ja purk õhukindlalt kinni. Marinaadiga on nii kuidas keegi harjunud on, mulle meeldivad mahedad marinaadid. Ingrid Amor


HAPENDATUD SALATID

Kallavere turul andis proovida hapendatud köögivilju üks vene proua, tema õpetas mulle ka tegemist. Proovisin ja meie perele meeldisid.

5 kg kapsas
1 kg porgandit
1 kg paprikat
0,5 kg porrot
0,5 kg jõhvikaid ( soovi korral )
100 g soola ja näpu otsaga suhkrut
hakitud selleri ja peterselli lehti

Kapsa ja porgandi riivin, teised köögiviljad ribastan, kapsast ja porgandit tambin eelnevalt eraldi nõus.Segan kokku suurde nõusse, mudin kätega ja maitsestan. Surun purki ja panen vajutuse peale. Kui vedelikku tekib vähe, võib soolvett juurde keeta. Lasen toas hapneda 3 päeva ja seejärel viin keldrisse. Umbes nädala pärast on valmis. Salatiks pakkudes lisan veidi õli ja olenevalt maitsest ka pisut suhkrut.

HAPENDATUD KAPSAS PEEDIGA

Hapendan kapsa ja riivitud toore peedi kihiti. Maitsestan köömnetega. Kasutan nii suppides kui salatiks. Eriti maitsev salat saab kui hapendatud köögiviljale lisada ananassi kuubikuid ja tumedaid viinamarju. Maitsestan suhkru ja tilga oliivõliga.

TOMATIMAHLAS MARINEERITUD TOMATID, PAPRIKAD

Tomatite ja paprika marineerimiseks olen kasutanud tomatimahla. Kui on hea tomati aasta, teen kooritud tomatitest ise mahla, aga olen ka ostnud paki mahla, see ikka kasulikum kui äädikamarinaad. Ühtlased väikesed tomatid laon purki, vahele lisan mõne küüslaugu viilu ja selleri lehe Tomatimahla lasen keema,lisan1 liitrile 1 tl soola ja 1tl äädikat valan tomatitele ja kuumutan umbes 20 minutit kolmveerandliitriseid purke.

Paprika puhul lasen paprikaribad tomatimahlas keema tõusta ja siis panen purki ja kaanetan.

1 l tomatimahla 1 spl soola, 1 spl äädikat 30 %, veidi purustatud musta pipart ja küüslaugu viile.

Ingrid Amor

Seene seljanka

1 kg keedetud seeni (pilvikuid, riisikaid, puravikke vm.)
300 g porgandeid
300 g mugulsibulat
300 g tomatit
100 g oliivõli
maitse järgi soola

Lõika sibul suuremaks kuubikuks ja porgand õhukesteks sektoriteks. Kuumuta pott ja lisa sina õli. Kalla porgand ja sibul sisse ja hauta kuni porgandid ning sibulad on pehmed. Lisa hakitud keedetud seened. Hauta umbes 5 minutit. Lõika tomatid suuremateks kuubikuteks ja lisa seene segule. Maitsesta soolaga. Kui on soov salatit üle talve säilitada peaks soola veidi enam lisama. Kuumuta seene segu veel 10 minutit, kuni tomat on valmis. Jaota segu purkidesse ja lase jahtuda.

Kerge salat väikse lillkapsaga

1 väiksem lillkapsas
1 keskmine baklažaan
1 keskmine suvikõrvits
1 suur mugulsibul
3 küüslauguküünt
1 paprika
2 suurt tomatit
tomatimaitseainet
musta pipart
soola
oliivõli
värsket basiilikut

Lõika baklažaan sektoriteks ja pane soolaga pooleks tunniks seisma, et mõrkjas maitse kaoks. Keeda lillkapsas. Haki suvikõrvits, sibul, paprika, küüslauk ja prae kuumal pannil oliivõlis pehmeks. Lisa baklažaan ja tomat, prae veel veidi ning lõpuks lisa lillkapsas. Maitsesta soola, pipra, tomatimaitseaine ja basiilikuga.

Sobib nii purki panna kui ka kohe prae kõrvale võtta.

Kairi Lutškina

Soome naiste kurgisalat

5 kg kurki
1 kg sibulat
1 dl soola
1 kg suhkrut
7 dl 4% äädikat
tilli

Viilutan kurgi ja sibula kombainiga. Segan hulka ülejäänud ained. Lasta seista paar tundi, vahepeal segada, et suhkur ja sool sulaks. Surun purki ja säilitan külmkapis. See salat seisab vabalt 2-3 kuud ja on hea võtta toidu kõrvale.

Kurk tomatiga

2,5 kg kurki
2,5 kg tomatit
1 kg sibulat
5 spl äädikat
1 kl suhkrut
8 tl soola
1 tl pipart
1 loorberileht
hakitud tilli

Kurk, tomat ja sibul tükeldada ja keeta kuni kurk hakkab värvi muutma. Lisada maitseained ja lasta uuesti keema. Purki ja valmis. Hea salat praekartuli ja liha juurde. Samuti olen kasutanud seljanka ja rassolniku supile.

Peedisalat

peet keeta ja riivida jämedama riiviga, maitsestada suhkru ja sidrunimahlaga, kuumutada keemiseni (vajadusel lisada vett või mahla), kuumale segule lisada maitse järgi riivitud mädarõigast ja pressitud küüslauku. Salat kuumalt purki ja sulgeda õhukindlat.

Vürtsikas sõstrakaste

See on üks ütlemata hea kaste ja punaste sõstarde kasutamiseks hea võimalus

1 kg sõstraid
300 g sibulaid
1 spl äädikat
300 g suhkrut
1 spl soola
pipart, nelki, kaneeli, paprikat, erinevaid ürte olen kasutanud 2 varianti ( seller, petersell,pune)
või (münt, basiilik) veidi kindlasti ka õli.

Marjad ajan keema, surun läbi sõela.Sibula hakin peeneks, kuumutan õlis ja lisan püreele. Maitsestan ja keedan paksemaks. Kuumalt väikestesse purkidesse ja sulgen õhikindlalt.

Ingrid

Karusmari basiilikuga

1 liiter karusmarju
300-400 g suhkrut
15 bassiliku lehte
¼ kl vett

I valmistusviis
Karusmarjad puhastada ja poolitada. Karusmarjad asetada vähese veega keema ja keeta kuni on pehmed. Lisada suhkur ja keeta c10 minutit, siis lisada bassiliku lehed ja keeta veel 5 minutit. Enne puri panemist eemaldada bassiliku lehed ja purgid sulgeda õhukindlalt.

II valmistusviis
Ketšupi sugulane
Karusmarjad puhastada ja poolitada. Karusmarjad asetada vähese veega keema ja keeta kuni on pehmed. Lisada suhkur ja keeta c 10 minutit. Lisada bassiliku lehed ja keeta tasasel tulel veel 5 min ja siis ajada läbi jõhvsõela kuni marjad on täielikult kuivad.. Püreed keeta veel 3-5 minutit, asetada purkidesse ja sulgeda koheselt õhukindlalt.
Kasutada kala ja lihatoitude juurde.Sobib ka leivale määrimiseks.

Türgioad tomatis

Kaunad puhastada ja lõigata umbes 4 cm pikkusteks tükkideks. Valada üle soolaga maitsestatud keeva veega ning panna nõrguma.
1 kg ubade kohta võtta 80g sibulat ja 50g õli, 300g tomateid, 100g porgandeid ja 20g petersellijuurt ning veel 50g õli nende kuumutamiseks, 5g äädikat, 20g suhkrut, 5-6 tera musta pipart, 2 loorberilehte, petersellilehti ja soola.

Hakitud sibul kuumutada õlis. eraldi kuumutada (samuti õlis) hakitud porgand ja petersellijuured.
Küpsed tomatid riivida ja keeta 15 min., lisada sool, suhkur, äädikas, praetud sibulad, hakitud maitsejuured, terapipar, loorber ja kupatatud oakaunad.
Keeta veel 10 min, puistata peale hakitud petersellilehti. Valada kuumalt purkidesse. purgid sulgeda kohe õhukindlalt, panna kuuma (80 C) vette ja steriliseerida 40 min keevas vees.
lauale antakse iseseisva toiduna või lisandina praetud ja kõpsetatud liha juurde.

Kõrvitsasegasalat

1 kg kõrvitsaid
2spl soola
300g pirne
200g õunu
10g sellerit
100g porgandit
100g nuikapsast
1,5 — 2 liitrit (2-3%-list) äädikalahust
4spl suhkrut
koriandrit, sinepiseemneid, mädaröikajuurt, salveilehti

Kuubikuteks lõigatud kõrvits segada soolaga ja lasta seista 24 tundi. Tekkinud soolvesi kallata ära ja loputada kõrvits üle külma veega. Pirnid ja õunad koorida ja lõigata neljaks. Seller, nuikapsas ja porgand keeta poolpehmeks ja lõigata viiludeks. Kõik laduda kihiti purkidesse, vahele panna mädaröikatükikesi, sinepiseemneid, koriandrit ja salveilehti. Kallata peale äädikalahusest ja suhkrust valmistatud jahutatud marinaad. pastöriseerida 80 C juures 20 min.

Valli Järve

Kevadine (või varasuvine) lemmik:

varane redis kuubikuteks
palju rohelist sibulat
soola
hapukoor.
P.s. Salat peab jääma paks (lusikalt ei kuku) ja piisavalt soolane.
See on küll üks väga lihtne värk, aga kes ütles, et head asjad keerulised on.
Proovige näiteks omleti kõrvale või varase kartuliga.

1. salat:

hiina kapsas tükeldada üpris peeneks
tomat lõigata suurteks kuubikuteks (umbes üks poolik viil)
kasvuhoonekurk lõigata peenteks piklikeks kuubikuteks (ca 0,3 * 2--3 cm)
lisada maitse järgi suhkrut, soola
lisada veidi õli, apelsinimahla.
Segada.

P.s. Hästi sobib juurde ka ananassikompott koos mahlaga NB! Mitte üle pakkuda!

2. salat:

kurk lõigata poolikud paksud viilud
tomat kuubikuteks
riivitud porgand
lisada sool, pipar ja hapukoor.
Segada.

P.s. Hea on ka juurde riivida veidi haput õuna.

3. salat (täiesti tavaline):

lehtsalat rebida tükkideks
avamaakurk koorida ja lõigata
tomat paksude viiludena
Hästi vähe peeneks purustatud tilli ja palju rohelist sibulat.
Maitse järgi soola.
Veidi õli ja natuke kohvikoort.
Segada.

Saima KuldlaLäti salat 

2,5 kg kurke
1 kg sibulaid
100 g suhkrut
100 ml 9% äädikat
100 ml õli
1 spl soola

Lõika kurgid ja sibulad 1 cm paksusteks viiludeks, jaga sibularattad rõngasteks. Pane potti, lisa suhkrut, soola, äädikat, õli ning sega läbi. Pane keema. Kui segu keema tõuseb, vähenda kuumust. Keeda veel 10-15 minutit, kuni kurk muudab värvi. Siis vala salat ettevalmistatud purkidesse. Vajuta salat purkidesse tihedalt kinni. Sulge purgid kohe, eraldi kuumutada pole vaja.

Kurgi-sibulasalat

  • 3 kg kurke
  • 4-5 sibulat
  • 3-4 spl hakitud tilli

Marinaad ( 1 l vee kohta):

  • 300 ml 9% äädikat
  • 4-5 loorberilehte
  • 8-10 vürtsitera
  • kirsilehti

Lõika kurgid viiludeks või kuubikuteks. Lõika sibulad pooleks ja seejärel viiluta. Sega kurgid, sibulad ja till omavahel ja pane purkidesse.

Vala salatile kuni 70 kraadini jahutatud marinaad (võta kirsilehed välja). Siis kuumuta 1 l purke 10-12 minutit, 3 l purke 20 minutit temperatuuril 90 kraadi. Seejärel sulge purgid õhukindlalt ja jahuta kiiresti.

Aire

Olivia suvesalat

300g rohelist õuna (kooritud)
200g värsket kurki (kooritud)
2spl melissilehte(hakitud peeneks)
1dl olivia salatiõli
1tl mett
1/2 tl seemnetega sinepit

Pressi sidrunitest välja mahl,lõika õun ja kurk kuubikuteks.Sega kokku salatiõli,riivitud sidrunikoor,sidrunimahl,meliss,mesi ja sinep.Enne serveerimist maitsestada ,lisada soovi korral soola.

Urb

SEENESALAT

1 kg kupatatud seeni
250 g sibulaid
0,5 kg tomateid
1-2 küüslauguküünt
250 g jämedalt riivitud porgandeid
1 spl suhkrut
1-1,5 spl soola
2 spl äädikat
pipart
Koostisained tükeldada,hautada läbi ja lõpus lisada äädikat.Sobib hästi lisamiseks ka ühepajatoidule.

BORš

0,5 kg sibulaid
0,5 kl õli
2 kg peeti
1 kg porgandeid
3 kg kapsast
0,5 kg tomateid
6,5 spl soola
4,5 spl suhkrut
6 spl äädikat
Tükeldatud sibul kuumutada õlis läbi.Ülejäänud ained tükeldada,segada ja kuumutada läbi.Äädikas lisada kõige lõpus.Sobib suurpäraselt supipõhjaks ja ka salatiks.

RIISI-TOMATI SALAT

200 g sibulaid
4 paprikat
100 g õli
1 kg tomateid
1 kohvitassitäis keedetud riisi
3 tl suhkrut
veidi pipart
Ained tükeldada ja kuumutada läbi. Sobib salatiks ja lihatoodete lisamisel on väga sobilik kiireks toiduvalmistamiseks(maitseb nagi plov).

TOOME SALAT
3 kg kurki
1 kg porgandit
0,5 kg sibulat
200 g peterselli
200 g tilli
100 g soola
200 g suhkrut
150 g toiduõli
äädikat maitse järgi
Ained tükeldada,segada ja kuumutada läbi.

PEEDiSALAT
1 kg peeti
1 kg porgandit
1 kg kabatšokki või kõrvitsat
0,5 kl õli
3 tl soola
4 spl suhkrut
1 spl äädikat
Ained tükeldada ja kuumutada ca 30 min.

PANGESALAT
2 kg kapsast
2 kg kurki
1 kg porgandeid
2 kg tomateid
1 kg sibulaid
1 kg paprikat
1 kg õunu
50 g peterselli
50 g tilli
10 tl soola
400 g suhkrut
60 g äädikat
500 g õli
Ained tükeldada(parim on riivitult),segada läbi ja lasta seista 24 tundi.Kuumutada 80` juures 35 min.Väga maitsev salat,sobib suurpäraselt ka supi sisse.

TOMATI-KAPSA SALAT
1 kl õli
1 kg puhastatud sibulaid
1,5 kg kapsast
2-3 kl vett
3 kg tomateid
2 spl soola
4 spl suhkrut
pipart
tilli-peterselli
sssssssSibul kuumutada õlis ja lisada ülejäänud ained(tükeldatult).Kuumutada.Sobib nii külmalt salatina,kui ka soojendatult lisandina prae kõrvale.

LETšO
1 kg paprikat
0,5 kg tomateid
0,3 kg porgandeid
0,3 kg sibulaid
1 spl suhkrut
5 spl soola
2 spl äädikat
1 kl toiduõli
Sibul hautada õlis ja lisada teised ained tükeldatult.Kuumutada.

Kõikidel retseptidel võib soola,suhkru ja äädika koguseid suurndada või vähendada vastavalt oma maitsele.Salatite optimaalne kuumutamine on ca 30 min 80´C juures.Meeldivaid maitseelamusi,minu isiklikud lemmikud on pangesalat ja letšo.

Kristi Kuusik

Viilutatud värske kurgi salat

See salat sobib ideaalselt maiustamiseks koheselt ning purkides säilitades nosimiseks talvel. Tavaliselt selle salati valmistamisel rändab pool salatit kohe ärasöömise ohvriks, nii et ettenägelikult teeme seda salatit suurema koguse:)

2 kg kurke
4 tl soola
4 spl suhkrut
3 mugulsibulat, hakituna
1 küüslauguküüs (viilutatud)
3 spl 30%-list äädikat
parajalt rohelist tilli
mõned pipraterad

Koori ja viiluta kurgid, lisa ülejäänud ained. Sega. Hoia 1 tund lahtises anumas (soovi korral võid vahepeal soola või suhkrut lisada). Seejärel aseta hoidis ettevalmistatud purkidesse.

Möögen

See talvisel perioodil söömiseks mõeldud salat on meie pere ammune ning traditsiooniline retsept. Hellitavalt oleme selle nimetanud möögeniks.

2 kg tomateid
600 g sibulat
1 kl suhkrut
6 tl soola
10 tera pipart
0,5 tl peenpipart
5-6 nelki
3 spl 30% äädikat

Tomat koorida (hoia natuke aega keevas vees, siis eemaldub tomatikoor paremini ning on lihtsam koorida. Tükelda kooritud tomatid. Keeda omas malas 10 minutit. Lisa maitseained ning keeda veel 10 minutit. Lisa äädikas ja suhkur ning keeda veel 5 minutit. Seejärel aseta valmis keedetud segu kuumana ettevalmistatud purkidesse ning sule kaaned.

Vürtsikas sibulamoos

Kergelt küüslaugune, natuke magus ning äratuntavalt tšilline. See sibulamoos ei sobi mitte ainult röstsaial serveerimiseks, vaid on ideaalne seltsiline ka lihatoitude kõrvale. Sibulamoosi võib teha valmis suurema koguse ning see ilusti purkidesse panna.

veerand klaasi vett
~3 sl suhkrut (suhkru kogus oleneb suuresti ka õunte magususest)
500 g sibulaid
500-600 g õunu
1 tl jahvatatud koriandrit
3 kuivatatud tšillikauna, peeneks jahvatatuna
1 küüslauguküüs, purustatuna
soola
1 sl äädikat

Koori ja haki peeneks sibul. Õunad koori, eemalda südamikud ning viiluta. Sega veerand klaasi vett suhkruga ning keeda pliidil kuni suhkru sulamiseni. Lisa peeneks hakitud sibul ning keeda keskmisel kuumusel seni, kuni sibul on muutunud pehmeks. Seeärel lisa õunaviilud. Hauta madalal kuumusel ca 1 tund. Seejärel maitsesta jahvatatud koriandri, tšilli, purustatud küüslauguküüne ning soolaga. Vajadusel lisa veel suhkrut. Kõige lõpuks sega sisse äädikas. Võta moos tulelt ning jahuta. Serveeri röstsaial.

Roosamaiguline arbuusi-sinihallitusjuustusalat

Uskumatult vähestest toiduainetest valmib lihtsalt võrratu salat. See salat on mõeldud küll söömiseks koheselt, kuid ei saanud seda teile saatmata jätta. 1,5 l arbuusikuubikuid
100 g sinihallitusjuustu
4 suuremat singiviilu

Nõruta arvuusikuubikuid seni, kuni valmistad ette salati teisi koostisaineid. Murenda sinihallitusjuust ning lõika singiviilud ribadeks. Sega omavahel kõik ained ning serveeri koheselt.

Ragne Värk

Tuline suutäis

3 kg riivitud tsukiinit
500 g tomatipastat ( võib ise teha või osta )
1 klaas suhkrut
2 spl soola
1 klaas rapsiõli

Sega ained kokku ja keeda 30 minutit väikesel kuumusel. Võta tulelt ja lisa 1 klaas purustatud või pressitud küüslauku, 2 supilusikat äädikat maitse järgi paprikapulbrit, valget pipart. Kes soovib tulisemat suutäit, lisab tšillit. Purki ja keldri. Nii saab ära kasutada ka ülekasvanud tsukiinid. Meie perele meeldib see hoidid vorstide ja lihaga. Hea on ka röstleivaga. Küüslauku pole keedutud ja nii kõik kasulikud ained alles. Säilib hästi.

Ingrid Amor

Tatra — grillvorstisalat (ca 3-le)
Valmistusained
2 kl tatart
500 g grillvorsti naturaalses sooles
pikk värske kurk
porrulauk, till, sibul
3 muna
hapukoor
majonees
mädarõigas
pipar
sool

Valmistamine:
Tatar ja munad keeta ning jahutada.
Purusta kahvliga munad ja tükelda kurk väikesteks kuubikuteks.
Seejärel segada kokku tatar, munad, kurk. Lisada hapukoor, majonees ja mädarõigas, maitse järgi peenestatud maitseroheline ning sool ja pipar.
Seni kuni maitsed n.ö. laagerduvad, grillida vorstikesed. Valmis vorstikesed tükeldada ca 1cm jupikesteks.
Aseta paras ports salatit taldrikule ning salati peale mõnusalt soojad vorstijupikesed.

Lahjema salati soovi korral asendada majonees väherasvase Felix’i 3% majoneesiga ning hapukoor maitsestamata jogurtiga.
Veelgi lahjema salati soovi korral võib kastme — hapukoor ja majonees — üldse ära jätta!


Suviselt kerge salat (ca 5-le)

Valmistusained
1/2 värsket kapsast
1/2 pikka värsket kurki
2 tomatit
300gr kodujuustu
pakk külmutatud herne-maisi-paprikasegu
till, petersell ja sibul

KASTE:
Felix klassikaline salatikaste

Valmistamine:
Tükelda kapsas, kurk ja tomat suupärasteks tükkideks.
Sulata külmutatud herne-maisi-paprikasegu. Suviselt mõnus on seda teha grillil vokk panniga, jääb mõnus grillmaitse juurde!
Sega eelnevad osised kokku ning lisa maitseroheline.
Viimaks lisa salatikastet nii palju, et salat saaks mõnus ja mahlane. Enne söömist lase veidi aega salatil n.ö. tõmmata.

Brit

“Letšo”

Koostis: 1kg tomateid, 3 paprikat; 3 suuremat mugulsibulat, soola, õli; 50-100 suhkur;pipar.

Valmistamine: Lõika ribadeks sibul,paprikas ja hauta õlis kuumal pannil, kuni sibul hakkab kuldseks minema. Potti lisada tomatikuubikud, sinna juurde praetud paprikas ja sibul ning maitseained ja lasta keema. Kuumalt kohe purkidesse panna.

“Salat purki”

Koostis: kapsas 1,5kg; porgand 0,5kg; kurk 0,5 kg; tomat 0,5kg; paprikas 2tk;pipart mõni tera; soola 2spl; suhkur 0,5 klaasi; äädikas 2spl; õli 1 klaas; tilli 1 klaas; sibul 0,5kg; 1 leht loorberi.

Valmistamine: õli potti ja lasta vaikselt soojaks. Sinna kõigepealt porgand, lasta tal värvi muuta, siis läheb kapsas,kurk,tomat,paprikas,sibul. Lasta natuke keeda potis (segades pidevalt). Seejärel lisada kõik maitseained (v.a. till ja äädikas, see läheb päris lõpus). Kui kõik köögiviljad on pehmeks haudunud, siis till ja äädikas hulka ning lasta veel mõned minutid tõmmata ja kohe kuumalt purkidesse panna.

“Paprikasalat”

Koostis: 0,5 dlõunaäädikas, 2 kg paprikaid, vesi  3 dl, 150g suhkurt, 1-1,5 spl soola; 2dl söögiäädikat.

Valmistamine:  Paprikas lõigata ribadeks, siis panna nad kaussi ja kallata peale kuum vesi. Lase neil seista u 15 min ja siis kalla vesi pealt ära. Nüüd lisa neile peale sool, suhkur ja ka vesi ning äädikad. Lase paprikasalat potis keema, hoia seda keevana u 5-10 min.Nüüd tõsta hoidis purkidesse (eelnevalt puhastatud) ja sule kaanega.

“Aedvilja salat”

Koostis:porgand 250g, sibul 100g (pärlsibulad), kurk 250g, kirsstomat 150g, paprikas 150g, lillkapsas 250g (õisikud paned sisse), 1,5dl  söögiäädikat, 0,5 dl õunaäädikat, 150 g suhkurt,soola 1-2 tl, vürtspipart 3tk, sinepiseemneid 0,5 tl.

Valmistamine:Kurgid lõigata sektoriteks, porgandid puhastada ja lõigata ratasteks. Paprikas lõigata ribadeks, lillkapsast võtta õisikud, kirsstomatid jätta terveteks, sibulad samuti jätta terveteks. Võtta kõik marinaadi komponendid ja panna potti ning lasta keema. Kui marinaad keeb, siis lisada sinna sibulad ja lasta keeda veel 5 min, siis lisada porgand ja paprikas, lasta keeda veel 5 min. Lõpuks lisada lillkapsas, kurk ja tomatid ning lasta keeda veel 2-4 min. Kui nad on keenud, siis võtta purgid ning hakata aedvilju purkidesse panema, kui aedviljad on marinaadist välja võetud, siis kallata peale neile potist marinaad. Hea oleks lasta neil paar nädalat seista, siis tuleb maitse paremini esile. Sobib heaks salatiks näiteks riisi kõrvale.

“Trevislik ja isuäratav”

Koostis: tuunikala konserv (vees), kirsstomateid, värsket kurki, värskeid herneid, paprikas, santamaria wasabi-seesami maitseainet, kodujuustu.

Valmistamine: Pane kodujuust kaussi, lisa juurde tuunikalakonserv. Võta kirsstomatid ja lõika need neljaks, samuti lõika sektoriteks ka kurk. Herned võta kauna seest välja ja lisa kodujuustule.Paprikas lõika väikesteks kuubikuteks. Kõige viimasena lisa wasabi-seesamiseemne maitseaine (u 1-2 tl). Sega kogu kupatus kokku ja naudi kerget ja tervislikku vahepala.

“Midagi magusat”

Koostis: Arbuus, kiivi, melon, maasikad, liiwi metsmaasikaliköör 2-3sl. Puuvilju võta nii palju, kui suurt portsjoni salatit vaja valmistada on.

Valmistamine: Lõika arbuus kuubikuteks, melonist uurista lusikaga väikeseid pallikesi, kiivi lõika samuti kuubikuteks, maasikad lõika neljaks. Sega kõik kausis ilusti omavahel läbi. Vala peale metsmaasikaliköör,sega uuesti. Peale pane kaunistuseks piparmünd- ja melissilehti.

“Maasikas ja sõbrad”

Koostis: 250 g maasikaid, 150 g melonit, 250 g salatilehti, suitsujuustu viile 5-6 tk, 100 g paprikat, 100 g kanafileesinki, oliive 7-8 tk, indiapähkelid 60g, 3sl balsamiveiniäädikat, päikesekuivatatud tomateid 4-5 tk.

Valmistamine:Lõika maasikad neljaks, melonist tee parajad kuubikud, slatilehed rebi pisemateks tökkideks, juustuviilud lõika neljaks, paprika lõika pisikesteks kuubikuteks, kanafileesink samuti pisemateks tükkideks. Oliivid lõika pooleks, indiapähklid lõika kolmeks, päikesekuivatatud tomatid lõika sauti kolmeks. Sega kõik komponendid kausis kokku ja lisa balsamiveniäädikas, nüüd sega veelkord ja ongi hõrk roog valmis. Head mekkimist!

“Midagi magusasõbrale”

Koostis: 2-3 banaani, 3 spl rosinaid, röstitud kookoshelbelaaste 2 spl, 1 väike sidrun, kuivatatud musta ploomi 4-5 tk, indiapähkleid 5-6 tk, suitsetatud kalkuniliha 100g,jääsalatit paar lehte.

Valmistamine: Rebi slatilehed parajateks tükkideks, lõika banaanid ketasteks (u 1 cm paksusteks). Lõika kuivat. ploomid neljaks ning tükelda väiksemaks ka indiapähklid. Kalkuniliha lõika samuti pisemateks tükkideks. Võta kõik komponendid ja pane need kaussi, sega läbi ning pigista peale sidrunimahl. Kõrvale sobib hästi süüa riisileivakesi. Head isu!

“Üllatus”

Koostis: avokaado 1-2, pistaatsiapähkel 50 g, jääsalat 300-350g, kõrvitsaseemned 50g, pool sidrunit, paar oksa piparmünti.

Valmstamine: Rebi jääsalatist väiksemad tükid ja pane need kaussi. Lõika avokaado pooleks ja eemalda kivi keskelt ning võta väike teelusikas ja hakka väikseid pallikesi avokaadost tegema. Pane üks terve avokaado jääsalatile ära. Võta Kõrvitsaseemned ja pane need pannile (ära lisa alla õli ega muud rasvainet), rösti need kuldpruuniks ning vala jääsalati peale. Nüüd võta pistaatsiapähklid ja lõika väiksemateks tükkideks ning lisa salatile. Sega kogu mass läbi ja peale kaunistuseks lisa veel teisest avokaadost pool ning pigista peale poole sidruni mahl ja samuti kaunistuseks paar oksa piparmünti. Ja ongi tervislik eine valmis.

“Porgandiüllatus”

Koostis: porgand 5 tk, kõrvitsaseemneid 40-50g, päevalilleseemneid 40-50g, seedermänniseemneid 40-50g.

Valmistamine: Eemalda porganditelt koor ning riivi nad ära. Võta kõik seemned ja pane need pannile (rasvainet ei kasuta), rösti seemned kuldpruuniks,võta pannilt ära ja lase natuke jahtuda. Jahtunud seemned lisa riivitud porgandile, sega ühtlaselt kõik läbi ja plegi muud, kui hea kanalihatökk kõrvale ning head isu!

“Midagi magusat”

Koostis: 0,5 g arbuusi; 300 g melonit; 300 g maasikaid; 100 g pirne; 150 g aplesini; piparmündilehti paar oksa, sidrun; mesi.

Valmistamine: Lõika kõik puuviljad suupärasteks tükkideks, maasikad lõika pooleks. Piparmünt rebi väikesteks tükkideks. Võta kauss, pigista sinna ühe sidruni mahl, rebitud piparmünt,1-2tl mett ning sega kaste kõik üõhtlaselt läbi. Nüüd võta see kaste ja vala puuviljadele, sega puuviljad kausis kastmega läbi, lase üks 30-60 min seista ning siis on hea serveerida, kuna maitsed on kõik ilusti välja tulnud. Serveeri väikestes kausikestes ja kõrvale sobiks veel üks väike pallike vaniljejäätist. Mõnusat maiustamist!

“Lihtne ja eestimaine salat”

Koostis: kurk 3 lühikest kurki, tomat 2-3 tk, sibulapealsed 5-7 tk, tilli 2 oksa, konservhernest (suvel võib kasutada ka värsket hernest) 200-250g, redist 3-4 tk, konservuba 100g.

Valmistamine: Lõika kurk piki pooleks ja lõika kurgist sektorid. Tomat lõika suupärasteks tükkideks, haki sisse sibulapealsed ja till ning lisa ka hernes ja uba.Lõika redis ka pisemateks viiludeks. Sega kõik ilusti kokku. Kui kasutad konservhernest, siis soola ei ole vaja lisada,mina lisan natuke konservherneste juurets mahla. Kui aga kasutada värsket hernest, siis võib kasutada natuke (noaotsatäis) soola ka. Mina isiklikult soovitan ilma soolata seda salatit.

“Kodujuustu üllatus”

Koostis: Kodujuust 300g, paprika 50g, kirsstomateid 4-5 tk, basiilikut 2-3 lehte, krabipulki 4-5tk, konservmaisi 50g.

Valmistamine: Võta kauss, pane sinna kodujuust, tükeldatud paprika/krabipulgad.Poolita tomatid neljaks, tükelda basiilik, lisa ka mais. Lõpuks lisa natuke santamaria wasabi-seesami maitseainet. Ongi valmis, head mugimist!

Kristi Nigul

Salat

värske porgand
mustrõigas
maapirn

Kõik köögiviljad (ka maapirn) riivida kas jämedal või peenemal riivil (vastavalt soovile).
Lisada veidi suhkrut, soola, kastmeks peale hapukoor kas 10% või 20%. Kaunistuseks tilli või peteselli oksake ja porgandiribad.
Sama salatit võib teha ka ainult porgandist ja mustrõikast või porgandist ja maapirnist, kõik variandid on väga maitsvad.

Selgituseks:
Maapirnil on hõrk pähkli maitse ja sellesse salatisse sobib see väga hästi. Kahjuks ei müüda seda vist turul ja poodides, aga taime tean kasvavat mitmes koduaias.
Mustrõikast ja porgandist saab sama head salatit teha ka talvel. Maapirni ma ületalve ei ole üritanud säilitada.

Tiina Linder

Kiire tuunikalasalat

Retsept:
1 hiinakapsas või kämbla täis lehtsalatit
1 purk tuunikala õlis
1 pikk kurk
5 — 6 keedetud kartulit
till
majoneesi

Kõik ained tükeldada ja segada majoneesiga. Tulemus on suussulav!

Annika Nässi

Konkursi tingimustega saab tutvuda siin.